Yokluk Tatlısı Karlı Pekmez

Yüzyıllar önce insanoğlunun yarattığı en ilginç yiyecek.

Karlı pekmez, karın temiz yerinden alınıp üzerine pekmez dökülerek yapılan doğal bir dondurmadır.

Kış mevsiminde havadan dökülen beyaz tanecikler toprağın üstünü örter. Toprak uykudadır. Karın yorgan olduğu günlerde toprak beslenir. Karlar eridikten sonra böyü börtü kuş, kurt, çiçekler, canlılık artar toprakta.

Bağ bozumunun ürünü pekmez, kara kışta boncuk boncuk kristalize karla buluşur.

En lezzetli kar Şereflikoçhisar’dadır, daha lezzetlisi yok biliyorum.

İklim değişikliği nedeniyle günümüzde nazlı yağan, binaların etkisiyle çabuk eriyen kar en güzel serinletici besleyici bir değer olduğunu keşfetmiş atalarımız.

Baklavanın, dondurmanın, pudinglerin olmadığı günlerde karlar düştüğünde yere, yemelere doyulmayan kar ve pekmez ikilisinin bulunmaz bir lezzetini dağ başında yaşayan 6-7 çocuklu bir çiftçi ailenin ortaya çıkarmış olma ihtimalini düşündüm. Kirliliğin olmadığı zamanlarda karın yağması ile çocuklar gibi sevinen büyükler,” karı pekmez ile karıştırsak nasıl olur?” derken, pekmeze farklı bir kullanım alanı daha yaratmışlar. Kaşık kaşık yemelere doymamışlar.

Eskiden çiftçilik yaparak hayatlarını sürdüren insanlar uzun mesafe yolculuklarında insan enerjisini koruyan karışımı çok sevmişler.

“İlk kar yenmez .” der büyüklerimiz. Kar havada dolaşan kirleticileri üzerinde topluyor. İkinci karın yağması beklenir.

Çevre kirliliği olmadığı için kırsal alanda kar yemek daha güvenli

Şehirlerde kara güvenilmese de kırsal alanda tehlikeli olmadığını söylüyor uzmanlar. En değerlisi, baharın başlangıcında dağların tepesinde, doruklarda kalmış olan kardır.

Eskilerde gençler dağlara çıkar ve karları temmuz sıcağında kentlere, beldelere getirip mahallede dağıtırlarmış. Dağlardan getirilen bu karlar zor erir ve pekmezle damaklarda tat bırakırmış.

Anadolu’da, yaz mevsiminde katırlarla, çuvallarla dağdan getirdiği karı "gaaaaarcıııııı” diye satıp kazanç sağlayan amcalar tarihe gömüldü.

Kış aylarında dağlarda kuyulara basılan kar, yaz aylarında şifa dağıtıyor.

Karlı - pekmez yediğimiz mevsim akıp giderken biliriz ki karlar eriyecek, ırmaklar taşacak, toprak rengini değiştirecek. Sarıpapatyalar, mor leylaklar, kırmızı laleler, sarı sarı buğdaylarla ekin rengini göreceğiz.

Karlı pekmezi yokluk zamanında tadan insanlar, şimdinin hiçbir tatlısıyla o tadı değişmezler.

Böcek ilaçlarının, gübrelerinin kullanılmadığı veya az kullanıldığı günlerde sağlıklı bir tatlı rolündeydi Karlı pekmez. Yiyene ferahlık verir.

Nostaljik tadın, bir kaşığı bir ömre bedeldir. Kar yağdığında mutlaka yiyin. Afiyet olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.