İbadi emir verdi; 'Kerkük'te Irak bayrağı dalgalansın'


BURSA ARENA / Haber Merkezi

Pazar gecesi Kerkük vilayetinde askeri bir operasyona başlayan Irak ordusu ve Şii milis gücü Haşdi Şabi, kent merkezinde kilit bölgeleri ele geçirdi. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Kerkük'te ülke bayrağının dalgalanması emri verdi.

Haydar el-İbadi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kerkük operasyonunun ülkenin birliği ve bütünlüğü için gerekli olduğunu söyledi.

İbadi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 25 Eylül'de yapılan bağımsızlık referandumu yüzünden Irak'ın parçalanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Kerkük Valiliği'ne giren Irak güçleri buradaki IKBY bayrağını indirdi, yerine Irak bayrağı astı.

IKBY'deki referandumda yüzde 92 oyla bağımsızlığa destek verilmişti.

Bağdat yönetimi ise "yasa dışı" olduğunu vurguladığı referandumun sonuçlarını tanımamıştı.

Irak Parlamentosu, İbadi'den, Kerkük'te IKBY kontrolündeki bölgelerin geri alınması çağrısında bulunmuştu.

Bazı Kürt siviller Kerkük'ten kaçıyor

24 saatten kısa bir süre içinde Kerkük'ün merkezine giren Irak ordusu ise petrol tesisleri, havalanı ve K1 askeri üssünün ardından valilik binasını da ele geçirdi.

Irak petrol haritası

Bazı Kürt siviller ise Kerkük'ten kaçıyor.

Kerkük'ün bazı bölgelerinde havan topu ve silah sesleri duyuluyor.

ABD Savunma Bakanlığı, Irak ordusuna ve Kürt peşmerge güçlerine çatışmamaları çağrısında bulundu.

IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin sözcüsü Ari Mamchae ise "Irak güçleri, Kürtlere karşı savaş başlattı" dedi.


Türkiye, Irak hükümetinin 'PKK' açıklamasından memnun

Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) internet sitesi ise çeşitli fotoğraflar yayımlayarak, PKK'nın askeri kanadı HPG'nin, Kerkük'te "halkı korumak için savunma hattı oluşturmaya başladığını" duyurdu.

Irak hükümeti ise IKBY yetkililerini "Kerkük'e PKK militanlarını yerleştirmekle" suçlamış, bu durumun "savaş ilanı" olduğu belirtmişti.

Irak ordusu güçleriTürkiye Dışişleri Bakanlığı da operasyonun yakından izlendiğini belirttiği açıklamasında, kentteki PKK varlığı konusunda "Her türlü yardıma hazırız" mesajı verdi:

"Irak Hükümeti'nin Kerkük'te PKK terör örgütü elemanlarına müsamaha gösterilmeyeceğine, bunların mobilize edilmesinin savaş ilanı telakki edileceğine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz.

"IKBY'yi son dönemde yaptığı vahim yanlışlara bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz.

"Kerkük'te toplumsal huzur ve barışı bozmaya yeltenebilecek PKK terör örgütünün bu bölgede melce bulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacaktır."

Kerkük'teki BBC muhabiri Orla Guerin de Peşmerge güçlerinin şehir dışından kenti savunmaya geldiğini, "bunların PKK'ya bağlı güçler olabileceğini" aktardı. Kaynak: REUTERS


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.