Bulutları kırpıp pamuktan elbiseler yapıp donattı giydirdi kadın. Kuş kanadından daha hızlıydı kolları, sarıp sarmaladı ve gözleri daha keskindi şahin gözünden, düşmana karşı kolladı, gözledi.

Höllükler eledi, aynalı beşiklerde beledi, yağa yatırdı, bala batırdı besledi.

Uykusuz gecelerde “Göklerde ay soldu ninni, yıldızlar kayboldu ninni, yum sen de güzel gözlerini ninni, uyusun yavrum ninni.." deyip; dünyanın en güzel fısıltısı ile saatlerce uyuşan ayaklarının üstünde salladı salladı salladı..

Süte dönüştü damarlarındaki kan, yedi yirmi dört sızlayan göğüslerinden ılık ılık emzirirken canına can kattı; çocuk daha çıkan ilk dişleriyle somururken, ısırıp acıttı, gözünün içine muzur gibi baka baka da, ıh demedi kadın.. Hani türküde de diyor ya; "ak göğsünde bir çift suna besledi.." Bir cevahirin hamallığını yaptı seve seve. Aylarca karnında, yıllarca kucağında sırtında taşıdı. İnce ince dantel gibi işledi iyiliği öğretti, merhameti.

İlk adımlarına, ilk konuşmasına, ilk aşk acısına tanık oldu. Onunla ağladı, onunla güldü.

Gizli pençeleri vardı kadının bir kaplanın pençesinden daha güçlü tehlike anında çıkaracağı çocuğu için, bitmeyen sevgisi vardı; son damlasına kadar, son nefesine kadar hep verdi, kayıtsız şartsız, sorgusuz sualsiz.. Kelebek ömrü gibi üç günlük ömrünü vakfetti kanatlarını koparttı onlara taktı, uçup gittiler yine de yetmedi. "Olsun"  dedi; Kolsuz kanatsız yaşadı da kadın, çocuklarının sevgisi olmayınca her gün öldü. Yüreğinde hasretleri, kimseye anlatamadığı meram, dudağının kenarında hiç bitmeyen bir kaç kelâm kaldı.. Annelerin evlatları üşümesin, ayağı takılıp düşmesin, incinmesin, sakın ha kuzuları annelerinden evvel ölmesin ve çocuklar annelerine hiç küsmesin..

Yazının dibi: Bir anne için evladının kapısında durup ondan sevgi dilenmekten daha onur kırıcı bir şey olamaz.

DOSTOYEVSKİ

Sizin için bir ömür harcayan annelerinizi dilenci yapmayın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.