Mülteciler Alanında Deklarasyon’a ilk imza Nilüfer’den

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Nilüfer Belediyesi Yerel Yönetimler Mülteciler Alanında Koordinasyon Platformu Deklarasyonu’na Türkiye’de imza atan ilk yerel yönetim oldu.

16 Ekim’de İstanbul’da Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR) ile Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD ) iş birliğiyle düzenlenen ‘Yerel Yönetimler Mülteciler Alanında Koordinasyon Platformu Çalıştayı’nda hazırlanan deklarasyona ilk imzayı Nilüfer Belediyesi attı.

WALD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i makamında ziyaret ederek deklarasyonu sundu. Duman bu alanda ilk imzayı Nilüfer Belediyesi’nin atacağını belirterek, Nilüfer’in örnek olduğunu ifade etti.

Duman, Türkiye’de son yıllarda artan mülteci krizine ilişkin ilk defa böyle bir deklarasyon hazırlandığını ve uluslararası anlanda da bu deklarasyonun önemli olduğunu belirtti. Deklarasyonun içeriğine de değinen Duman şöyle konuştu: “Bu deklarasyonu imzalayan yerel yönetimler sosyal koruma alanında tamamlayıcı bir rol üstleniyorlar. İmzacılar, mültecilerin ulusal ve uluslararası koruma mekanizmalarına dezavantajlı grupları önceleyerek dahil edilmelerine ve mültecilerin bu bağlamdaki hakları ve yükümlülüklerine dair bilgilendirilmelerini üstlenir, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki mültecilerin hak ve hizmetlerden yararlanmaları, mültecilerin geçim kaynaklarına erişimleri ve sosyal uyumun güçlendirilmesi için strateji ve politikalarla yapılan çalışmalar dahilinde destek vermeyi de taahhüt eder.”

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR) ile Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD ) iş birliğiyle hazırlanan bu deklarasyonu ilişkin çalışmayı Türkiye geneline yayılmasını arzu ettiklerini ifade eden Duman şöyle devam etti: “Kamu kurumları, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin koordinasyon içerisinde çalışmaları verimli sonuçlar doğuracaktır. Mültecilere yönelik hizmetlerin niteliğini, sürdürülebilirliğini korumak amacıyla kamu kurum ve kuruluşları özel sektör, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği ve koordinasyonu sağlamak açısından da bu deklarasyon önemli.”

Duman, deklarasyona imza atan yerel yönetimlerin, mültecilerin insan onuruna yaraşan şekilde ülkemizde bulunmaları konusunda değerli bir sorumluluk üstlendiğini, kilit bir rolü olduğunu, yerel yönetimlerin, ulusal ve yerel mevzuat ve strateji oluşturulması süreçlerine dahil edilmesi gerektiğini kabul ve beyan ettiklerinin de altını çizdi.

Duman’ın bilgilendirmesinin ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Yerel Yönetimler Mülteciler Alanında Koordinasyon Platformu Deklarasyonu’na imza attı. Bozbey böylece deklarasyona imza atan ilk belediye başkanı oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.