Bursa Arena E'Gazete
2025-06-07 09:17:56

Kuru İncirde Ölümcül Risk…

NECDET BULUZ

07 Haziran 2025, 09:17

Dünyanın çeşitli ülkelerine gönderdiğimiz bazı gıda maddeleri “kanserojen madde taşıyor” gerekçesi ile geri gönderiliyor. Bu geri gönderilen gıda maddelerin iç tüketimde kullanılabileceği açıklandı. İşte bunlar içinde kuru incir de bulunuyor.

İlgililer kuru incirde ölümcül risk taşıyan "aflatoksin" tespit edildiği bildirildi.

Dünyada gıda güvenliğine ilişkin endişeler sürerken, ülkeler farklı farklı önlemler almaya devam ediyor.

Soru şu:

Gümrüklerden geri gönderilen bu gıda maddeleri ne oluyor? İmha mı ediliyor iç piyasya mı sürülüyor. Toplum bunu merak ediyor.

Avrupa Komisyonu da insan ve hayvan sağlığı için tehlike arz eden durumlara ilişkin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi’nde (RASFF) sık sık bilgilendirmede bulunuyor. Türkiye’den Avrupa ülkelerine giden birçok ürün de gümrükte takılıyor.

Bu gıda maddeleri hayvanlara bile verilse o hayvandan insanlara geçebiliyor. Yani nereden bakarsanız konu can sıkıyor.

Son olarak da Rusya’ya gönderdiğimiz domateslerde kalıcı ilaç izlerine rastlandı ve domatesler gümrükten döndü. Şimdi geri gönderilen bu domateslerin durumu sorgulanıyor.

Son olarak İtalya’nın Türkiye’den aldığı kurutulmuş incirlerde limitlerin üzerinde aflatoksin tespit edildiği bildirildi.

Durumun market kontrollerinde ortaya çıktığı kaydedilirken, kurutulmuş incirlerdeki riskin ciddi olduğu belirtildi.

Aflatoksin, Aspergillus cinsine ait mantarların ürettiği toksik bileşikler olarak biliniyor. Aflatoksinler, tarım ürünleri ve gıda maddelerinde kontaminasyona yol açabiliyor. Tahıl (pirinç, mısır, buğday, ince ve süpürge darı), yağlı tohumlar (pamuk, soya fasulyesi, yer fıstığı, ayçiçeği), baharat (kırmızı biber, kara biber, kişniş, zerdeçal, zencefil) ve kuruyemişlerde (badem, Antep fıstığı, ceviz, Hindistan cevizi, Brezilya cevizi) sıklıkla görülebiliyor. Bunlarla beslenen hayvanların sütünde de aynı zehre rastlanıyor.

Aflatoksinlerin en önemli etkilerinden biri karaciğer kanseri ile ilişkilendirilmesi. Uzun süreli aflatoksin maruziyeti, karaciğerin hasar görmesine, siroz gelişmesine ve kansere yol açabiliyor. Ayrıca, bağışıklık sistemi üzerinde de olumsuz etkiler yapabiliyor, büyümeyi engelleyebiliyor ve genetik hasara yol açabiliyor.

Özetleyelim:

Son yıllarda kanserden ve kalp krizinden ölenlerin sayısı arttı. Hiç bu ölümlerin nereden kaynaklandığı araştırıldı mı? İnsan hayatı bu kadar basit mi? Devlet, vatandaşını korumak zorunda değil mi?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.