Adı Elif, aslen Ordulu imiş. Zaman zaman iş yerimin olduğu sokaktan gelip geçerken görüyordum onu. Elinden tuttuğu 3 yaşlarında bir erkek çocuğu ile..

Bir iki hafta önce bizim mağazaya girdi mahçup, utangaç gülümseyerek “beni kocam beğenmiyor değişik bi şeyler yap diyor, bi şeyler var mı?.." dedi. Parası da yok. Evvela "halt etmiş senin kocan" dedim, sonrasında kullanmadığım bir rujum vardı onu verdim, mutlu oldu. Elif zeka olarak eksik doğanlardan, "saf" derler ya öyle işte. Bugün kapıda sigara içerken yine gördüm onu "kolay gelsin" dedi. "Sağ ol napıyorsun?" dedim. "Para yatacaktı onu bekliyorum, çocuğa ayakkabı alacam" dedi. Çocuğunu sosyal hizmetler alacakmış, gözleri dolu dolu oldu. Muhtemelen şikayet ettiler, geçenlerde çocuk yanında yalınayak yürüyordu. "Sigortalı iş bul almayalım" diyorlarmış. Eve geldiler çocuğun yatağı, oyuncakları var mı diye baktılar diyor. Sokaktaki esnafın biri "Ver gitsin daha iyi olur 18 yaşından sonra memur olur" dedi. Ağlamaklı oldu gözleri doldu, döşünü bağrını göstererek "şurama yatıp anne anne diyerek öpüyor beni napar orda? Ben sabah aç geliyorum aç dönüyorum çocuğum aç kalmasın diye.." dedi. İşte köpekler anne olmasın. Çaresizlik ne kadar zor. Adını da ilk defa bugün öğrendim; "senin adın ne?." diye sorunca "Elif" dedi. "Bak EIif onlara de ki Suriyelilere bakan devlet bana da iş bulsun.." diye akıl da verdim..

Geçenlerde mülteci bir aileye bizim Müslümanlar seferber oldu..(Bu Türk ya, tınlamazlar, bir de dalga geçerler.. "Babası 10 milyara satmış bunu ikinci kocasına" diyorum "çok bile vermişler" diyorlar. Dedim "ne diyorsunuz siz ya onu da Allah yaratmış şeş kaza anne olmuş!.." Baktılar ben çok ciddiyim yüzlerinin aldığı şekil değişti. "Seninle alay ettirmiycem Elif hiç bir şey yapamasamda bunu yaptırmıyacam.." Allah vicdan merhamet versin ne diyeyim. Baştan sona kokuşmuş bir düzen !..

"Tamam, dilekçe yazacam kreşe verecem alamasınlar" dedi. İki çocuğu daha varmış eski kocasında imiş diğerleri. "Onları hiç göremiyorum kaç senedir" diye hayıflandı. "Niye madem doğurdun 3 tane çocuk" diye çıkışınca, "böyle güccük güccük haplar var ya, üstünde günler yazıyor, onlardan içtim ama yine hamile kaldım" dedi. En azından çaba sarf etmiş, bir çoğundan daha bilinçli olduğu kesin ama akıl fukarası işte.. "Annen baban yok mu senin?.." diye sordum, "Babam beni bu adama 10 milyara sattı, beni bıraktı gitti, ne arıyolar ne soruyorlar” dedi.. Bir yandan da kıvranıyor, çektiği acı yüzüne yansıyordu. "Ne oldu hasta mısın sen?.." dedim. "Bilmem sabah beri karnıma bişeyler oluyor" dedi. Zaten zayıflıktan dişleri, gözleri fırlamış çalı çırpı gibi garibim.

"Geçen gün kapının önüne düşüp yığılıvermişim kaynanam mahsus yapıyor bu diye suçladı beni.." diyor. Elif çoktan düşmüştü oysa; baba evinde düşmüş, koca evinde düşmüş, geri gelmiş düşmüş, babası haraç mezat satmış düşmüş, onları göremeyenler açlıktan başının dönüp düştüğüne mi inanacaklar.

"Tost yaptıracam sana otur burada" dedim. Oturdu. Ben müşteri ile ilgilenirken tabi tost taa kahve gibi yemenden gelene kadar kalkmış gitmiş. Çıktım bakındım etrafa yok, göremedim, "gelir" dediler gelmedi. Boğazım düğüm düğüm oldu.

Sosyal devlet olmak bu mu ya Allah aşkına?..  

Bu kadının değil çocuğunun, kendinin korunmaya barınmaya ihtiyacı var. Aklı kıt diye alay konusu edilmesine değil..

Ne mi olur dersiniz? Aklı başında insanlara olmadık eziyeti yapıp kullanıp atanlar, buna neler yapmazlar sizce. Yarın çocuğunu alırsınız; sonra biri yeniden Elif'i atar, diğeri yeniden bir kaç kuruşa satar; belki bir kaç tane daha yavrular.... 

Bunlar da sizin bizim vebalimiz olsun! Sonra ikimiz birden mutlu olabiliriz; göğe bakalım öyle mi? Yeryüzünde böyle garipler varken anladım ki, şiirlerdeki gibi göğe bakınmakla mutlu olunmuyor. Yazıklar olsun bize.. Diğer yandan da; Afferin Tanrıya be, bu karanlık iyi böyle..  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.