Amerika özellikle gelecek dönemde 'Avrasya Birliği Projesi'ne karşı, bölgede kendi oluşturacağı 'Büyük Kafkasya Projesi' ile dengeleri değiştirmek istiyor. Özellikle Kafkasya Bölgesi başta olmak üzere, Türk Cumhuriyetlerinde de muhalif olan tüm kesimi bu proje kapsamında toplayıp bir güç birliği oluşturmak istiyor. En büyük amaçlarından biri de Avrasya Birliğini, kendi oluşturduğu bu politika ile etkisiz kılmaya çalışmaktır.

ABD, Avrasya Bloğunu kuzeyden bu proje ile yani 'Büyük Kafkasya Projesi' ile güneyden de 'Arap Natosu' ile kuşatma çabası içinde olacaktır. Bu konuda ayrıca özellikle Karadeniz ve Akdeniz’i de kontrol altında tutmayı hedefliyor. Bütün bu projelerin merkezinde ise 'Türkiye' var. Bunu hiçbir zaman unutmamalıyız…

Özellikle de 'Büyük Kafkasya Projesi' uzun zamandır ABD ve Global Monarşi’nin gelecek vizyonu açısından sürekli planlanan ve bu konuda tüm detayları ile yapılmaya başlanacak olan projedir. Bu bölgelerdeki tüm muhalifleri bu proje etrafında birleştirme düşüncesi vardır. Özellikle Orta Asya’daki ayağında Fetö’yü de aktif olarak kullanacaktır. İşte tam da bu manada Türkiye’de de bu konuda hangi siyasi muhalif grup bu projeye dahil edilecektir? Acaba yeni oluşum içinde olan bazı tanıdık gruplar ve kişiler olabilir mi? Bu konuyu yakın gelecekte daha iyi analiz edeceğiz.

ABD emperyalizminin Kafkaslar ve Orta Asya politikalarında Türkiye’nin nereye oturduğu, bunun yanında ve bununla ilişkili olarak Rusya-Türkiye ilişkilerinin seyri, Türkiye’nin dış politikasını anlamak açısından önemlidir. Bu politikalar, çeşitli iç dinamikler üzerindeki olası etkileri nedeniyle de incelenmeye değerdir. Bunun yanında Türkiye’de yakın gelecekte çok daha büyük bir toplumsallığa ulaşacak olan anti-emperyalist hareketin de sağlam bir siyasal hatta oturması ve olası savrulmalara dirençli olabilmesi için emperyalizmin ve Türkiye’nin bölgesel politikalarını doğru analiz etmek gerekmektedir.

Türkiye’de Avrasya politikası bizzat 2200 yıllık Kadim Devlet aklı tarafından ortaya konularak yapılmaktadır. 'Avrasya Birliği Projesi', Türk Devleti’nin bu yüzyıldaki en büyük taarruz hamlesidir. Kurumlar Sevr Sendromundan çıkıp, içe kapalı savunmaya yönelik değil, taarruza yönelik bir strateji ile hareket etmektedir. Bu bağlamda Türkiye’nin 2023 politikası da 'Avrasya Birliği’nden bağımsız değildir. Türkiye, Avrasya Birliği içinde etkin ve yetkin olacaktır. Kurumlar da buna göre dizayn edilmektedir. Özellikle 15 Temmuz Darbe girişiminden sonra bu konuda kurumlarda büyük bir revizyon yapılmaya başlanmıştır. Bu her alanda etkisini gösterecektir.

Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, geçtiğimiz ekim ayının son günlerinde Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’ı ziyaret etmiştir. ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlar, ABD ile Rusya arasındaki gerginlik ve Türkiye ile S-400 konusundaki gelişmeler ve de bölgenin değişen dengeleri göz önünde bulundurulduğunda Bolton’un ziyaretinin, ABD’nin Büyük Kafkasya politikasına dair önemli ipuçları barındırdığı muhakkaktır.

ABD’nin 'Büyük Kafkasya Projesi', bölgede özellikle Rusya, Türkiye, İran ve Çin için tehlike arz etmektedir. Bu bağlamda Avrasya Politikasına bu devletler yakın gelecekte daha da önem verecektir. Türkiye her ne olursa olsun artık Atlantik ötesi eksenli değil, Avrasya eksenli bir politika ile yoluna devam etmelidir. Neticede bugünlerde ki S-400 krizi malum… ABD stratejik bir müttefikten öte, stratejik bir düşman gibi davranmaktadır. Bu konuda Henry Kissinger’ın şu sözü unutulmamalıdır: “ABD’nin dostu olmak, düşmanı olmaktan daha zordur.” Nitekim bugünlerde bu sözün önemi daha iyi ortaya çıkmaktadır. Türkiye geçmişte, Gladyo’nun elinde ve güdümünde, Nato’nun istediği şekilde yıllarını heba etmişti. Ama artık durum değişti ve yeni küresel düzende Türkiye, Avrasya politikasıyla bölgenin önemli bir enerji ve siyasi merkezi olacaktır. Nato'ya karşı tek büyük güç 'Avrasya Birliği'dir. Türkiye Avrasya Birliği içinde tarihi bir mevzilenme içine girmiştir...

Ve son söz: “Türkiye, gelecek dönemde Avrasya’nın parlayan yıldızı olacaktır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
A. Şahiner 5 yıl önce

Amerika Tayyip gibi bir belayı aldı başına. Türkiye'nin nerden nasıl oynayacağı belli değil.