Masalsız yaşanmaz,

Hangimiz anlatmadık, küçükken dinlediğimiz masalları?

Çocuklar, masalın sonunu duymadan uyumazlar. Kötü sonları, iyiyle değiştirmeden gözlerini ovuşturmazlar.

Dünyanın birçok yerinde masal dinlemeden büyüyen çocuklar, onlar ki hayallerini büyütemezler.. Kara bulutları, maviye boyamayan çocuk var mıdır?

Kitap okumak, küçük yaşlarda kazanılan bir alışkanlıktır. Kitap okumayı eğlenceye dönüştürebiliriz. Çocuklarımıza kitap okumaya, bir yaşından küçük başlanması, çocuk için yapılacak en büyük yatırımdır.

Bu yaşlarda, çocuk kitap kokusunu alacak ve kapağına dokundukça, parlak renkler onun için eğlenceli olacaktır. Günümüzde teknoloji ile birlikte, aksesuarları olan kitaplar da yaygınlaşmış ve çok küçükken fotoğraf albümlerine bile bakılması çocuğu kitap dünyasına yaklaştırarak hayallerinin büyümesini sağlayacaktır.

Düşüncesini geliştirmek, ufkunu genişletmek, dilin ritmini öğrenmesine yardımcı olmak için önce ailelerin kitap okuması gerekir. Evde televizyon, bilgisayar kapatılmalı. Her akşam, yirmi dakika ayırmalıyız. Hep birlikte "Kitap Okuma Saati” için.. Örnek olmalıyız, geleceğin büyük beyinleri olacak, minik beyinlere…

Küçük çocuklar uyumadan önce kitap okunmasından ve aynı kitabın tekrar tekrar okunmasından çok hoşlanırlar. Zihinlerinde pekişir. Duyuşsal olarak kahramanlarıyla arkadaş olurlar. Pastalarını birlikte yerler, birlikte oyun oynarlar, iyi karakterleri örnek alırlar.

Çocuklarımıza kitap okumaya başlamak için, beklemeniz gereken herhangi bir yaş yoktur!

Çocuklara yüksek sesle kitap okumak onların zihinsel ve dil becerilerinin gelişmesine katkıda bulunur, okumayı öğrenmeye hazırlar, okul başarılarını yükseltir ve yaşam boyu sürecek bir okuma sevgisi kazanmalarını sağlar.

Ayrıca birlikte kitap okuyarak geçireceğiniz özel zamanlar çocuğunuzla aranızdaki bağın güçlenmesine katkıda bulunur ve ona değer verdiğinizi göstermenin çok özel ve yararlı bir yoludur.

Minik yaşlarda, okula yeni başlayan çocuklarınıza yüksek sesle kitap okuması için bol bol fırsat yaratın. Okumayı yeni öğrenen çocuğunuza her gün bu becerisini güçlendirmeye yönelik alıştırmalar yapması için ilham verin.

Çocuklarımızın mutlu ve güvenli bir okuyucu olması için yardımcı olacak eğlenceli yöntemler bulunmaktadır. Bunları deneyebilirisiniz.

Çocuğun, beklemesi gerekecek yerlerde okuması için yanınıza bir kitap ya da dergi alın. Çocuklara sürekli olarak, kitap okuyacak zaman yaratmalıyız.

Çocuğun okuduğu kitabı dinlemek, onu mutlu edecektir. Kahramanları ile ilgili sorular sormalı ve yanıtlarını dikkatle dinlemeliyiz. Örneğin “Sence, Pamuk Prenses neden öyle davrandı?..” gibi.. Öyküyü derinlemesine inceleyelim. Çocuğun bol bol başarılı okuma deneyimlerini yaşamasını sağlamak, düşünme yeteneğini kolaylaştıracaktır.

Evimizde kitaplar için güzel bir bölüm oluşturalım ya da en iyisi evimizin her tarafında kitaplar bulunduralım.

Ayrıca, çocuklar masalsız kalmasın.

Uyku öncesinde birbirinize, sırayla kitap okuyun. Çocuklar anne-babaları ile geçirdikleri özel zamanlardan çok hoşlanırlar. Onlar için çok değerli ve önemlidir.

Çocuklarımızın “Yastık Altı Kitabı" olmalı. Yatmadan önce okumalı öyküsünü. Okuduktan sonra, yavaşça koymalı yastığının altına. Orada bir dünyası olmalı. Zihinlerinde büyümeli masallar, öyküler, kahramanlar… Okuma yazma bilmese bile kitap sayfalarında dolaşmalı, görselleri anlatmalarına fırsat verilmeli. Hayal gücünü zorlamalılar.

“Kitapları yanına al da gel”

“Caddenin sonundaki kütüphanede buluşalım”

“Kitapçıya uğrayalım, sonra da birlikte çay içeriz”

“Kütüphane yanında…” diye başladıkları cümleler kuracak nesillerin büyümesi dileğiyle..

Yastık Altı kitapları eksilmesin…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.