Mustafa Kemal Atatürk'e sormuşlar:

"Paşam vekillerimizin maaşlarını ne kadar yapalım?"

"Öğretmenlerinkinden fazla olmasın!"

.

Milletvekilliği devam edenlerle, emekli milletvekili maaşlarını yeniden arttırma çalışmaları; Avrupa ve Amerika'daki emekli vekillerin aylığını da gündeme getirdi.

Türkiye'de yeni düzenlemeyle tekrar tartışma konusu olan emekli milletvekili maaşları Avrupa gibi bazı ülkelerde, vekillerin asgari düzeydeki emekli maaşı; memur ve işçi emeklilerinin aldığı aylıkla eşit durumda!

Bu gibi ülkelerde görevi devam eden milletvekillerinin dokunulmazlığı da sadece ve sadece kürsüde geçerli; ama Türkiye'de uygulanan imtiyazların hiç birine sahip değiller...

*****

Ülkemizde vekillere trafik cezası kesilemiyor...

Ömür boyu "Kırmızı Pasaport" taşıma hakları var...

Özel hastanelerde ücretsiz tedavi olabiliyorlar...

Eşleri ve çocukları da bu haklardan yararlanabiliyorlar!

*****

Almanya’da vekil maaşı; euro karşılığı (19 bin 170 TL)

67 yaşında emekli olan bir Alman vekilin Bundestag’tan emekli olabilmek için 4’er yıldan 2 dönem görev yapması gerekiyor. Buna göre; 8 yıl vekil olan bir Alman, yaklaşık euro karşılığı (3 bin 782 TL) emekli maaşı alabiliyor. Almanya’da ortalama emekli maaşıysa; vekillerin asgari emekli maaşının biraz üzerinde; euro karşılığı (3 bin 875 TL).. Emekli bir Alman milletvekili en fazla 27 yıl çalışabiliyor, bu kadar uzun çalışmaları durumunda ise aylık emekli maaşı ancak ve ancak; euro karşılığı (12 bin 836 TL) civarında oluyor!

*****

Fransa’da vekillerin maaşı; euro karşılığı (6 bin 700 TL) seviyesinde.

Ortalama emekli maaşının ise; euro karşılığı (2 bin 730 TL) olduğu bu ülkede, emekli vekil maaşlarının eleştiri konusu olması nedeniyle 2011 yılı başından itibaren emekli vekil maaşlarında yüzde 8’lik indirim yapıldı!

*****

ABD’de emekli kongre üyelerinin maaşı yasaya ve görev sürelerine göre değişiyor. 413 emekli üyenin eski tarihli yasaya tabi olan 290’ının ortalama yıllık maaşı 60 bin 972 dolar. Bu da, aylık olarak yaklaşık; (10 bin 650 TL) ye denk geliyor. Yeni yasaya tabi olan 123 üyenin ise ortalama maaşı aylık (5 bin 644 TL) civarında!

*****

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekili olmanın sayısız ayrıcalıkları ve getirisi var. Maaş ve özlük hakları da her dönemde tartışma konusu yapılıyor. Bizim milletvekillerimizin maddi geliri ve özlük hakları, gelişmiş demokrasilerde parlamenterlik yapanlarla kıyaslandığında şaşkınlık yaratıyor.

Mustafa Kemal Atatürk:

Vekil maaşları öğretmenlerinkinden fazla olmasın” talimatını vermiş ve uygulanmış!

Merak ediyorum:

Acaba, şimdi aynı şekilde bir talimat gelse, TBMM koltuklarını dolduran parti guruplarının milletvekillerinin tepkisi nasıl olur?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.