Suriye’deki yeni tehlike: Tutuklu DAEŞ’liler

BURSA ARENA / Haber Merkezi

DAEŞ, Suriye’de her ne kadar zayıflamış olsa da bölgedeki varlığını hâlâ sürdürüyor. Cezaevlerindeki DAEŞ savaşçıları ve radikalleşmenin yeni yuvasına dönüşen kamplar Türkiye için de büyük bir tehdit.

Türkiye, Suriye'de Ağustos 2016’da düzenlediği Fırat Kalkanı ve Ocak 2018’de düzenlediği Zeytin Dalı adlı operasyonlarla ülkenin kuzeyinde Afrin, El Bab, Cerablus ve Azez bölgelerini ele geçirdi, Ekim 2019’da Fırat’ın doğusunda düzenlediği Barış Pınarı adlı harekâtla da Resulayn ve Tel Abyad bölgesini kontrolü altına aldı. Türkiye ve Rusya’nın Soçi‘de 22 Ekim'de vardığı anlaşmaya göre Türkiye ayrıca Suriye sınırına bitişik bölgede, 120 kilometre genişliğinde ve 30 kilometre derinliğinde bir alanı kontrol edecek. Mutabakata göre ayrıca 10 kilometre genişliğindeki bir alanda da Türk ve Rus birlikleri ortak devriye gezmeye başladı.

Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin kontrolü altındaki alanlarda ve aynı zamanda kuzeyde Türkiye’nin kontrolü dışındaki bölgelerde çok sayıda DAEŞ‘li tutuklunun olduğu cezaevleri var. Cezaevlerinin yanı sıra Suriye‘nin kuzeyinde DAEŞ militanlarının yakınları, muhtemel sempatizanları ya da radikalleşmeye eğilimli kişilerin tutulduğu ve DAEŞ’in yeni militanlar devşirmesine imkan sunan kamplar bulunuyor. Bölgedeki tutuklu DAEŞ’lilerin sayısına ilişkin resmi bir rakam yok. Ancak Savaş Çalışmaları Enstitüsü’nün 4 Ekim’de yayınladığı rapora göre Suriye’nin kuzeyinde yaklaşık 9 bin DAEŞ şüphelisi, kamplarda da DAEŞ militanlarının yaklaşık 63 bin aile ferdi bulunuyor.

Güvenlik ve terör uzmanı Serhat Erkmen

Güvenlik ve terör uzmanı Serhat Erkmen

"Türkiye için güvenlik tehdidi"

Güvenlik ve terör uzmanı Doç. Dr. Serhat Erkmen'e göre Suriye'de tutuklu bulunan DAEŞ’liler Türkiye için iki-üç kategoride tehdit oluşturuyor. Birinci kategoride DAEŞ’in temelde faaliyet gösterdiği Suriye ve Irak dışında, dünyada en çok saldırı düzenlediği ülkenin Türkiye olduğunu, ikinci kategoride ise Türkiye içinden ve dışından bu örgüte katılanların Türkiye için tehlike yarattığını söyleyen Erkmen, "Çünkü onlar da bir şekilde kaçak yollardan Türkiye'ye girdiğinde, örgütün Türkiye'de eğer gizli hücreleri varsa onlarla bir şekilde iletişime geçip terör saldırıları organize edebiliyorlar veya onlara katılabiliyorlar. Nitekim Türkiye'de saldırı düzenleyen DAEŞ militanlarının bir kısmı da yabancıydı" diyor. (DW Türkçe)

Anahtar Kelimeler:
SuriyeDAEŞIŞİD
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.