Somali’deki açlık ve kuraklığa dikkat çekmek için oruç tuttular

Aşırı kuraklık sebebiyle zor günler geçiren Somali halkının feryadını kamuoyuna duyurabilmek gayesiyle İstanbul’da okuyan Somalili öğrenciler, 4 gün boyunca oruç tutup, dua ettiler.

Son zamanlarda meydana gelen aşırı kuraklık ve açlık sebebiyle ölüm vakalarının artığı Somali’ye kamuoyunun dikkatini çekmek gayesiyle 4 gün boyunca oruç tutan Somalili öğrenciler, İhlas Vakfı Genel Merkezi’nde gerçekleştirdikleri iftar programı sonrasında yağmur duası ettiler.

İhlas Vakfının organize ettiği iftar programında İHA muhabirine konuşan İstanbul Somali Öğrenciler Birliği Başkan Yardımcısı Aydarus Adam, açlık tehdidi altında olan Somali’de devam eden şiddetli kuraklığın geçim kaynaklarını tükenme noktasına getirdiğini belirterek, “Somali’deki müftülerimiz 4 günlük oruç tutmamızı bizden istediler. Çarşamba günü başladık oruç tutmaya bugün son gün olduğu için akşam iftardan sonra dua edeceğiz. Yağmur duası da okuyacağız. Allah’ın izniyle en yakın zamanda kardeşlerimiz o sıkıntılardan kurtulsun diye Allah’ın rahmetini istiyoruz. Somali’deki hayvanlar ve insanlar, çok sıkıntı çekiyorlar. Bizlerde o acıları buradan paylaşıyoruz. Onların ne durumda olduklarını dünya görüyor. Biz İstanbul Somalili öğrenciler birliği olarak bulabildiğimiz kadar eşya ve parayı oraya göndermek amacıyla her şeyi topluyoruz. Bulduğumuz her şeyi göndereceğiz. Onlar yaşasın, dünyada kalsınlar diye. O sıkıntılar bir daha meydana gelmesin diye” şeklinde konuştu.

Abdiwali Ali İbrahim adlı öğrenci ise, Somali’de son bir ayda şehre ulaşamayan birçok insan ve hayvanın açlık ve susuzluk sebebiyle yaşamını yitirdiğini vurgulayarak, “Biz özellikle İstanbul’da okuyan Somalili öğrenciler olarak bunu kamuoyuna taşımak, gündem oluşturmak istiyoruz. Daha sonra Türkiye ile birlikte Türk STK’lar ve vakıflar, üniversiteler ve halk ile birlikte tekrar Somali için ne yapabiliriz, nerelere yardım götürebiliriz? Daha sonra kuraklık sorununun çözümü için Somali ve Türkiye devleti olarak planlar yapılmalı ve ivedilikle Somali’ye yardım götürmemiz lazım. Bu açlığın sebep olduğu bazı hastalıklar var. Hastalıkların tedavi edilmesi, hastanelere ilaç götürülmesi gerekiyor. Onun için biz farklı üniversitelerde okuyan, İhlas Vakfı ve diğer yurtlarda kalan öğrenciler olarak birlikte İhlas Vakfı Genel Merkezi’ne gelip değerlendirmeler yapıyoruz. Somalililer 4 gün oruç tuttular ve bugün dördüncü gün. İftarımız, İhlas Vakfı tarafından karşılandı. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Biz bugün burada Somali için hem iftarımızı açacağız hem dua edeceğiz. Hem de tüm öğrenciler olarak İhlas Vakfı ile birlikte Somali için ne yapabiliriz neler götürebiliriz istişare edeceğiz" diye konuştu.

İftarın ardından konuşan İhlas Vakfı Somali Koordinatörü Hasan Gümüş, “Somali nüfusunun neredeyse yarısına tekabül eden 6,5 milyon insan açlık ve kuraklık tehdidi altında. Şiddetli kuraklık, geçim kaynaklarını tükenme noktasına getirdi. Çok üzüntü verici görüntüler ulaşıyor elimize. İnsanlar yollarda hayvanlarıyla birlikte vefat ediyorlar. İhlas Vakfı olarak bölgedeki kardeşlerimizi şimdiye kadar hiç yalnız bırakmadık. Bundan sonra da yardımlarımızı devam ettireceğiz. Halkımızdan da bu konuda destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Vakfı temsilen programda bulunan İhlas Vakfı Dış İlişkiler Koordinatörü Osman Gül ise vakfın kurulduğu günden bu yana "İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır" Hadis-i şerifini rehber edindiklerini belirterek, "Hizmetlerimize devam ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Somali’deki açlık, kuraklık ve bunun neticesinde gelen ölüm haberleri bizleri çok üzdü. İhlas Vakfı çevrimiçi, telefon, kredi kartı ve banka hesap numaraları yoluyla bağış kabul etmektedir.

Bağış yapmak isteyen vatandaşlarımız Türkiye’nin her yerinden 0212 451 49 00 numaralı telefonu arayarak bağış yapabilirler. Başta Garanti Bankası TR08 0006 2000 5310 0006 2996 24 numaralı hesap olmak üzere İhlas Vakfı’nın internet sitesine girerek bütün bankalardaki hesap numaralarımıza ulaşabilirler” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.