Sırrı Süreyya Önder cezaevine teslim oldu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Hakkındaki mahkumiyet kararı onanan eski HDP'li milletvekili Sırrı Süreyya Önder cezaevine teslim oldu. Önder, "Terör örgütü propagandası" yapmaktan 3.5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

İstinaf Mahkemesi tarafından, 2013'teki Nevruz mitinginde yaptığı konuşma nedeniyle aldığı ceza onanan eski HDP'li milletvekili Sırrı Süreyya ÖnderKandıra Cezaevine teslim oldu.

Dava süreci

İstinaf Mahkemesi 4 Aralık'ta, 2013'te İstanbul Zeytinburnu'nda düzenlenen Nevruz mitinginde yaptıkları konuşmalarda "terör örgütü propagandası” yaptıkları gerekçesiyle suçlu bulunan Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'in cezalarını onamıştı. Demirtaş 4 yıl 8 ay, Önder ise 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Daha önce İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin baktığı davada mahkûmiyet kararı oy birliğiyle alınmış, mahkeme ayrıca sanıkların duruşmalarda gözlemlenen olumsuz tutum ve davranışlarından dolayı cezalarında indirim uygulamamıştı.

Eylül başındaki duruşmaya bulunduğu Edirne Cezaevi'nden dijital görüntü sistemi SEGBİS aracılığıyla bağlanan Demirtaş, savunmasında, "Adil yargılama talep ediyoruz. Biz savunmadan kaçmıyoruz. Türkiye Cumhuriyetinin tanınmış, en aktif siyasetçilerindenim. İki kez cumhurbaşkanı adayı oldum. Ben nerede ne konuşmuşsam noktasından virgülüne kadar arkasındayım” demiş, Önder ise, sözü edilen etkinlikte yaptığı 3 dakikalık konuşmayı duruşma salonunda dinledikten sonra, iddianamede belirtildiği üzere suç unsuru teşkil eden konuşmaları yapmadığını kaydederek suçlamaları reddetmişti.

HDP'den onama kararına tepki

HDP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Yargı, AİHM'in Demirtaş kararını tanımıyorum, işi bitireceğiz” diyen Erdoğan'ın talimatına uymuş, bağımlı olduğunu göstermiştir. Adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” denilmişti.

AİHM kararı sonrası yapılan tahliye başvurusu reddedilmişti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 20 Kasım'da açıkladığı karar ile Demirtaş'ın serbest bırakılması ve tutuksuz yargılanması gerektiğine hükmetmiş, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi ise, AİHM'in kararına rağmen HDP eski eş başkanının tahliye talebini reddetmişti.

Kasım 2016'dan bu yana cezaevinde bulunan Demirtaş hakkında "terör örgütü kurma, yönetme, örgüt propagandası, suç ve suçluyu övme” iddialarıyla açılmış davalar bulunuyor.

DW / AÜ, HT

© Deutsche Welle Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.