Ruslar böyle görüyor; ‘ABD’nin Türkiye’yi kaybetmesine bir adım kaldı’

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Moskova Devlet Üniversitesi Küresel Politika Fakültesi’nden Doç. Aleksey Fenenko, ABD’nin Suriye’deki politikası yüzünden Türkiye’yi kaybetmesine bir adım kaldığını belirtti.

ABD asker

© FLİCKR / MORNİNG CALM WEEKLY NEWSPAPER INSTALLATİON

ABD'li bir üst düzey yetkili, bir grup gazeteciyle görüşmesinde, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler hakkında soruları yanıtladı. ABD ve YPG arasındaki işbirliğine değinen yetkili, bu ilişkinin geçici ve taktiksel olduğunu söyledi. Türkiye'nin endişelerini çok iyi anladıklarını ifade eden yetkili, Suriye içinde bir devlet oluşmasına izin vermeyeceklerini kaydetti. Yetkili ayrıca ABD'nin üç PKK'lının yeri hakkında bilgi sağlayana ödül verme kararının da Türkiye'nin terörle mücadelesine desteklerinin kararlığını gösterdiğini söyledi.

'ABD, TÜRKİYE'Yİ KAYBETMEKTEN KORKTU'

ABD'nin açıklamalarını Sputnik'e değerlendiren Fenenko, "Amerikalılar, çok hızlı biçimde Türkiye'yi kaybettiğini anlayarak bu durumdan korktu. Geçtiğimiz 15 yıl içinde, Türkiye'nin ABD'den uzaklaşma eğilimi gözlemleniyor. Son 2 yılda ise bu süreç hızlandı. Türkiye'nin Astana formatına entegre olduğu, Suriye ile ilgili pozisyonunu İran ve Rusya ile koordine ettiği dikkate alındığında Amerikalılar, Türkiye'yi kaybetmeye bir adım kaldığı gerçeğinden korktu. Bu yüzden Ekim ayından başlayarak (ABD Başkanı Donald) Trump idaresi, Türkiye ile ilişkilerin en azından kısmen normalleşmesi için acil tedbirlere başvuruyor. Oysa ABD'nin Türkiye'yi rahatsız ettiği en büyük faktör, önce Irak sonra Suriye'deki Kürt projesine açık bir destek" dedi.

‘ABD VE YPG, İSTEMEDEN PARTNER OLDULAR'

Suriye'deki ABD güçleri

© AP PHOTO /

ABD'nin her şeye rağmen YPG'yi Suriye'deki en büyük müttefiki olarak konumlandırmaya ve onları silahlandırmaya devam ettiğini söyleyen Rus uzman, bu desteğin daha çok uzun süre devam edebileceğini dile getirdi.

ABD'nin bir yandan YPG'ye ‘müttefik' dediğini, diğer yandan da işbirliğinin geçici ve taktiksel olduğunu dile getirdiğine işaret eden Fenenko, YPG'nin bu çelişkiyle ilgili olası tutumunu şu ifadelerde değerlendirdi: "Kürtler, günümüzde ABD'nin onların bölgedeki tek müttefiki olduğunu, tüm başarılarını ABD'nin arkalarında durmasına borçlu olduğunu çok iyi anlıyor. Onlar bunu istemeden partner oldular. Sadece Amerikalılar onlara kendi devletlerini kurma sözünü veriyor. Bugün başka hiçbir aktör, bunun için yeterli imkana sahip değil, sahip olanların ise politik isteği yok".

Fenenko, ABD yetkilinin YPG ile ilişkilerin geçici olduğunu söylemesine rağmen Washington'un bu işbirliğinden vazgeçmeyeceğini belirterek, "Çünkü onlara çok para harcadılar" dedi. Kaynak / Sputnik

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.