Mehmet Metiner RÜDAW TV'ye konuştu: “Abdullah Gül haddini aşıyor, Erdoğan'la yolunu ayırdıktan sonra savruldu"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

AK Parti eski milletvekili Mehmet Metiner, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yaşanan tartışmalara ilişkin açıklama yapan Türkiye’nin 11’nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü sert sözlerle eleştirdi. Metiner, YSK’nın KHK’lılar hakkında aldığı kararın da doğru bulmadığını söyledi.  

Rûdaw TV’de yayınlanan ve Hiwa Cemal’in sunduğu Rûdaw’i Amro programına katılan gazeteci yazar Mehmet Metiner, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Seçim sonuçlarının AK Parti açısından bir yenilgi olmadığını belirten Metiner, “Ortada bir yenilgi yok. Cumhur İttifakı bu seçimden yüzde 52 oyla birinci çıkmıştır, AK Parti de bu seçimlerden güçlü çıkmıştır” dedi.

Seçim sonuçlarına yönelik itirazları değerlendiren Metiner, “Seçim sonuçlarını kabul etmediğimiz kara bir propagandadan ibarettir. İstanbul seçimleri konusunda ise anayasadan kaynaklı itiraz hakkımızı kullanıyoruz. YSK’nin açıklayacağı sonuçları kabul ederiz. Nitekim Ankara’da YSK açıkladı ve Cumhurbaşkanımız da CHP adayını kutladı” değerlendirmesinde bulundu.

“Abdullah Gül doğru söylemiyor”

Abdullah Gül’ün seçimden sonraki açıklamalarına ilişkin bir soruyu değerlendiren Metiner, “Sayın Abdullah Gül haddini aşıyor, yalan beyanda bulunuyor. Türkiye’de itiraz etmek de demokratik bir haktır. İtirazın demokrasiye gölge düşürdüğünü iddia etmek de sayın Gül kendisine yakıştırabilir ama, bize göre çarpıtma ve yalandan ibarettir. Her seçim sonuçları ile ilgili partiler itiraz haklarını kullanırlar. Eski Cumhurbaşkanı’nın söyledikleri doğru değildir. CHP’liler itiraz ettiklerinde nasıl ki demokrasiye gölge düşmüyorsa AK Parti de itiraz ettiğinde demokrasiye gölge düşmez. Biz YSK’nin kararlarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Abdullah Gül’ün AK Parti’den ayrıldıktan sonra savrulduğunu savunan Metiner şöyle konuştu:

“Sayın Abdullah Gül çokbilmiş birisi. O zaman siz kendisine şunu sorun; henüz mazbatasını almış bir aday İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Anıtkabir’e gidip nasıl bu ünvanla imza atabiliyor? Mazbatası verilmemiş hiç kimse seçilmiş başkan sayılmaz, kanun böyle diyor. Toplumu geren kutuplaştıran bu belediye başkanı adayına, demokrasiye gölge düşüren bu davranışlara tek ses etmeyen Sayın Abdullah Gül'ün kanunun bize tanımış olduğu itiraz hakkımızı kullandık diye demokrasi dışı davrandığımızı iddia ediyor olması Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'la yolunu ayırdıktan sonra savrulduğu yeri gösterir sadece.”

“HDP’nin kazandığı belediyeyi başkasına vermek doğru değil”

YSK’nın haklarında KHK ile işlem yapılmış olup yerel seçimlerde belediye başkanı seçilenlere mazbata vermeme kararına ilişkin bir soru üzerine değerlendirme yapan Metiner, “Orada eleştirilecek bir durum var. Ama kanunda bir eksiklik varsa bunun ivedilikle düzeltilmesi gerekiyor. Ben de o kanaatteyim. Seçime giren adaylar seçildikten sonra adaylıklarının düşürülmesi kabul edilebilir bir durum değil. Ama ne yazık ki kanunlarımız böyle diyor. Bu yasa değiştirilmediği müddetçe YSK’nin yapabileceği birşey yok” dedi.

Seçilmiş belediye başkanlarına verilmesi gereken mazbatanın başka bir partiye verilmesini doğru bulmadığını vurgulayan Metiner şöyle devam etti:

“Doğru olan şudur; bu adaylar seçime giremeyeceklerse bunun kendilerine bildirilmesidir. Seçime giriyor ve kazanıyorlar. Sonra HKK ile ihrac edildikleri söylenerek seçildikleri belediye başkanlıkları ellerinden alınıyorsa bu haklı olarak bir tartışmayı beraberinde getirir. HDP’nin kaybettiği belediyeyi ikinci sıradaki bir partiye vermek kanunun öngördüğü birşey.

Benim kişisel fikrim bunun demokratik olmadığı yönündedir. Kişisel fikrimi söylüyorum; bir partinin kazandığı belediyeyi başka bir partiye vermek doğru ve vicdani değildir. Bu durumda siz seçimleri yenilersiniz ve tekrar partiler yarışır. Hangi aday kazanırsa ona mazbata verirsiniz. Bu yüzden bu kanuni açıkların, yanlışlıkların bir an önce düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum.

Keşke seçimlerin yeniden yapılmasına imkan sağlansaydı. Ama kanunlarımız böyle emrediyor. Bunun dışında arkasında bir siyasi neden aramak veya AK Parti’nin ve Cumhurbaşkanımızın müdahil olduğu bir süreç olarak değerlendirmek bir bühtandır, yalandır.”

“HDP PKK’nın siyasi şubesidir”

Metiner, “Siz Ebil’de DAEŞ ile bağlantısı olan birini seçime girmesini ve siyaset yapmasını kabul edebilir misiniz? Türkiye’de de terör örgütü PKK ile bağlantısı olanlar seçime giremez. HDP zaten PKK’nın siyasi kanadı olduğunu ve sırtını dayadığını gizlemiyor. HDP’nin belirlediği adayların seçime girip giremeyeceklerini seçimden önce belirlemek daha doğru, yoksa bu şekilde spekülasyonlara neden olur” diye konuştu.

Türkiye’nins eçimlerden kaynaklı bir krizle karşı karşıya olmadığını ifade eden Mehmet Metiner, “Kanuni bir süreç işliyor, kanunlara göre hareket ediliyor. Seçimi kazananlar mazbatalarını almış işlerine devam ediyor. Bir tek  İstanbul’da seçim sonuçlarına dair bir itiraz sözkonusudur, bu da bizim kanuni hakkımızdır ve bu sürecin YSK tarafından sonuçlandırılmasını bekliyoruz” dedi.  

Metiner, “Türkiye’nin demokratik bir ülke olmadığını söyleyenler, HDP’nin meclisteki varlığına bile bakarak bunun doğru olmadığı sonucuna varabilirler. HDP’nin PKK ile bağlantısı bilindiği halde siyasal bir parti olarak parlamentoda bulunuyor. Teröre yardım ve yataklık etmediği müddetçe de üzerinde herhangi bri baskı olmuyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Kürt asıllı değil Kürt’üm”

Türkiye Cumhrubaşkanı Erdoğan’ın seçimlerden önce “Türkiye’de Kürdistan diye bir yer yok. Kürdistan Kuzey Irak’tadır” şeklindeki değerlendirmelerine ilişkin bir soruya cevap veren Metiner, “Ben Kürt asıllı değil Kürt’üm. Bakın Kürdistan diyorum. Kürdistan hükümeti var, selamlıyoruz. Barzani bizim kardeşimiz selamlıyoruz. Onunla dostuz, selamlıyoruz. Sıkıntı ne? Suriye’de Kürdistan bölgesi yok mu? Suriye’deki Kürtlerin nüfus kağıtları bile yoktu. Ama ben sizin istediğiniz soruya cevap veremem” ifadelerini kullandı. (K.Irak / RÜDAW TV)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.