HDP Doğu ve Güneydoğu'da bazı belediyeleri kaybetti, birçok ilde kilit rol oynadı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

CHP'nin son birkaç yerel seçimde kazanamadığı ve HDP'nin de bu seçimde aday çıkarmadığı illerde CHP'nin adaylarının HDP seçmenin oylarıyla kazandığı görülüyor. Ankara, Ardahan ve Adana bu illerin başında geliyor. Buna karşın HDP, Doğu ve Güneydoğuda bazı belediyeleri kaybetti.

2014 seçimlerinde 11 il belediyesi kazanan HDP, bu seçimde 4 belediyeyi kaybetti. 2014'te MHP'nin elinde olan Kars'ı alan HDP, böylece 2019 seçimlerinde toplamda sekiz belediyeye ulaşmış oldu.

2015'te çözüm sürecinin sona ermesinin ardından birçok HDP belediyesinde şehirde de çatışmalar yaşanmış, bunun üzerine "terörle ilişkili oldukları gerekçesiyle" Iğdır dışındaki tüm HDP'li il belediye başkanlarının yerine kayyum atandı.

HDP'nin 2014'te kazandığı 11 belediyeden Iğdır hariç 10'una kayyum atanmıştı. Kayyum atanan belediyeleri geri kazanma iddiasıyla seçim kampanyası yürüten HDP, bu 10 belediyeden dördünü kaybetti. Kayyum atanmayan tek belediye olan Iğdır'da da tekrar kazandı.

Tunceli ilinde Türkiye Komünist Partisi'nin adayı Fatih Mehmet Maçoğlu'na birinciliği kaptıran HDP, üç il belediyesini de AKP'ye karşı kaybetti. (BBC)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.