Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hayır çadırı” diyalogunu anlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun’da Toplu Açılış Töreni’nde halka hitap etti.

Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan törende geniş güvenlik önlemi alındı. Çevredeki binaların çatılarına özel hareket polisleri yerleştirildi. Tören boyunca iki polis helikopteri havada tur atarak önlem aldı. Samsunlular törene yoğun ilgi gösterdi. Kalabalık meydana sımayınca 19 Mayıs Bulvarı ile Anıtpark’ın bir kısmı da insan seliyle doldu.

Meydanı dolduran 10 binlere hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İstiklal harbimizin müjdecisi Samsun. İnşallah ülkemizin yeni döneminin de öncüsü olacaktır. Türkiye 16 Nisan’da yeni yönetime geçme kararı vereceği dönemde Samsun’a yine büyük görevler düşüyor. Samsun’a yüzde 66 yetmez. Öncü olmak öyle kolay değil. 16 Nisan’da çok daha yüksek bir oranda evet bekliyorum. Samsun aynı zamanda bir şehitler diyarı. Son 1,5 yılda 15 şehidi var. Fırat kalkanında 3 şehit verdi. Samsun’un 15 Temmuz darbe girişiminde de 3 şehidi bulunuyor. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu.

“Bunların kıytırık pankartı mı bizi yolumuzdan döndürecek”

Konuşmasında Avrupa’daki pankart konusuna değinen Erdoğan, “Avrupa’daki gösterilerde pankartlarda kafamıza silah dayıyorlar ya, sanıyorlar ki bizi korkutacaklar. Bu yoldan geri dönmeyeceğiz. Biz tehditlere eyvallah etmeyiz. Güya İsviçre bu olayla ilgili soruşturma açmış. Her şey İsviçre devletinin, hükümetinin, polislerinin gözü önünde oldu. Onların polisin gözü önünde oldu. Bu olay dağda değil, İsviçre Parlamentosunun önünde oldu. Geçin bunları geçin. Eğer samimiyetinizi ispat etmek istiyorsanız, ülkenizdeki teröristleri derdest edip, kapının önüne koyarsınız. Bunların kıytırık pankartı mı bizi yolumuzdan döndürecek? Yaptığınız terbiyesizlik sicilinizde kara bir leke olarak kalacak” dedi.

Hayır çadırı ziyareti

Hayır çadırı ziyaretini anlatan Erdoğan, “Bu sabah gelirken ’evet’ çadırına uğradım. Yanında da ’hayır’ çadırı vardı. Evet çadırındakilerle görüştüm. Hayır çadırındakilere ‘niçin hayır diyorsunuz, bana şunu bir söyler misiniz’ dedim. Tabii dediler ki, ‘biz çağdaş bir Türkiye istiyoruz.’ ‘Yani şu anda’ dedim ‘çağdaş bir Türkiye yok mu? Neyiniz eksik’ dedim? Yollarınız, köprüleriniz, hızlı tren, bunlar yok mu? 14 sene önce bunlar var mıydı? Ama şimdi bunlar var. Ve maalesef tabii bakıyorsunuz söylediği lafa bakın ‘Siz Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne niye Yavuz Sultan Selim adını koydunuz?’ Dedim ki, ‘çok ayıp. Yavuz Sultan Selim Han’ın padişah olduğu zaman Osmanlı’nın toprağı 18 milyon kilometre kareydi. Böyle bir sultanın adını böyle bir köprüye koymaktan daha önemli ne olabilir? Ama olaya bakış ne? Mezhepçilik, hemen arkadan geldi. ‘Siz Alevi ve Sünnileri ayırıyorsunuz.’ Kardeşlerim biz bu ülkede ayrım yapmadık. Böyle bir ayrım varsa, Sayın Kılıçdaroğlu’nun kendisi Alevi, işte siyasi partinin başında. Neyi eksik? Ben Dersim katliamını lanetledim, o lanetleyemedi. Sayın Yıldırım lanetledi, Kılıçdaroğlu lanetleyemedi. Niye? Eğer lanetlediği zaman bir yerlere dokunacak” dedi.

“İdam konusu 16 Nisan’dan sonra bu konu parlamentoya gelecek”

“İdam isteriz” sloganları atılması üzerine Erdoğan, “16 Nisan’dan sonra bu konu parlamentoya gelecek. Sayın Kılıçdaroğlu ‘evet derim’ diyor, Sayın Bahçeli ve Sayın Yıldırım da ‘evet derim’ diyor. Bu konu parlamentodan geçip önüme geldiğinde ben de bunu onaylarım” şeklinde konuştu.

“Tehdit devam ettiği sürece bizim çekilmemiz mümkün değil”

Terörle mücadeleye değinen Erdoğan, “Terörle mücadelede kararlı gidiyoruz. Son günlerde Güneydoğu’da Tendürek, Cudi, Gabar’da silahlı kuvvetlerimiz, polisimiz, korucularımız evelallah inlerine girdi. Şu anda bunların lider kadrolarını yakalıyorlar ve etkisiz hale getiriyorlar. Bu millet asker, polis, korucu, hükümetinin arkasında oldukça ezer geçeriz. Aynı şey Fırat Kalkanı’nda olmadı mı? Gaziantep’te 56 yavrumuzu, kardeşimizi öldürdüler, yeter artık dedik, Cerablus’a girdik. DEAŞ temizlendi. PYD, YPG bunları da şu anda temizliyoruz. Şu anda Münbiç’teyiz. Koalisyon güçleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. ABD ve Rusya ile görüşmelerimiz devam ediyor. Diyoruz ki, buralarda tehdit devam ettiği sürece bizim çekilmemiz mümkün değil” açıklamasında bulundu.

“En dünya Samsun’dan yükselen bu sesi duy”

Meydanı dolduran kalabalığa seslenen Erdoğan, “Öyle bir cevap verin ki tüm dünya ve tüm Avrupa duysun. 19 Nisan’a tek millet için evet mi, tek vatan için evet mi, tek devlet için evet mi?” diye sordu ve “Evet“ cevabını aldı. Erdoğan, “En dünya Samsun’dan yükselen bu sesi duy. Ey PKK’sından FETÖ’süne tüm terör örgütleri Samsun’dan yükselen bu ‘evet’ sizin sonunuzun işaretidir” şeklinde konuştu.

Erdoğan, Samsun’un da bir şehir hastanesine kavuşacağı müjdesini verdi.

Konuşmanın ardından kurdele kesilerek, Samsun’a yapılan toplam 1,5 milyarlık yatırımım toplu açılışı gerçekleştirildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.