Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Dış politikamızı hiç bir zaman yalanlar üzerine kurmadık"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kadın Kolları 5. Olağan Kongresine katıldı.

Ankara Spor Salonunda gerçekleştirilen kongre öncesinde, salonun önünde kendisini karşılayanlara bir selamlama konuşması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü kongre ve 18 Ağustos’ta yapılacak olağan kongreyle birlikte 2019 yerel seçimlerinin hazırlık startını verdiklerini, bu kongrelerle hücre yenilenmesini gerçekleştiren parti teşkilatlarının il ve ilçelerde büyük bir patlamayla netice alacağını söyledi. Konuşmasının ardından kongrenin yapıldığı salona geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  partililere hitapta bulundu.

“KADINLARIN SİYASETE KATILIMI AK PARTİ’YLE ZİRVEYE ULAŞTI”

Konuşmasında siyasi hayatının her aşamasında kadınlarla birlikte yol yürüdüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadınların bugün, hayatın her alanında, geçmişle mukayese edilemeyecek kadar ileri seviyelere geldiğine işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidarları döneminde kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 23’ten 34’e, istihdamdaki payının yüzde 21’den 30’a çıktığını ifade etti. Kadınların siyasete katılımının AK Parti’yle birlikte zirveye ulaştığına, 4 milyon 600 bin kadın üye sayısıyla diğer siyasi partilerin toplam üye sayısını bile geride bıraktığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda Meclis’te AK Parti sıralarında 53 kadın milletvekilinin bulunduğunu, bunların 45’inin, parti teşkilatlarından geldiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuda ve özel sektörde çalışanlar arasında da kadın sayısının giderek arttığına işaret ederek, kamu çalışanlarının yüzde 38’inin kadınlardan oluştuğunu, öğretmenler arasında bu oranın yüzde 56 olduğunu, üniversitelerde öğretim elemanları arasında kadınların oranının yüzde 45’e yaklaştığını, serbest çalışan mimar ve avukatlar arasında kadın oranının yüzde 44’e ulaştığını, 249 büyükelçiden 51’inin kadın olduğunu aktardı.

“TÜRKİYE’Yİ HER ALANDA CUMHURİYET TARİHİNİN TAMAMINI KATLAYAN HİZMETLERLE BULUŞTURDUK”

İktidarları döneminde Türkiye’yi 3,5 kat büyütürken bu gelişmeden her karış toprağın ve her bir vatandaşın faydalanmasını sağladıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Krizlerin, kaosların, yoksulluğun, yokluğun, istikrarsızlığın pençesinde kıvranan Türkiye’yi her alanda Cumhuriyet tarihinin tamamını katlayan hizmetlerle buluşturduk” diye ekledi.

Eğitimde 288 bin yeni dersliği, 605 bin yeni öğretmeni ülkeye kazandırıp üniversite sayısını 76’dan 207’ye çıkardıklarını, sağlıkta bin 245 hastaneyi hizmete sunduklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulaştırmada karayolları, havayolları, demiryolları ağlarıyla Türkiye’yi donatarak ülkenin her köşesini ulaşılabilir, erişilebilir hâle getirdiklerini kaydetti. Elektrik enerjisinde kurulu gücü 32 bin megavattan 87 bin megavata, hidroelektrikte 12 bin 300 megavattan 39 bin megavata, rüzgâr, güneş, jeotermalde 36 megavattan 11 bin megavata yükselttiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarımda tarımsal hasılayı 189 milyar liraya çıkardıklarını, ticarette ihracatı 36 milyar dolardan 163 milyar dolara yükselttiklerini hatırlattı. Emniyet, sanayi ve şehircilik alanlarında da yapılan yatırım ve hizmetlerden örnekler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında dış politikada yaşanan gelişmelere de değindi.

“TÜRKİYE, HUKUK DEVLETİ ANLAYIŞI İÇERİSİNDE HUKUKUN GEREĞİNİ YAPACAKTIR”

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), Papaz Brunson olayıyla ilgili olarak attığı adımların,  bir stratejik ortağa yakışmadığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin bu adımla birlikte aslında Türkiye’ye karşı ciddi bir saygısızlık yaptığını belirterek, “Bir taraftan model ortak diyeceksin, öbür taraftan stratejik ortak diyeceksin, müttefik diyeceksin, PKK’yla, FETÖ ile ilişkisi olan buradaki bir papazını savunmanın gayreti içine gireceksin” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye bu hukuk devleti anlayışı içerisinde hukukun gereği neyse bunu yapacaktır. Ha şunu söyleyeyim: Asla, altı kez Amerika’ya girip çıkan Halk Bankamızın Genel Müdür Muavinini tutuklamak suretiyle, kalkıp da bizimle bir takasa girme. Böyle bir anlayış bizim anlayışımız değildir. Hukuk neyse biz bunun yanında olduk. Ve sadece bu değil, Halk Bankamıza hiçbir alakası olmadığı hâlde bir bedel ödetme yoluna gitmeyi de asla doğru bulmuyoruz. Çünkü suçlu bedelini öder, ama suçu yoksa ona bedel ödetme gayreti içine girmek kimsenin de haddine değildir.”

“DIŞ POLİTİKAMIZI HİÇBİR ZAMAN YALANLAR ÜZERİNE KURMADIK”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamid Gül’ün ABD’deki mal varlıklarına el konulmasının mantıklı olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yani bu Teksas’takilerin işi olabilir; ama kalkıp da burada Amerika’da herhangi bir mal varlığına sahip olmayan bakanlarımla ilgili böyle bir yaklaşımı kabullenmek asla mümkün değildir” dedi.  Dün akşama kadar sabrettiklerini, bugün ilgililere ABD’nin Adalet ve İçişleri Bakanlarının varsa Türkiye’deki mal varlıklarının dondurulması yönünde talimat vereceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Arapların güzel bir atasözü var, ‘men dakka dukka’, biz de bunu yapacağız.  Hiçbiri mütekabiliyet anlayışının dışında değildir. Siz böyle yaparsanız, ha bunun mütekabiliyeti budur, biz de bunu yaparız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Sayın Trump’a bunları söyledim, Dışişleri Bakanım Singapur’da Dışişleri Bakanına söyledi daha yeni. Söylenen ne? ‘Bakın, Türkiye’yle bu alanda bu şekilde bir yaklaşım doğru değil. Eğer burada samimi hareket edeceksek, gerçekten stratejik ortaksak ortaklığımızın gereğini yapalım.’ Biz sizlerle Somali’de beraber olmadık mı, biz sizlerle Afganistan’da beraber değil miyiz? Biz sizlerle dünyanın değişik yerlerinde NATO’da bir ve beraber olduğumuz için ortak adımlar atmadık mı? Siz ortaklarınıza bu tür bir yaklaşım içerisinde olursanız, biz sizleri nasıl tanımlayacağız? Türkiye bu anlayışla, bu şekilde yaklaşımla terbiye edilemez. Kardeşlerim, bu sadece Evangelist, Siyonist bir yaklaşımın tezahürüdür, olayın aslı budur. Ve burada Sayın Trump çok büyük bir oyuna gelmiştir. Oyun kurucuları da gayet iyi biliyorum, onu da söyleyeyim. Ve bu oyunu Sayın Trump’ın bozması gerekir. Ve bizler bu noktada kararlıyız ve kararlı olarak duruşumuzu dürüst olduğumuz için aynen devam ettireceğiz. Ve biz dış politikamızı hiçbir zaman yalanlar, sahte-düzmece tezgâhlar üzerine kurmadık. Her zaman dik durduk, ama dikleşmedik.”

“TERÖRİSTLERİ KUTSAYANLAR DEVLETİMİZİN PENÇESİNDEN ASLA KURTULAMAYACAKTIR”

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti, büyük bir devlettir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu devlet kime şefkat göstereceğini kime de kadife eldivenin içindeki demir yumruğunu indireceğini çok iyi bilir. Teröristleri kutsayanlar, terör örgütüne payandalık yapanlar, devletimizin pençesinden asla kurtulamayacaktır. Nereye gizlenirse gizlensinler, nereye kaçarlarsa kaçsınlar, sırtlarını kime dayarlarsa dayasınlar, ağzı daha süt kokan masum sabilerin kanını döken alçaklardan katliamlarının hesabını muhakkak soracağız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Türkiye’yi büyüttükçe, güçlendirdikçe, kalkındırdıkça, eski Türkiye’nin zayıflıklarına, zaaflarına, teslimiyetine alışmış olanlar âdeta çıldırıyor. Ülkemize yönelik saldırıların sebeplerine şöyle bir bakın; ortada bir tane akılla, mantıkla, gerçekçilikle, hak ve hukukla izah edilebilecek husus bulamazsınız. Tamamı da siyasi ve ekonomik olarak ülkemizi geriletmeye, sindirmeye, korkutmaya yönelik söylemler ve eylemlerle üzerimize gelenlere cevabımızı her fırsatta verdik, vereceğiz.”

“BÖLÜCÜ TERÖRÜ ÜLKEMİZİN GÜNDEMİNDEN ÇIKARMAK İÇİN HER YOLU DENEDİK”

Konuşmasında ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ vurgusunda bulunarak, Türkiye’nin bu dört ilkesinden geriye döndürülemeyeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan,  sözlerine şunları ekledi: “Gezi olaylarında şehirlerimizin sokaklarını, meydanlarını yakıp yıkarak gözümüzü korkutmaya çalıştılar. Sahnelenen oyunu gördük ve kararlı duruşumuzla vandalları sokaklardan temizledik. Ardından FETÖ’yü devreye sokup 17-25 Aralık emniyet-yargı darbe girişimini başlattılar. Şimdi FETÖ’nün askerleri nerede? Amerika’da. Kim var arkasında? Kusura bakmasınlar, Amerika var. Nerede? Almanya’da. Maalesef Almanya’yla tabii bunları konuşacağız; bu nasıl dostluktur, bu nasıl ittifaktır, bu ittifakı bozmaları gerekir veyahut da sahiplenmeleri gerekir. Milletimizle birlikte biz tezgâhı bozduk. Hem mahalli idareler, hem de Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığımız sonuçlarla darbecilere ilk derslerini verdik. Bölücü terörü ülkemizin gündeminden çıkarmak için her yolu denedik. Ama bölücü terör örgütünün mensupları kaçacakları yeri buldular. Nereye kaçtılar? Ya Amerika’ya, ya Almanya’ya, ya Belçika’ya, ya Fransa’ya, ya Hollanda’ya, buralara kaçtılar ve buradan destek alıyorlar.”

Çukur eylemleriyle Türkiye’yi ele geçirmeyeceklerini görenlerin, 15 Temmuz’da FETÖ ihanet çetesine mensup teröristler aracılığıyla darbe girişiminde bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaşadığımız tüm badireler karşısında asla geri adım atmadık, atmayacağız” şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZİN BEKASINI TEHDİT EDEN HER MESELE KARŞISINDA AKTİF BİR POLİTİKA ORTAYA KOYUYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgemizde yaşanan karmaşanın ülkemizi de etkisi altına almaması için, kendi kabuğumuza çekilmek yerine, sorunların üzerine gitmeyi tercih ettik. Milletimizin birliğini, vatanımızın toprak bütünlüğünü, ülkemizin bekasını tehdit eden her mesele karşısında aktif bir politika ortaya koyuyoruz. Bu politikanın en somut örneklerini Suriye ve Irak’ta yaşadık. Ülkemize taşınmaya çalışılan sorunları, kendi yerinde ve kendi mecrasında çözmeye çalıştık. Yakında bu doğrultuda yeni ve çok önemli adımlar atıyoruz. Sınırlarımızla birlikte komşularımızı da güvenli, huzurlu, müreffeh hâle getirine kadar durmayacağız” dedi.

“ÜLKEMİZİ BÜYÜTMEYİ, GÜÇLENDİRMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Dün, 100 günlük icraat programını bakanlarla beraber açıkladığını hatırlatarak millete söz verdikleri şekilde Türkiye’yi adım adım 2023 hedeflerine taşıyacak yol haritasını belirlediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bütün planların, projelerin, uygulamaların takibini Cumhurbaşkanlığında yaparak en küçük bir aksaklığa, gerilemeye, tutarsızlığa meydan vermeden ülkemizi büyütmeyi, güçlendirmeyi sürdüreceğiz” sözlerine yer verdi.

“BASKILARA ASLA BOYUN EĞMEDİK”

Türkiye’nin, tüm devletlerle ve uluslararası kurumlarla ilişkilerini ‘kazan-kazan’ anlayışı doğrultusunda sürdürmeyi ilke edinmiş bir ülke olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan,  sorunların çözüm yolunun, krizleri tırmandırmaktan değil diplomasiden geçtiği inancıyla, diyalog mekanizmalarını ön plana çıkarttıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun için de, önümüze çıkartılan sıkıntılar karşısında stratejik yolumuza devam etme gayreti içerisinde olacağız” diye ekledi.

Geçtiğimiz beş yılda kimi Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye yönelik haksız ve art niyetli politikaları karşısında böyle davrandığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Avrupa mülteci krizinden serbest dolaşım anlaşmasına, ırkçı ve ayrımcı akımların cesaretlendirilmesinden, ticari ve bu noktadaki tutarsızlıklara kadar her konuda sınıfta kaldı. Türkiye’yi ve temsil ettiğimiz değerleri kendi iç politikalarının malzemesi hâline dönüştürenler nasıl bir felaketin kapısını açtıklarını yakında anlayacaklardır” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE’YE GERİ ADIM ATTIRACAKLARINI SANANLAR BU ÜLKEYİ HİÇ TANIMAMIŞ DEMEKTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ meselesi ve Suriye politikası başta olmak üzere Türkiye’nin üzerine titrediği konuların ABD tarafından hiçe sayıldığını gördüklerini kaydederek konuşmasına şöyle devam etti: “ABD’nin çok basit bazı meseleleri bu derece büyütmesini, bu arada sapla samanı karıştırmasını da üzüntüyle takip ediyoruz. Tekrar ediyorum; tehdit diliyle ve saçma sapan yaptırım kararlarıyla Türkiye’ye geri adım attıracaklarını sananlar bu ülkeyi de, bu milleti de hiç tanımamışlar demektir. Bizi Amerikan sisteminin inceliklerini bilmemekle suçlayanlar, bu milletin tarihinden ve kültüründen bihaber oldukları anlaşılıyor. Biz bu tür baskılara asla boyun eğmedik, eğmeyiz. Burada şu hususun da altını çizmekte fayda görüyorum: Türkiye, Avrupa’nın olduğu gibi Amerika’nın da iç politika malzemesi yapılamaz. Avrupa’nın yaptığı hataları tekrarlamak Amerika’ya bir şey kazandırmaz. Türkiye’nin müttefiklik ve stratejik ortaklık gücü, bu ülkenin iç politika hesaplarının, kavgalarının çok ötesinde ve üzerinde bir öneme sahiptir. Biz kaybet-kaybet oyunlarına taraf olmak istemiyoruz. Siyasi ve adli ihtilafların ekonomik boyuta taşınması, her iki tarafa da zarar verecek yanlış bir adımdır. Biraz önce de belirttiğim gibi biz her yerde ve her zaman ‘kazan-kazan’ politikalarından yanayız. Amerika ile bunun için önümüzde gerekli imkânlar var, ihtiyacımız olan zemin de mevcuttur. Üzüm yemek için her türlü iş birliğine varız ama derdi bağcı dövmek olanlara da bu fırsatı asla vermeyiz, veremeyiz.”

Türkiye’nin 2200 yılı aşan bir devlet geleneğine ve hafızasına sahip olduğunu hatırlatarak Türkiye’yi; dün söylediğini bugün yalanlayan, rüzgâra göre yön değiştiren devletlerle karıştıranların yanılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hızır Aleyhisselamdan, komşusunun iki gözünün kör olması için kendi bir gözünü kör etmesini isteyen kişinin hasisliğine, sefaletine, acizliğine, akıl ve vicdan tutulmasına biz düşmeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

“DİPLOMASİ KANALLARI YOĞUN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR”

16 yılda yüzleştikleri her türlü sorunu bu ilke ve prensipten taviz vermedikleri için başarıyla atlattıklarını ve bugün de Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu meselelere bu anlayışla yaklaştıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ne ABD yönetimiyle ne de diğer ülkelerle Türkiye arasında çözülemeyecek hiçbir sorununun olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Amerikan tarafıyla aramızdaki meseleleri müşterek çıkarlarımızın çerçevesini oluşturan müttefiklik ve stratejik ortaklık anlayışını ön plana çıkararak çözmemiz mümkündür. Muhataplarımızın bir süredir sergiledikleri o fevri tutumdan vazgeçerek en kısa sürede aklıselime döneceklerini ümit ediyoruz. Diplomasi kanalları çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Yakında aklın yolundan giderek aramızdaki ihtilaf konularının önemli bir bölümünü geride bırakacağımızı düşünüyorum.”

“YERELDEKİ HER EKSİKLİK DOĞRUDAN VATANDAŞIMIZIN HAYATINA YANSIYOR”

2019 seçimlerindeki hedeflerinin yüzde 50 oy oranına ulaşmak olduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kalkınmanın yerelden başladığına dikkat çekerek sosyal politikalardan temel hizmetlere kadar her alanda mahalli idarelere çok önemli görevler düştüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yereldeki her eksiklik ve aksaklık doğrudan vatandaşımızın hayatına yansıdığı için böyle bir olumsuzluğun ortaya çıkmasına ve yaygınlaşmasına asla rıza gösteremeyiz” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.