CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca'dan, "Hayvan Hakları Günü" açıklaması

BURSA ARENA / Haber Merkezi

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 4 Ekim Hayvan Hakları Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Toplumumuzda hayvanların mal olarak değil hakları olan bir “can” olarak kabul edilmesinin temel bakış açısı olması gerektiğini vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ‘verdiğimiz mücadele sonucunda TBMM’de Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu kurulmasını, geçen yıl TBMM’ye sunduğumuz detaylı yasa teklifinin Araştırma Komisyonu’nda görüşülmesini ve 3 aylık Komisyon çalışmasının somut önerilerile sonuç raporunun oluşturulmasını sağladık.” dedi.

Gülizar Biçer Karaca açıklamasında devamla; ‘Türkiye’de son yıllarda hayvan hakları ihlalleri artıyor. Bunun en önemli nedeni hayvanlara kötü muamele ve şiddetin suç olarak kabul edilmeyip, Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendirilmesidir. Hayvan hakları ihlallerinde ya ceza verilmiyor ya da verilen cezalar etkisiz. Geçen yıl 4 Ekim 2018’de CHP adına Hayvan Hakları Yasası Kanun Teklifi’ni TBMM’ye sunduk ve tüm siyasi partilere ertelemeksizin hayvan hakları yasasını çıkaralım çağrısını yaptık. Verdiğimiz yasa teklifinde süs hayvanı tanımının çıkarılması, sahipli-sahipsiz hayvan ayrımının kaldırılmasını ve yaralama, öldürme, eziyet, tecavüz, dövüştürme gibi fiillerin kabahat olmaktan çıkarılıp, suç olarak tanımlanmasını önermiştik. Ayrıca yeni hayvanat bahçelerinin ve yunus parklarının açılmasını da yasaklanmasını önermiştik. Hayvan dostlarımızı seçim vaadi olmaktan çıkarıp sonunda Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu kurulması, 3 ay boyunca yerinde inceleme ziyaretleri yapılması, yasa çıkması için uzlaşma ile rapor hazırlanması ve hak temelli önerilerin katılımcı anlayışla kabul edilmesine katkı koymaktan memnuniyet duyuyoruz.’ dedi.

Karaca, Hayvan Hakları Fonu oluşturulması, kısırlaştırma merkezlerinin Belediyeler ve İl Özel İdareleri bünyesinde kurulması, 2020 merkezi bütçede Belediyeler ve İl Özel İdarelere tahsisli hayvan hakları konusunda kullanılacak şekilde bütçe sağlanması konusundaki teklifinin de Komisyon’da kabul gördüğünü ileterek, açıklamasını şöyle sürdürdü;
'Geçtiğimiz Yasama yılında kurulan Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu üyesi olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ‘Komisyon olarak çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Tüm çabamız, sürekli ötelenen, toplumun vicdanını rahatlatacak ve hayvan hakları ihlallerinin önüne geçecek düzenlemeler içindi. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı olarak verdiğimiz detaylı yasa teklifinde yer alan teklif maddelerimizin Komisyonda kabul edilmesini sağladık. Hayvan hakları savunucuları ve Sivil Toplum Kuruluşlarının taleplerini de dikkate alan 3 aylık komisyon çalışmaları sonrası hazırladığımız raporu önümüzdeki hafta Komisyon Başkanımız ve üyelerimizle birlikte kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz. Komisyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından acil olarak Hayvan Hakları Kanunu’nun çıkarılması için gerekli mücadeleyi hızlandıracağız. Aynı doğada, ekosistem içinde birlikte yaşadığımız hayvan dostlarımız ve yaşam alanları için sadece 4 Ekim’de değil, her gün mücadele etmeye devam edeceğiz. 4 Ekim 2019’un hayvan hakları için bir milat olacağına inanıyorum.’

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.