Bilirkişiler Adalet Bakanlığı tarafından izlenecek ve denetlenecek

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün talimatıyla Bakanlık tarafından tarafından adaletin gecikmesinin önlenmesi amacıyla başlatılan "Yargıda Hedef Süre" uygulaması kapsamında, mahkeme bilirkişileri de sıkı izleme ve denetleme altına alınıyorlar. Bu yönden yapılan UYAP proğramındaki revize çalışmalar nihayet sona erdi ve 18 Ocak 2019 günü itibariyle Mahkemelere bilgi ve uzmanlıklarıyla hizmet veren tüm bilirkişiler bundan sonra bilirkişi raporlarını zamanında sunmak zorunda bırakılacaklar. Yargılamaların belirlenen hedef sürelerde tamamlanması için "bilirkişilerin raporlarını zamanında sunmalarının sağlanması" ve "bilirkişilerin performanslarının ölçülmesine yönelik yeni düzenlemelerin gerçekleştirilmesi" kararlaştırıldı.

Bu yeni uygulamada bilirkişilerin raporlarını zamanında sunup sunmadıklarının tespit edilmesi amacıyla  sistemi proğramında "Rapor Teslim Kontrolü Uygulaması" oluşturuldu.  Artık, bilirkişi raporlarının mahkemelere teslim edilmesiyle, "Rapor Teslim Kontrolü Uygulaması"na kaydedilecekler. Bilirkişilerin raporlarını verilen görev tarihine göre geç vermeleri halinde sistem bunu anında ve tarihiyle tespit edip uyarıda bulunacak ve geciken bilirkişilere bir takım cezai uygulamalar devreye girecek.

Bilirkişilik Yönetmeliği'nin ilgili hükümlerine göre rapor teslimini geciktiren ve mazeret bildirmeyen bilirkişilere, geciken dosya teslim edilmeden yeni bir dosya verilmeyecek, bu durumda olanlara ise uyarma, bir yıla kadar bilirkişilik listesinden çıkarılma ve bilirkişilik listesinden sürekli çıkarılma gibi ağır cezalar uygulanacak. Bilirkişilerin UYAP Sisteminde, sürekli denetim altına alınacağı, performans izlemesine tabi olacakları ve görevleriyle ile anlık takip edilecekleri de bildirilmiştir.

Yeni uygulamayla bilirkişilerin denetimlerinin yanısıra, performansları da ölçülecek. Bu performans izlemesinde de bilirkişi raporlarının süresinde verilip verilmediği, yani yargılamanın gecikmesine neden olunup olunmadığı belirlenerek, bilirkişiye uygulanacak cezalarda esas alınacak.   

.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Av Mehmet A. 5 yıl önce

Tüm gecikmeleri bilirkişiler mi yapıyormuş?

Avatar
Yusuf 5 yıl önce

Hangi bilirkişi ne kadar fayda veriyor ?? Once ona bakmalı. Ortalık ucuz ve bedavadan para kazanacağını zanneden uyanıklarla doldu. Önce seçici olunmalı ve çok değerli olan bilirkişiler kaybedilmemeli.