Başbakan Yıldırım: Rakka operasyonu 2 Haziran gecesi başlatıldı !..

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Suriye'de Rakka'yı DAEŞ'ten kurtarmak için öngörülen operasyon 2 Haziran gecesi gerçekleştirildi. Başbakan Binali Yıldırım tarafından dün akşam iftar vesilesiyle basına yapılan açıklamada;   
"2 Haziran gecesi itibariyle Rakka operasyonu başlatılmıştır. Amerikan yönetimi operasyondan önce gerekli bilgileri Türkiye’ye verdi. ABD’nin YPG ile ilişkilerinin bir tercih değil mecburiyet olduğunu anlıyoruz. YPG ile ilişkilerini uzun sürdürmeyeceklerini bize belirttiler, bunun taktiksel ilişkiler olduğunu ifade ettiler. Dağıtılan silahların PKK’nın eline geçmeyeceğine dair bize güvence verdiler. Biz de bütün bu süreci takip ediyoruz. Başbakan ülkemizi tehdit eden terör grupları adı ne olursa olsun hepsi aynıdır ve hepsi hedefimizdedir. Güvenliğimiz için gerekli adımları atmaktan geri durmayız" dedi.

Ayşe Deniz Karacagil’in Rakka’da öldürülmesi hatırlatıldığıunda Başbakan bu konuda da; "PKK PYD dayı-yeğen, eninde sonunda muhattaplarımız bunu anlayacaklar. Aslında biliyorlar da işlerine gelmiyor, resmi olarak terörist ilan etmediler onlardan istifade ediyorlar. Ama bu örgütlerin onlara çok büyük maliyetleri olacaktır.." 

ALMANYA İLE İLİŞKİLER 
Başbakan bu konuda da önemli açıklamalar yaptı; "FETÖ darbecilerine gerekli duruşu göstermemesi Almanya’nın, onların iltica taleplerine olumlu yaklaşması, PKK terör örgütü mensuplarına müsamaha göstermesi bu durum iki ülke ilişkilerini zedeliyor. Yetkililer bunu sık sık dile getiriyorlar. Pazartesi günü Alman Dışişleri Bakanı gelecek, her şeyi enine boyuna konuşacağız. Türkiye’nin nihai hedeflerinin ilişkilerin düzeltilmesidir. Ama bu tek taraflı olmaz, Almanya’da sağduyu galip gelmeli. Belli ki yarın Alman Dışişleri Bakanı bir liste getirecek. O listede İncirlik’i ziyaret edecek vekillerin isimleri olacak. Burada Türkiye’nin hassas olduğu nokta şu; Türkiye aleyhine keskin faaliyetlerde bulunan isimler varsa o listede onlarla ilgili çekinceler dile getirilecek Başbakan’ın açıklamalarından ben bunu anlıyorum."

13 ASKERİN ŞEHİT OLMASI 
13 askerin şehit olduğu helikopter kazasının ardından gündeme gelen ve yedi yıldır da tamamlanamayan Helikopter Engel Tespit Sistemi ihalesi hatırlatıldı. Başbakan’a bununla ilgili nasıl bir tedbir alınacak, bu süreç nasıl neden uzadı diye soruldu. Başbakan; "Engel tanıma sistemi uzun yıllardır savunma sanayinin gündemine alınmış ancak ihalesi de yapılıp iptal edilmiş. Bunun nedeni bir bürokrasi, iki firmaların sonuca rıza göstermemesi. Tabi bunlar bahane olmamalı.. Savunma Bakanı’yla konuştum, doğrudan temin yoluyla bunu hemen halledelim dedim. Yani güvenlik ve savunmayla ilgili bu tür acil alımlarda ihale sürecinden muafiyet uygulanacak dolayısıyla doğrudan temin yöntemiyle engel tanıma cihazı bu helikopterlerde kullanılmaya başlanacak.." 

"KABİNA DEĞİŞİKLİĞİ KONUŞULMAZ, BİR GÜN BAKARSINIZ DEĞİŞMİŞ"
Başbakan AK Parti’nin Olağanüstü Genel Kongresi'nden sonra Ankara kulislerinde en çok merak edilen kabine revizyonu da sorulduğunda; “Kabine değişikliği konuşulmaz, bir gün bakarsınız değişmiş” dedi.

ZEYTİNLİKLERİN İMARA AÇILMASI 
Başbakan’a göre bu konu istismar edildi. "Eskiden zeytinlikmiş bölge şimdi sanayi tesisi olmuş, bunların hukuki duruma kavuşturulması gerekiyor. Tüm zeytinliklerin imara açılması gibi bir şey söz konusu değil. Bu algı oyunlarına gelmemek lazım kimsenin ihtiyacımız olan yatırımları engellemeye hakkı yok.  2002’de 620 bin hektar olan zeytinlik alanı 845 bin hektara ulaşmış son 15 yılda, 101 milyon zeytin ağacı sayısı da 173 milyona çıkmış, kimse zeytinin hamisi kesilmesin zeytinin sahibi burada.." şeklinde açıklamada bulundu.

"SUÇLAMALARI REDDETMELERİ SUÇSUZ OLDUKLARINI GÖSTERMEZ"
Bu arada hem devam eden FETÖ davalarında sanıkların suçlamaları reddetmesi hem de bazı gazetecilerin de yargılandığı davaların uzun sürmesine ilişkin eleştiriler vardı, bu da soruldu Başbakan’a. Başbakan dedi ki, “İlk ifadelerinden başka ne söylerlerse söylesinler bu işten sıyrılacaklarını düşünmeleri beyhude” dedi, FETÖ yargılamalarında yargılananlar için. Suçlamaları reddetmeleri suçsuz olduklarını göstermez. Yargılamaların hızlı gitmemesinden biz de şikayetçiyiz bombaları atanlar belli tetiği çekenler belli niye bekliyoruz bu suçüstü halidir dedi. Mahkemelerin fiziki ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi. Bundan sonra yargının işidir bu dedi ancak bu sürecin hızlandırılmasıyla ilgili beklentisini de aktardı. 

GÜNDEMDE BEDELLİ ASKERLİK YOK 
Bu arada Büyük Birlik Partisi’nin Genel Başkanı Mustafa Destici’nin açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen bedelli askerlik tartışması vardı. Başbakan bu konuya da gündemde böyle bir şey olmadığı, terörle amansız bir mücadele var ve biz bütün ağırlığı oraya verdik diye yaklaştı.   

Başbakan’ın açıklamaları özetle böyleydi. Elbette en çarpıcı olanı 2 Haziran’da Rakka operasyonunun başladığı ve Amerikan yönetiminin bu konuda Türkiye’yi bilgilendirdiğini söylemesiydi. Bundan sonra gündemin Rakka operasyonunun boyutları ve bu operasyonun ne kadar süreceği ne çerçevede yürütüleceği gibi tartışmalar olacağını anlıyoruz. 

EKONOMİYLE İLGİLİ MESAJLAR 
Başbakan ekonomiyle ilgili de açıklamalarda bulunarak özetle; "Bankalarla ilgili bir sıkıntı yok, sermaye yeterlilik oranlarında bir sorun yoktur. Teminatlı kredi kullanımı olmasaydı o zaman özel sektörde sıkıntı olacaktı. Tedbirleri aldık. Yakın biz zamanda seçim de yoktur. Sanayi üretimindeki artış pek çok gösgergeyle lehtedir. IMF Türkiye’nin büyüme oranlarını olumlu olarak revize etmektedir. Hem uluslararası piyasalardan hem de içeriden olumlu mesajlar gelmektedir. Merkez Bankası’nın şartlar icap ettiğinde gerekli adımları atacaktır. Özellikle, özel sektörün borçlarının yükünün hafifletilmesiyle ilgili ancak bundan öncede elimizde çok daha önemli başka adımlar var ve her şey yolundadır.." dedi. (Kaynak:NTV) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.