2019 Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü Başvuru Şartları belli oldu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

“Küresel Karmaşa ve Çok Taraflılığın Geleceği: Güvenlik, Ekonomi ve Demokrasi Kavramlarını Yeniden Düşünmek”

Sabancı Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nün 2019 yılı konusu Küresel Karmaşa ve Çok Taraflılığın Geleceği: Güvenlik, Ekonomi ve Demokrasi Kavramlarını Yeniden Düşünmek” olarak belirlendi. Ödüle son başvuru tarihi 15 Ocak 2019.

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü kapsamında belirlenen temaya en değerli katkıyı yapan bir kişiye Jüri Özel Ödülü verilecek.

Makale kategorisinde ise 45 yaşının altında üç genç araştırmacıya ödül verilecek. Makale Ödülleri ve Jüri Özel Ödülü sahiplerini uluslararası ve bağımsız bir jüri belirleyecek.

Ödül Teması

Zbigniew Brzezinski, 1993'te yayımlanan Out of Control, Global Turmoil on the Eve of the 21st Century [Kontroldan Çıkmış Dünya (Yirmibirinci Yüzyılın Arifesinde Dünya Çapında Karmaşa)] başlıklı kitabında "yakın tarihimizin merkezi olgusu" olarak "süreksizlik" kavramını öne sürmüştü.

Günümüz dünyasında ise yükselme eğilimi gösteren otoriterlik, 20.yüzyılda otoriter rejimlerinin işlediği insanlık suçlarına dair öğrenildiği varsayılan çıkarımların üzerine gölge düşürüyor. Uluslararası örgütler üzerinden küresel yönetim fikri, piyasaların egemenliği ve sosyal adaleti, barış tahayyüllerini tehlikeye düşüren ulusal engellerin altında kalıyor.

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından savaşları önlemek, insan haklarını, demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü savunma amaçları ile kurulmuş uluslararası örgütler ise son on yılda etkilerini yitiriyor. Avrupa Anayasası ve Brexit referandum sonuçları, Avrupa Birliği'nin istikrarının ve dayanıklılığının sorgulanmasına yol açtı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'nin Kıbrıs gibi sorunlara çözüm getirme çalışmaları beklenen sonuçları doğurmadı. Avrupa Konseyi'nin özellikle Venedik Komisyonu üzerinden yürütülen demokratikleşme tavsiyeleri, üye ülke liderleri arasında bile destek görmekte zorlanıyor. Siyasi liderler ve bazı analistler, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün yetersiz kaldığını beyan ediyor.Küresel dönüşüm ve uluslararası sistemin geleceği ise şu sorulara göre şekillenecek görünüyor:

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nde bu yıl; “Uluslararası örgütler gerçekten bir çöküş sürecinde mi? Uluslararası ilişkilerde çok taraflılığın hala yeri var mı, yoksa uluslararası sistem bir hegemonyaya doğru mu yöneliyor? Uluslararası örgütlerin küresel güvenlik, ekonomi ve demokrasi sorunlarına etkin müdahale etmesi mümkün müdür? Son olarak, Türkiye'nin bu süreksizlik ve küresel karmaşa döneminde önündeki yeni güçlükler nelerdir?” sorularına ilişkin özgün ve kapsamlı analiz içeren makaleler değerlendirmeye tabi tutulacak.

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü Hakkında:

  • Tüm başvurular, daha önce yayımlanmamış yeni ve özgün eserler olmalıdır. Eserlerde birden çok yazarın imzası bulunabilir.
  • Makaleler akademik yayın formatında ve uzunluğunda olmalıdır (kaynakça dahil çift satır aralıklı 25 ila 35 sayfa).
  • Makalede 500 kelimelik bir özet ve başvuru sahibinin (sahiplerinin) kısa özgeçmişi yer almalıdır.
  • Makaleler İngilizce olarak, Word belgesi formatında aşağıdaki adrese mesaj ekinde gönderilmelidir: award.sabanciuniv.edu
  • Makale kategorisinde, 45 yaşından genç üç araştırmacıya ödül verilecektir. Uluslararası ve bağımsız jüri tarafından başvurular arasından üç makale belirlenecek ve her makaleye 10.000 USD tutarında ödül verilecektir.
  • Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü kapsamında, belirlenen temaya en değerli katkıyı yapan bir kişiye 25.000 USD tutarındaki Jüri Özel Ödülü verilecektir. Jüri Özel Ödülü sahibini aynı jüri belirleyecektir.
  • Daha fazla bilgi için: award.sabanciuniv.edu

Basın bilgi için: Mariam Öcal / Sabancı Üniversitesi / 0216 483 93 57–0532 668 92 01

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.