Dünyada medya sosyal ve ekonomik bir güç olarak cazibeli bir iktidar kavramının bir parçası hâline gelmeye başladı. Türkiye’de özellikle 1990’lı yıllarda medyada tekelleşme başladı. Medyada tekelleşme Erol Aksoy’un Hürriyet’e ortak olması ile yeni bir boyut kazanmıştı. Artık gazete sahipleri, TV sahipleri de gazete patronluğuna soyunuyordu. En önemlisi de medya politikada gücü elinde tutuyordu. Politikacılar artık medyadan icazet alma gereği duyuyordu. Sabah Grubu, Hürriyet Grubu, Milliyet Grubu ve Uzanlar Grubu Türk basınında öne çıkmaya başlamıştı. Bir taraftan da Ahmet Özal bir medya patronu olarak yükseliyordu.

Yazılı ve görsel basında sadece patronlar değişmiyor aynı zamanda Rahmi Turan, Zafer Mutlu, Ertuğrul Özkök, Güneri Civaoğlu, Mehmet Ali Birant, Neşe Düzel, Uğur Dündar gibi star gazetecilerin büyük transfer ücretleri ile gazete ve televizyonlara geçtikleri bir dönem yaşanıyordu.

Türk medyasının son 40 yılına damgasını vuran isimler arasında yer alan Aydın Doğan, basına sektörüne 1979 yılında Milliyet gazetesini Ercüment Karacan'dan satın alarak girdi.

Milliyet'in Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi'nin 1 Şubat 1979'da suikast sonucu öldürülmesinin ardından Milliyet gazetesi el değiştirdi. Basına sektörüne 1979 yılında Milliyet gazetesini Ercüment Karacan'dan satın alarak giren Aydın Doğan, o tarihe kadar otomobil bayiliği, nakliyecilik, ecza depoculuğu ve inşaat makineleri tüccarlığı gibi çok farklı sektörlerde faaliyet gösteriyordu. Aydın Doğan, 1970'lerin sonunda vergi rekortmenleri arasında yer almaya başlayan bir iş adamıydı.

Hürriyet gazetesi sahibi Simavilerin Hürriyet’in bir kısım hissesini Erol Aksoy’a satmaları Türk medyasına “Medya Patronu İş adamı” tanımlamasını getirmişti. Erol Aksoy ile Hürriyet gazetesi yöneticileri arasındaki 1993 Haziranında yapılan “iş ve centilmenlik” anlaşması ile atadan gazeteci Simaviler, sonradan medyacı Erol Aksoy’a gazetenin % 25’lik hissesini 16 milyon dolara devtermişlerdi. İl başlarda Hürriyet’in % 25’i dışındaki hisseyi de almaya kararlı idi. "Ancak işini dış borçla götüren Aksoy’un için işler yolunda gitmedi. 94 krizi ve devalüasyon nedeniyle batma noktasınadaydı. Simavi ailesi "Hürriyet'i satın al!" dediğinde, 'Alamayacağım!' demişti. Bunun üzerine Simavi ailesi, Aksoy'a sattıkları hisseleri geri almak istemiş, ancak Aksoy buna da olumsuz yanıt vermişti. Erol Simavi, Hürriyet'i 29 Haziran 1994’te Aydın Doğan'a sattı.

Doğan Medya ile bir dönemin sonu

1979 yılında Milliyet gazetesini alarak basına giren Aydın Doğan, daha sonra Hürriyet ve Vatan'ı satın alarak ve Kanal D, CNN Türk ile Teve 2, Dream TV, Dream Türk, Posta, Fanatik, Hürriyet Daily News, TME, Doğan Burda Dergi, Doğan Egmont gibi yayın organları ve televizyonları kurarak büyüdüğü medyadan bu ay içerisinde ayrıdı.

Türk medyasının son 40 yılına damgasını vuran isimlerden bir olan Aydın Doğan, 1979 yılında Ercüment Karacan'dan satın aldığı Milliyet gazetesini ve daha sonra satın aldığı Vatan gazetelerini, Demirören ve Karacan ailelerinin ortaklığında kurulan DK Gazetecilik'e 2011’de 79 milyon dolar bedelle sattı. Doğan, böylece "İlk göz ağrısı olarak" nitelendirdiği Milliyet'i de elden çıkarmış oldu.

Aydın Doğan, önce Vatan ile Milliyet'i sattığı Demirören Grubu'na geçtiğimiz günlerde aralarında Hürriyet ve Kanal D'nin olduğu medya şirketlerini de sattı. Satış işlemi 10 Nisan 2018’de gerçekleşti.

Böylece Aydın Doğan, Doğan Medya Grubu'nun çok büyük bir kısmını toplam 916 milyon dolar nakit ve peşin para karşılığında Demirören Grubu'na devretti.

Doğan Medya Grubu'nun toplam 916 milyon dolar karşılığında Demirören Grubu'na satışına ilişkin süreç tamamlandı ve devir-teslim törenleri yapıldı. Doğan Grubu'nun satışı ile Türk basınında bir dönemin sona erdi. Bu, aynı zamanda 1979 yılında Milliyet gazetesini satın alarak basın sektörüne giren Aydın Doğan'ın da medyadan çıktığı anlamına geliyordu.

Demirören holding bünyesinde olan şirketler şunlar: Enerji : Milangaz, Oto Milangaz
Moil, Sanayi : Demirören Ağır Metal, Parsat Piston, S Motor ServisD-Mermer. Turizm : Kemer Country, Kemer Country Club, Kemer Country Hotel, Konut Projesi Yatırımları, Lidya Flats, Seyhan Park Evleri, AVM İşletmeciliği, Demirören İstiklal, Liman İşletmeciliği, Zeyport, Dolfen İskelesi. İnşaat : Lidya Yapı. Medya : Milliyet Gazetesi, Vatan Gazetesi, Milliyet.com.tr
Gazetevatan.com, Milliyet İnternet TV, Skorer.com, Uzmanpara, PembeNar. E-Ticaret
Milliyetemlak.com.Eğitim : Ata Eğitim Kurumları.

Demirören Holding bünyesindeki şirketlerin enerji, sanayi ve tuzrim sektöründe faaliyet gösterdikleri görülmektedir. Milliyet gazetesi ve Hürriyet gazetesi gibi Türk basınının amiral gemisi olan gazeteler ile Kanal D, CNN Türk gibi büyük TV kanallarının bir iş adamının eline geçmesi, basınımızda son 30 yıldır yaşadığımız “iş adamı-basın patronu” kavramınının iyice yerleşmesini sağladı.

“Babıali’ye yeni patron, medyaya iş dünyasından katılımlar” gibi gazete haberlerini artık çok sık duymaya başlayacağız. Gazatelerin bir tesise bile sahip olmadan yayın yaptığı Babıali günlerinden, iş dünyasının eline geçen “tekelleşmiş” basın günlerine doğru evriliyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.