Son zamanlarda meyve ve sebze fiyatlarındaki artış milleti zor duruma sokmaya başlamıştı. Bunun üzerine Hükümet 1985’li yıllarda belediyelerin işlettiği Tanzim Satış Mağazalarının benzerini kurmaya başladı. Türkiye de Liberal Ekonomiyi uygulamak üzere iktidara gelen Başbakan Turgut Özal da, ucuz meyve ve sebze satışlarını devlet eliyle yaptırdı. Üsküdar Belediyesi de o zaman üreticiden tüketiciye satış yapacak meyve ve sebze yüklü kamyonlara Üsküdar Meydanında yer verdi. Satışlar senelerce sürüp gitti. Vatandaş ucuz meyve sebze satın aldı. Haber yaparken, o yaşlı-genç maddi durumu iyi olmayan insanların hayır dualarını bugünde unutmam mümkün değildir.

Bizce çok doğru bir karardır. FOX TV Aylardır ana haber bülteninde bunu gündeme getiriyordu. Bunun üzerine hükümet yeniden "Üreticiden Tüketiciye" aracısız satışlara başladı. Bunun geçmişteki uygulamaları şöyle idi: İstanbul'da Belediyelerin çalıştırdığı Tanzim Satış Mağazaları vardı. Halk Gıda-Meyve-Sebze gibi birçok ihtiyacını buradan karşılardı. Tahminim 10 yıl öncesine kadar satış yapan bu mağazalar bilinmeyen bir nedenden kapatıldı.

Günaydın Gazetesine geçtiğimde 1986 Ocak ayında Kadıköy Belediyesi’nin Fener Yolu’nda açtığı sabit tanzim satış yerinde haber yapmam istendi. Büyük Gazeteci ve Patron Haldun Simavi bir filenin, Bakkal-Market-Pazar Yeri ve Tanzim yerinden alınacak aynı ürünlerle kaça dolacağını ekonomi haberi olarak istedi. Ben de bu haberi yaptım. Sonuç’ta Tanzim Satışın en ucuz olduğu ortaya çıktı. Bu haberden dolayı da bana iyi bir prim yazıldı.

Serbest Piyasa Ekonomisi uygulanırken, tanzimlerin yerini büyük market zincirleri aldı. Bu yaz döviz kurlarının yükselmesi üzerine meyve sebze fiyatları artınca vatandaş zor durumda kaldı. Türkiye'de 60 yıldır değişmeyen bir şey varsa köylüden ucuza alınan ürünler, büyük şehirlerde hep pahalı satılmıştır. Aracılar ve komisyoncular oturdukları yerden büyük paralar kazandılar. Bunu hiçbir hükümet önleyemedi. Devlet çıkaracağı kanunlar ve yapacağı düzenlemelerle bu sistemi ortadan kaldırabilir.

Tarım her ülke için önemlidir. AB Ülkelerinde ise devletler tarım teşviklerini sürdürüyorlar. AB’nin bile Tarım Fonları var. 10 yıl kadar önce İspanyol Köylüleri Fransa’ya Paris’e yükledikleri domates kamyonlarıyla geldiler. Paris Hali'nde domateslerini satmak isteyince Fransız Köylüleri tarafından tepki ile karşılandılar. Hatta İspanyollara saldırıp kamyonlarındaki domatesleri döktüler. Fransız Köylüler daha da ileri giderek Eyfel Kulesinin önüne getirdikleri domatesi döktüler. Fransız Hükümeti geri adım attı ve Fransa’ya İspanyolların domates getirmesini yasakladılar.

Bu işler Avrupa'da bile oluyorsa, halka ucuz meyve ve sebze satılmasını eleştirenlerin bu halkın düşmanı olduğunu söyleyebilirim. Devletin köylüye Mazot ve Gübre konusunda destek olması bile köylünün nefes almasına yarayacaktır. Dolaysıyla da halka yararı olacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.