Fenerbahçe Başkanı Ali Koç: "Kur artışıyla borcumuz 400 milyon TL arttı.."

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç , FB TV’de yayımlanan ‘ Camiaya Sesleniş’ programında önemli açıklamalar yaptı. Koç, 3-4 yenilgiyle bu yoldan kolay kolay dönmeyeceğini belirterek, “Son dönemlerde yönetimimize yıpratma kampanyası başladı. Ligin ilk 4 haftasında ve Benfica maçında istediğimiz sonuçları alamayınca saldırmak makul oldu” dedi. Koç’un öne çıkan söylemleri şöyle:

* Biz herkese eşit mesafede olmak istiyoruz. Hiçbir grupla vıcık vıcık ilişkiye girmeyeceğiz. Aynı medya grubundan kaynaklanan saldırılar oluyor.

* Bazı eski yöneticilerimiz, ‘Biz olsaydık böyle mi olurdu’ şeklinde konuşuyorlar. İnsaf diyorum. Daha 3 ay olmadı. Bazı medya mensupları, en küçük olumsuzlukta üzerimize geliyor. Eski yöneticilerimizin körüklediği ortam var.

* Sponsorluk ve reklam gelirlerinde Avrupa’da ilk 20’de olmayı planlıyoruz. Son zamanlarda F.Bahçe’nin uzun vadeli göğüs reklamı yok. Uluslararası bir firmayla görüşmelerimiz var. Futbolda 10-12 milyon Avro’luk sponsorlarımız bekliyor. Çorap için sponsor düşünmüyoruz.

* Türk Lirası’nın değer kaybı oldu. Arjantin Pesosu’ndan sonra son 1 yılda en çok değer kaybeden kur cinsi oldu. Bu da hem bizi hem de iştahlı sponsorları etkiliyor. Doğuş Grubu’na teşekkür ediyorum. Ancak onların ayrılışı bize büyük darbe vurdu. Basketbol takımımızın yıllık gideri 30 milyon Avro. Doğuş’tan 11 milyon Avro geliyordu. 4-5 milyon Avro açık kalıyordu. Bu açığı artık ya cebimizden ya da başka kaynaklarla karşılayacağız.

* Türk medyası, adını unuttum. ‘Cocu, PSV’den kazandığının 5 katını kazanıyor’ diye haber yapmış. Altında bir kişiyi kaynak olarak göstermişler. Kaynak olarak gösterdikleri Hollandalı gazeteci, ‘Yalancılar’ diye yanıt vermiş. Bu yolun sonu her şekilde güzel olacak. F.Bahçe, özellikle futbol şubesi kendi kendine yetebilecek bir şube olacak. 3-4 yenilgiyle bu yoldan kolay kolay dönmem.

* Bayram dönemine kadar bizim transfer bütçemiz yoktu. Ayew’in kiralama bedeli yoktur.

* Yaptığımız tüm transferlerin sorumlusu Cocu, Comolli, Ali Koç ve Semih Özsoy’dur. Sırf sportif direktör sorumlu değildir. Hırsız gibi yakıştırmalar yapıldı Comolli için.

* Tolga Ciğerci karakterli bir oyuncu. Kırgın, kızgın, kendini ispatlamak istiyor. Aç bir oyuncu. Kronik sakatlığı var ama oynadığı kadar ücret alacak. 12-15 maç bize yarar sağlarsa başarılı bir transfer olacaktır. Oynadığı zaman müthiş bir oyuncu.

* Josef de Souza’ya teşekkür ediyorum. yi bir aile babası, iyi bir karakter, iyi bir futbolcu, savaşçı. Kadromuzda görmek istediğimiz ama satmak zorunda kaldığımız bir oyuncu.

* Jailson 100 kişilik listede yoktu ama 3-4 günde halloldu transferi. 4 milyon Avro’ya transfer oldu ama birkaç günümüz daha olsaydı 2.5 milyona da alabilirdik. Yaşı 22, gelişime açık. Göreceksiniz, müthiş bir topçu. 3-4 yıl hizmet verecektir.

* Transfer yapmak isteyip, yapamadığımız mevki olmuştur. Aziz Behich ile ilgilendik. Emre Akbaba, bize iki taraf anlaşılamadığı için önerilmişti.

* Benim başkanlık tarzım işi ehline vermek. Benim görevim futbolcular ve teknik heyet için en verimli çalışma ortamını hazırlamak.

* Yönetim şapkadan tavşan çıkarsın, Obradovic beş yıl üst üste Euroleague’i kazansın, futbolda başarı olmadığı halde bunların hiçbir kıymeti olmadığını futbolculara sezon başında söyledim.

* Kayserispor maçı sonrası soyunma odasına indiğimde taraftara nasıl haksızlık yaptığımızı, bir nebze kızgınlığımı, bir nebze kırgınlığımı, sonuna kadar da arkalarında olduğumu söyledim.

* İlk haftalardaki olumsuz sonuçlarda sorumlu ben ve yönetim. En radikal tedbiri alabilecek durumdayız, gerektiği zaman bu tedbirleri almazsak suçlu bizizdir. Ben, soyunma odasına inmeyeceğim demedim. Sevabıyla günahıyla bu işin başındaki adam bensem, soyunma odasına inerim.

* Cocu inşallah başkanlığım döneminde tek teknik adam olur. Ama futbol bu ne olacağı belli olmaz. Bundan da o hoca gelecek, listeler hazır, bu gidecek diye bir şey çıkarmayın. Mecbur kalmadıkça hiçbir radikal karar almayız, kimsenin dolduruşuna gelmeyiz.

'Cocu'nun tazminatı...'

* Comolli ve Cocu, bazı yerlerin yazdığının aksine son derece iyi bir kimya içinde çalışıyorlar. İkisi de yerini biliyor.

* Comolli ve Cocu'nun anlaşmalarını açıklamak istiyordum ama Comolli sözleşme gizlilikleri var dedi. Bazı gizlilikler var, Avrupalılar bunu seviyor. Cocu'nun tazminatının 7,5 milyon euro olduğu iddiası, külliyen yalan. Cocu'nun tazminatı, sadece 12 aylık maaşıdır.

* Sissoko konusu beni çok üzdü. Duayen diye hepimizin bildiği isimlerin bile bu akıntıya bu furyaya kapıldığını görmek... Olmadı deyince de beceremediler dedikleri bir konuma geldi. Biz kimsenin patronunu aramadık, kimseyi tehdit etmedik, Sissoko haberini yapan kişi özür diledi daha sonra zaten.

* Ben bugün eski ve yeni tüm oyuncuların sözleşmelerini açıklayacaktım. Fakat hem Comolli ve Cocu'nun sözleşmelerinde gizlilik maddesi var, hem de oyuncuların maaşlarını açıklamak takımın ahengini bozar dediler, onlara katıldım.

*  176 oyuncunun Fenerbahçe'ye geleceği yazıldı, 11 oyuncu alındı. 17 oyuncunun gideceği yazıldı, 9 oyuncu gitti. Doğal olarak yaz aylarında fazla haber olmadığı için transferlere yoğunlaşılıyor. Biz bu oyuncuların hangisini yalanlayalım?

* Altyapı konusu tercih değil mecburiyet. O yüzden en büyük önceliğimiz. Başka öncelikler de olduğu için yavaş yavaş buraya sirayet ediyoruz.

*  Ömer Faruk'u yakından takip edin. Gelişimini tamamlayabilirse Fenerbahçe'ye çok hizmet edecek. Ekonomik açıdan da Fenerbahçe'ye çok faydası olacak.

* Altyapıda öncelikle tesise ihtiyacımız var. Gebze'de Siyah Çoraplılar Tesisi'nden bahsedilmişti. Ne yazık ki ihtiyaç duyduğumuz imar iznini alamayacağımızı gördük.

* Bizi eleyen Benfica'da iki oyuncu vardı 11'de, yıllık 90 bin euro ücret alıyor her biri. Oyuncuların ortalama aldıkları ücret 400 bin euro. Her sene 50-100 milyon euro oyuncu satışından gelir elde ediyorlar. En çok verdikleri 3 oyuncu, 2 milyon euro alıyor.

*  Fenerbahçe'de yakında bir seferberlik başlatmak zorundayız. Bizim koyacağımız kaynaklarla ve mevcut borçlanma seviyeleri ve yarattığımız ekonomiyle bu işin gitmesi mümkün değil.

'Borcumuz 400 milyon TL arttı'

* Sadece yazın yaşanan kur artışıyla borcumuz 400 milyon TL arttı.

* 353 milyon TL sermaye atırımı, kullanılmaya başlanan yönetim kurulu kefaletli 50 milyon dolar ve kullanılacak diğer 50 milyon dolar kredi, 120 milyon dolar uzun vadeli kredi ve sponsorluktan gelecek 20 milyon dolar bizi mart-nisan ayına kadar idare eder.

* Scouting sistemi, geri dönüşümü en yüksek yatırım. Şimdiden Comolli ile devre arasının ve önümüzdeki sezonun transferlerini konuşmaya başladık. Halihazırda 2 Türk, 2 yabancı scout var. Scout sistemimizi biraz daha genişletmek istiyorum.

* Bu transferleri niye Benfica maçından önce yapmadınız diye sorarsanız, Josef ve Giuliano’nun satışı bayrama denk geldiği için cephaneliğimiz yoktu.

'Seneye kalede Harun ve Berke olacak'

*  Berke, Fenerbahçe logosunu bakmadan çizebilecek kadar Fenerbahçeli bir oyuncu. Kendi yaş kategorisinin en iyi 3 kalecisinden biri. Kameni onun önünde değil. Şu an önünde Volkan ve Harun var. Volkan'ın sözleşmesi sezon sonunda bitecek ve seneye Harun'la Berke olacak.  Berke Özer, Fenerbahçe'nin kalesine geçtiğinde onu kimse durduramaz. Ama bu, bu sene olmayacak.

* Döviz kuru arttığı için Finansal Fair Play sıkıntımız da artarak devam etmektedir. Mayıs sonundaki rakamlara baktığımız zaman borcumuz artmış görünüyor. Üç yılda 30 milyon euro zarar etme hakkımızı çoktan aştık. Bu sene 60-70 milyon euro kâr etmemiz gerekiyor. Ki bu çok mümkün değil.

* UEFA'yla gidip konuştum. Finansal Fair Play vasıtasıyla her ülkede arzu ettiği sonuçları almışlar. Fakat anlayamadıkları bir husus var ki, Türk takımları tamamen ters istikamette. Burada Beşiktaş'ı ayrı tutuyorum.

*  Beşiktaş'ın da ciddi borç yükü var, geçtiğimiz Mayıs ayını karlı bitirdiler. Fenerbahçeve Galatasaray ise toplam 400 milyon borçlu geçirdiler. Bu kafayla gidersek ya ciddi cezalar yiyeceğiz, ya da sürekli UEFA kıskacında olacağız.

*  Faktoring firmalarından biri Fenerbahçe'yi hedef aldı. Kulübümüze, Aziz Yıldırım ve başta ben olmak üzere 4 yönetim kurulu üyemize haciz getirdiler. Sonra pişkin pişkin arayıp avukatımız yapmadı, biz yapmadık diyerek Fenerbahçe'yi karşısına aldılar.

* Türk futbolu bugün bir çıkmazın içinde. Günü kurtarma anlayışıyla devam ederek intihar ediyoruz.

* Bugün 14 yabancı oyuncu kriteri konuşuluyor. 2005 ve 2016 arasında bu kural sekiz defa değişmiş. Niye değişmiş? Değişmiş de neye fayda sağlamış?

* Federasyonda üç Beşiktaşlı, üç Fenerli, üç Galatasaraylı... Böyle olmaz. Federasyon yönetim kurulu oluşumundan, görev alan hocalara kadar torpilin morpilin geçmediği tamamen liyakatle insanların atandığı bir yer olmalı. Tek çıkarı Kırmızı-Beyaz olan insanlar çalışmalı.

* Bize dendi ki U21 ligi kalkıyor. Niye kalkıyor? Bana sorarsanız yanlış bir karar. Niye verildi, niçin verildi, bilmiyorum. Bu tip şeyleri monolog değil, diyalog içinde yapmamız lazım. Bir toplantıda verilecek kararlar değil bunlar.

* Transfer döneminde 12.4 milyon Euro kar ettik. Geçen sezon 63.4 milyon maaş ödenirken, şu anda 49.9 milyon maaş ödüyoruz.

*  Fenerbahçe'de transferlerin hiçbiri maç kazanılmadığı takdirde maç başı ücret almıyor. 3 puanı alırsan parayı alıyorsun. Kaynak: Cumhuriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.