Uluslararası Göç Filmleri Festivali’ne görkemli kapanış

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Bir haftada yaklaşık 30 milyon izleyiciye ulaşan, dünyanın en geniş katılımlı ve kapsamlı tematik film festivali Uluslararası Göç Filmleri Festivali‘artırılmış gerçeklikle’ düzenlenen görkemli kapanış töreniyle sona erdi.

Son 8 senede çoğu kadın ve çocuk 25 bin kişinin Akdeniz’in azgın sularında hayatını kaybettiğini, Avrupa’ya sığınan 10 bin mülteci çocuğun akıbetinin bilinmediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, video konferansla katıldığı gecede ‘’Göçle ilgili ön yargılarımızı bir tarafa bırakarak göçmelerin gittikleri ülkelere ve gittikleri toplumlara katkılarını görmemiz gerektiğine inanıyorum’’ mesajı verdi.

Oscar’a aday olan ‘Suriyeli Waad Al Kateab ve İngiliz Edward Watts’ın yönettiği ‘For Sama/Sama İçin’ belgeselinin ‘En iyi Uzun Metraj’ film seçildiği gecede 26 bin Avro ödül dağıtıldı

Bu yıl ilki gerçekleştirilen dünyanın en geniş katılımlı ve kapsamlı tematik film festivali ‘Uluslararası Göç Filmleri Festivali, gerçek zamanlı 3D sanal stüdyoda ‘artırılmış gerçeklikle’ düzenlenen yeni nesil kapanış ve ödül töreniyle sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, İngiltere’deki 4 bin yıllık Stonehenge Anıtı ile 12 bin yıllık Göbeklitepe’nin dijital olarak harmanlanmasıyla oluşturulan sanal sahnede gerçekleştirilen kapanış törenine video konferansla katıldı.Son 8 senede çoğu kadın ve çocuk 25 bin kişinin Akdeniz’in azgın sularında hayatını kaybettiğini söyleyen Erdoğan, Avrupa’ya sığınan 10 bin mülteci çocuğun akıbetinin bilinmediğini söyledi. Erdoğan ‘’Eskiden beri kültürel etkileşimin en önemli vasıtası göç, aynı zamanda yeni bir buluşmadır. Bu süreçte yaşananlar dilimizde yeni kelimeler, ağzımızda yeni tatlar, hafızalarımızda yeni birliktelikler bırakır. Hüznüyle, sevinciyle göç hikayelerinin etkili bir şekilde anlatılması noktasında sinema güçlü bir araçtır. Göçle ilgili ön yargılarımızı bir tarafa bırakarak göçmelerin gittikleri ülkelere ve gittikleri toplumlara katkılarını görmemiz gerektiğine inanıyorum’’ dedi.

En İyi Uzun Metraj Film:For Sama/Sama İçin

Festivalde Suriyeli Waad Al Kateab ve İngiliz Edward Watts’ın yönettiği ‘For Sama/Sama İçin’, En iyi Uzun Metraj’ film seçildi.Suriye’de yaşanan iç savaşı genç bir annenin gözünden çarpıcı bir dille aktaran ve 2019’da Oscar adayı olan 7 ödüllü belgesel, 15 bin Avro para ödülünün de sahibi oldu.

İtalyan yönetmen Costanza Quatriglio’nun Doriana Leondeff ile birlikte senaryosunu yazıp yönettiği, Afganistan’daki Taliban zulmünden kaçıp Avrupa’da yaşayan iki kardeşin hikayesini anlatanOğlum Gibi/JustLike My Son‘En İyi İlham Veren Senaryo’; 1979’daki İran Devrimi sırasında ailesiyle birlikte ülkesini terk edip Avusturya’da yaşamak zorunda kalan İranlı yönetmen Arash T. Riahi’nin imzasını taşıyan Oskar&Lilli ‘Jüri ÖzelÖdülü’nin sahibi oldu.

‘Unicef En İyi Kısa Film Ödülü’ Amelia Nanni’nin yönettiği Kıyının Çocukları/Children of theShore, ‘Aynı Gemide Kısa Film Ödülü’ ise Zeynep Köprülü’nün yönettiği ‘Orada/There’ filmlerine verildi.Nuri Bilge Ceylan başkanlığında dünyaca ünlü isimlerin yer aldığı jürinin ‘en iyi’leri seçmek için dijital ortamda bir araya geldiği yarışmada26 bin Avro para ödülü dağıtıldı.

‘Göçün Çığlığı’ dünyaca ünlü müzisyenlerden

Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin kapanış töreninde açılışta olduğu gibi yine ‘Göçün Çığlığı’ sahne aldı.Dünyanın dört bir yanından dijital olarak biraraya gelen sanatçılar Yemen Türküsü, Sarı Gelin ve Altın Hızma türkülerini seslendirdi.

Gecenin sunuculuğunu Oylum Talu ile Reynmen üstlendi.

Festival, yaklaşık 30 milyon izleyiciye ulaştı

Bir haftada 30 ülkeden, 45 filmin gösterildiği festival; ustalık sınıfları, atölyeler, konserler ve son teknolojilerin kullanıldığı yeni nesil sergileriyle dünyada yaklaşık 30 milyon izleyiciye ulaştı.

ÖDÜLLERİN LİSTESİ:

En İyi Uzun Metraj Film: Sama İçin / For Sama

Yönetmen:Waad Al- Kateab, Edward Watts)

En İyi İlham Veren Senaryo: Oğlum Gibi / JustLike My Son

Yönetmen:Costanza Quatriglio

Senaryo:Costanza Quatriglio, Doriana Leondeff

Jüri Özel Ödülü: Oskar&Lilli

Yönetmen:Arash T. Riahi
Oyuncular:RosaZant, LeopoldPallua

UNICEF En İyi Kısa Film Ödülü: Kıyının Çocukları/ Children of theShore

Yönetmen: Amelia Nanni

Aynı Gemi En İyi Kısa Film Ödülü: Orada/ There

Yönetmen: Zeynep Köprülü

Hibya Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.