Hintli Anoushka Shankar'ın 'büyüleyici' müzikal yolculuğu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Hint ve Batı geleneği Sitar virtüözü Anoushka Shankar'ın Raga-Mala konçertosunda müthiş bir şekilde harmanlanıyor.

20. yüzyılın en ünlü müzisyenlerinden merhum babası Ravi Shankar'ın bestelediği eser, Anoushka Shankar'ın sitarında hayat buluyor.

Çok yanlı virtüöz, yakın zamanda Lyon Oditoryum'unda 2 numaralı Sitar konçertosunu sahneledi. Konserde ona Lyon Ulusal Orkestrası eşlik etti.

Efsanevi Sitar virtüözü Ravi Shankar'ın bestelediği eser, Klasik Hint geleneğini ve Batı müziği bir araya getiriyor.

Anoushka Shankar babasının müziğini çalmanın çok bir güzel bir deneyim olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Bu müziği icra ederken neredeyse babamın yüreğine akmaya başlıyorum ve onu yeniden biraz daha düşünüyorum. Bu çok canlı hissettiren ve ilişkiyle alakalı çok şey anlatan bir şey, aynı zamanda gerçekten çok güzel bir müzik"

euronews

Anoushka Shankar

Anoushka Shankar: "Ragaların karakterleri, hisleri ve çağrışımları var"

1981 yılında konçertonun prömiyeri Raga Mala adıyla yapıldı.

Ragalar enstrümantal kompozisyonların veya doğaçlamaların temelini sağlayan, geleneksel Hint müziğinin melodik kalıpları olarak bilinir. Anoushka Shankar ragaların karakterleri, hisleri, çağrışımları olduğunu, bu yüzden bütün bu ragaların çok fazla nüansa sahip olduğunu söylüyor: "Günün, titreşimlerine ve hislerine göre farklı ragalarla ilişkilendirilebilen zamanları vardır, hatta mevsimlerin bile..."

euronews

Anoushka Shankare

Konçertonun dördüncü bölümü hakkında konuşan virtüöz, "Dördüncü bölüm, babamın çok sevdiği Hint halk müziğinden biraz daha fazlasını içeriyor. Hindistan'ın dört bir yanından farklı folklorik müzikler duyuyorsunuz, mesela Keşmir ve Racastan'ı hatırlatan melodiler gibi. Ve sonra aynı zamanda çok fazla Sitar taksimine tanık oluyorsunuz" diyor.

Aynı zamanda bir besteci ve yapımcı da olan Anoushka Shankar, kendine özgü bir yol çizdi.

Bu yolculuğun başlangıcını, "Ben babamdan yalnızca öğrenmedim, onunla turnelere çıktım, onunla birlikte çaldım. Ve bu yüzden kendim yazmaya başladığımda, müzik yaparken kim olduğumu keşfetmek istemek, çok bilinçli bir karar gibiydi" şeklinde anlatıyor. (Euronews)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.