20 bin genci ‘oyun’a getirdiler!

BURSA ARENA / Haber Merkezi

“Beni affet anne” diyerek 20 bin genci ‘oyun’a getirdiler!

İstanbul, Tekirdağ, Bayburt, Siirt, Yozgat, Tokat, Bitlis, Mardin... Şimdi de sırada Hakkari var. Güneydoğulu gençleri de oyuna getirecekler. Hızla yayılıyor, adeta bağımlılık yapıyorlar. Hedeflerinde 13 milyon genç var. Valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, narkotik ve aileler onları çok yakından izliyor.

BENİ AFFET ANNE

Uyuşturucuya başlama yaşının her geçen yıl düştüğü, uyuşturucudan ölenlerin sayısının yüzde 100’ün üzerinde arttığı Türkiye’de, uyuşturucuyla mücadele için yazılan "Beni Affet Anne" isimli tiyatro oyunu, her sahnelendiği şehirde izlenme rekorları kırıyor. Türkiye genelinde 50 yerleşim biriminde sahnelenen tek perdelik tiyatro oyununu şu ana kadar 25 bin kişi izledi. İzleyicilerin yüzde 80’ini yani 20 binini 13-24 yaş aralığındaki gençler oluşturuyor.

OYUNCULARI İLÇE İLÇE DOLAŞTIRIYORLAR

Protokolün, vatandaşların, gençlerin ilgiyle izlediği oyunun sonunda, tiyatro ekibi ilçelere götürülüyor. Bir gösteri için kent merkezine gelen oyuncular; ‘Bizim bir yılda anlatamadığımızı bir saatte anlattınız’ diyen yetkililer tarafından ilçelere götürülüyor. Geçtiğimiz sezon Mardin’e giden oyuncular; yoğun ilgi üzerine oyunu Artuklu, Nusaybin, Kızıltepe, Derik, Mazıdağı, Ömerli ve Yeşilli’de de sahneledikten sonra İstanbul’a dönebildiler.

ÜNLÜ İSİMLER UYUŞTURUCUYA KARŞI SAHNEDE

Beni affet anne oyununda; Kanatsız Kuşlar, Arka Sokaklar, Uçurum gibi bir çok dizinin yanında, Atçalı Kel Mehmet, Kanlı Postal ve Ot gibi sinema filmlerinde oynayan usta oyuncu Kemal Denizci, madde bağımlısı evladı olan baba rolünü oynuyor.

Uyuşturucu kurbanı Hasan isimli genci, özel bir televizyon kanalında yayınlanan Yalan Dünya, Adını Feriha Koydum, Huzur Sokağı gibi dizilerde rol alan; Oktay Kaynarca, Kayhan Yıldızoğlu ve Tuğba Ünsal gibi isimlerin de yer aldığı Guguk Kuşu oyunundan tanıdığımız Onur Yenidünya canlandırıyor. Onur Yenidünya aynı zamanda oyunun senarist ve yönetmenliğini yapıyor.

Mustafa Hakkında Her Şey, Kabuslar Evi, Karanlıktakiler, Atçalı Kel Mehmet sinema filmlerinin yanında Parça Pinçik, Annem, Uçurum, Öyle Bir Geçer Zaman Ki, Karadayı, İstanbullu Gelin, Aşk ve Mavi dizilerinden tanıdığımız ünlü isim Tuncay Kaynak’ın de yer aldığı ekipte ayrıca; TRT1’deki Sevda Kuşun Kanadı adlı dizi filmde rol alan Yunus Emre Çolak ile Erkan Ünal oynuyor.

UYUŞTURUCUYA KARŞI SANAT

Uyuşturucuya karşı sanat fikri Gazeteci – Yazar Hüseyin Akkaş’tan çıktı. Gençlerin batağına düştüğü uyuşturucuyla etkin mücadele için arayış içine giren Gazeteci – Yazar Hüseyin Akkaş, çok tutulan projenin hayata geçiş hikayesini şöyle anlatıyor:

“Gazetecilik mesleğini yaparken karşılaştığım dramatik tablolar karşısında uyuşturucuyla etkin mücadele etmeye karar verdim. Ancak mücadele yönteminin adını bir türlü koyamıyordum. Seminer mi, kitap mı, söyleşi mi? Gençleri üzmeden, aile draması üzerinden bu sorunu anlatmaya karar verdim. Yedinci sınıftan itibaren gençlerin aileleriyle aynı anda izleyebileceği bir oyun yazdırmak aklıma geldi. Çocuklar böyle bir belaya düşerse ailelerin nasıl dağılabileceğini, kendileri ve ailelerinin ne yapmaları gerektiği, olayın babadan gizlenirse hangi boyutlara ulaşabileceğini anlatmayı hedefledik. Çocukların hayat akışındaki olağandışı değişikliklerin uyuşturucudan kaynaklanabileceğini ve atılması gereken adımları ifade etmeye çalıştık.”

Duygusal oyunun senaryosu uyuşturucu bağımlısı ‘Hasan’ı canlandıran Sanatçı Onur Yenidünya tarafından kaleme alındı.

“ÇOCUĞUMUZLA KANKA OLALIM”

Onur Yenidünya, uyuşturucuya kurban giden tanıdıklarını düşünerek gözyaşları içinde bir haftada yazdığı oyunun sahnelenme süreci hakkında şu bilgileri verdi:

“Ben de iki çocuk babasıyım. Kendi yangınımıza bir kova su dökmek, gençlerin uyuşturucuya başlamamasını sağlamak üzere yola çıktık. Bu oyun, madde bağımlılığı ile önceden mücadele kapsamında dikkat uyandırmayı amaç edinmiş bir senaryoya sahiptir. Oyun, henüz uyuşturucuyla muhatap olmamış insanların bilinçaltına ‘sakın yaklaşma’ mesajı verirken muhatap olmuş olanlar için ise kurtuluşa yönelik çözümler ortaya koymaktadır.

Oyunumuzda hem bağımlılık öncesi hem bağımlılık sırasında çocuklarımızın yapması gerekenleri anlatırken diğer yandan anne ve babalara da mesaj verilmektedir.

Çocuğumuz uyuşturucuya düşerse tıbbi yöntemlerle bağımlılık merkezlerinde kanını temizletebiliriz. Ama en küçük umutsuzlukta, sıkıntıda yeniden ihtiyaç duyacaktır. Bu süreçte çocukla sinemaya mı gidilecek, bilardoya mı gidilecek anne babalar beraber gitsinler. Bizim örf ve adetlerimizde çocukla çok kanka olma durumları yok. İleride üzüleceğimize çocuğumuzla kanka olalım, ahbap olalım. Bizim doktorumuz aynı evi paylaştığımız insanlardır. Çocuklarımız sevgi eksikliğini dışarıda arama ihtiyacı hissetmemeli.

Bayburt’ta bir anne geldi; “Oğlum sizde oğullarımı gördüm, nasıl hareket edeceğimi gördüm, ne yapmam gerektiğini anladım” dedi.

Bir yerde bir siyasi parti ilçe başkanı oyundan sonra yapımcımıza; “Çocuğumu çok ihmal ettiğimi anladım, hemen gitmem lazım” diyerek yanımızdan kaçmıştı.

Bir emniyet müdürümüz bana; “Benim bir yılda anlattığımı siz bir saatte çok güzel anlattınız” diyerek teşekkür etmişti.

Bir vali yardımcımız “Oyunda neredeyse ağlayacaktım” dediğinde vali bey, “Ben ağladım bile siz neden ağlamadınız” dediği durumlar oldu.

Bu etkileşimler bizim için birçok şeyden daha değerlidir.”

HAKKARİ’DE BEŞ GÜN SAHNELENECEK

IQ Yapım’ın yapımcılığını üstlendiği oyun Hakkari Valisi İdris Akbıyık ve Belediye Başkan Vekili Cüneyt Epcim’in desteği, İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu’nun girişimi ile 26 - 30 Kasım 2018 tarihleri arasında beş gün boyunca Hakkari’de sahnelenecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.