Parra, kozmoloji üzerine çalışırken en ünlü şiir kitabını yayımlamıştı.

.

Emer Mckeon'ın 23 Ocak 2018 tarihinde kaleme aldığı yazıda, bu konuya değinildi.

.

Şilili Şair Nicanor Parra 103 yaşında 23 Ocak'ta Santiago'daki evinde ölü bulundu. Ölüm haberini duyduktan sonra Şili Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet: ''Şili edebiyat tarihinin en büyük yazarlarından birisi olan ve aynı zamanda ve Batı kültüründe yer alabilen nadir seslerden biriydi. Nicanor Parra'nın ölümü beni  derinden etkiledi! Ailesine taziyelerimi iletiyorum.''

    .

Parra kendisini "şair karşıtı" olarak tanımladı ve geleneksel şiirsel teknikler ve stillerden uzaklaşırken, hayali dili reddederek ve soyunmuş, karanlık çizgi roman ve doğrudan mısrayı taklit ederek Latin Amerika şiirini devrimleştirdi.

.

Şiirlerinde çoğunlukla kayıp ruhlar ve onun başıboş zihinleri olduğu için insanlar onunla pek bağlantı kuramadı. Yıkıcı üslubu, Franz Kafka ve T. S. Eliot'un bazı görüşlerinin yanı sıra bilimin kesin formülleri ve rasyonel teoremlerinden de ağır bir şekilde etkilenmektedir. Aslında bu bilimsel düşünme şekli Şili Üniversitesi'nde yer alan teorik fizik bölümünden yıllar boyunca beslenmesinin sebebiydi.

.

Parra, 1949 ile 1951 yılları arasında Oxford'da kozmoloji üzerine çalışma yaparken en ünlü kitabını, Şiirler ve Antiprofiler'ini yazdı. Onun muazzam etkisi onu 2011 yılında İspanyol dili, Cervantes ödülü en prestijli edebiyat ödülü kazanmasını sağladı.

.

Parra'nın hayatında yazdığı son şiiri The Last Toast (Son Kadeh) adlı şiiri:

.

The Last Toast

.

Whether we like it or not,

We have only three choices:

Yesterday, today and tomorrow.

.

And not even three

Because as the philosopher says

Yesterday is yesterday

It belongs to us only in memory:

From the rose already plucked

No more petals can be drawn.

.

The cards to play

Are only two:

The present and the future.

.

And there aren't even two

Because it's a known fact

The present doesn't exist

Except as it edges past

And is consumed...,

like youth.

.

In the end

We are only left with tomorrow.

I raise my glass

To the day that never arrives.

.

But that is all

we have at our disposal.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.