Her altı kişiden biri kanserden ölüyor !

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Dünyada kanserden yaklaşık 8,8 milyon kişi hayatını kaybetti…

Dünya genelinde yaklaşık 14 milyon kanser vakası bulunduğu açıklanırken, Kanser Haftası nedeniyle konuyla ilgili medyada inceleme yapan Interpress’in Dünya Sağlık Örgütü verilerinden elde ettiği bilgilere göre, kanserin dünya genelinde ölümlerin en önemli ikinci nedeni olduğu ve yaklaşık 8,8 milyon kişinin ölümüne yol açtığı belirlendi. Buna göre, yaklaşık her 6 ölümden 1'inin kanserden kaynaklandığı anlaşıldı. Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri iken kadınlarda en sık görülen kanser türünün ise meme kanseri olduğu tespit edildi.

Ölümlerin yüzde 70’i düşük ve orta gelirli ülkelerde …

Kanser hastalığından yaşamını kaybeden 8.8 milyon kişiden 4.3 milyon kişinin sıklıkla 30-69 yaş arasındaki kişilerden oluştuğu görülürken yapılan bilimsel çalışmalar, önümüzdeki yıllarda düşük-orta gelirli ülkelerde kanserden olan yaşam kayıplarının orta-yüksek gelirli ülkelere göre daha ciddi oranda artacağı saptandı. Buna göre, kanserden ölümlerin yaklaşık yüzde 70'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde görüldüğü tespit edildi.

Türkiye’de durum …

Ülkemizde ki en son resmi rakamlar değerlendirildiğinde son 5 yıl verileri ışığında ülkemizde kanser sıklığında herhangi bir artış ya da azalış olmadığı görülürken, Türkiye’de yılda 163 bin 500 civarında yeni kanser vakası teşhis edildiği belirlendi. Ülkemizde bir günde yaklaşık 450 kişiye kanser teşhisi konulurken Türkiye’de görülmekte olan kanserin sıklığının Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika gibi gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelere göre daha düşük olduğu tespit edildi

erdoğankocaman@interpress.com - (0530) 770 08 40 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.