1. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi başarılı geçti

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen "1. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi" bugün yapılan ödül töreniyle sona erdi. 

Cumhurbaşkanlığı maiyetinde ilk defa gerçekleştirilen bu kongreye 4 bin 200 kişinin iştirak ettiği gözlemlendi. Gerek modern tıp ve gerekse geleneksel ve tanmamlayıcı tıp konularında 200'e yakın konu masaya yatırıldı. Konuşmacılar tarafından konu edildi ve tartışıldı.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş yaptığı konuşmada:

"Hem ülkemizde hem de dünyada olan uygulamaları ülkemizin bilim insanları hem de dünyadan gelen uzmanlar tartıştı. Bundan sonraki süreçte biz bunların artık tartışılmasını istiyoruz. Modern tıp uygulamalarının bilimsel olarak sonuçlarını tartışıyoruz ama geleneksel uygulamaları biraz daha kenara koyduk. Yıllar boyunca bunlarla ilgilenmedik. Artık bu uygulamaları da bilimsel arenada tartışalım, bilimsel çalışmalar yapalım, sonuçlarını kamuoyuna duyuralım, merdiven altından alalım, gerçekten hekimlerin uygulayacağı alanlar haline getirelim istiyoruz. Bugün Çin'de, Almanya'da, Amerika'da, Avrupa'da birçok uygulama halk tarafından kullanılıyor. Bizim halkımız da bazı uygulamaları kullanıyor ancak bunlar ilk defa bu kongrede tartışıldı. Bütün dünya buraya geldi. Dünyada ilk defa yapılan bir kongre bu. Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü kurduk. Bütün bu çalışmaları değerlendireceğiz. Sonuçlarını da bilimsel dergilerde yayınlatacağı ve daha sonra da bunları dünyaya duyuracağız. Bu çerçevede binlerce yıllık geçmişi olan uygulamaları modern anlamda yeniden değerlendirip sağlık hizmetlerinin sunumunda kullanabiliriz diyorum. Bu bakımdan bu etkinlik bir açılımdır."  

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Elif Güler Kazancı da: "kongrede 63 farklı oturumda, 77'si yabancı, toplam 304 konuşmacı tarafından sözlü bildiri ve 495 poster sunulduğunu belirterek; "kongremizde 38 farklı ülkeden katılımcı yer aldı, ayrıca 19 farklı atölye çalışmasına yaklaşık 600 sağlık profesyoneli katıldı, fuar alanında 4 bakanlık, 7 üniversite, 4 eğitim araştırma hastanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 7 sivil toplum kuruluşu, 60 özel sektör temsilcisi tarafından stant açılmıştır. Kongremiz, ilk gününden itibaren sosyal medyada önemli bir gündem oluşturdu örneğin #AnadoluTıbbı# etiketi ile Twitter gündeminde 2. sıraya kadar yükselerek 7 saat 13 dakika TT listesinde kaldı.  Bu sanal ortamda toplam 15 bin 300 tweet atılarak 7 milyondan fazla kişiye ulaşıldı. Bu önemli kongrede uluslararası bilim insanları platformunda 'Anadolu geleneksel tıp modelinin' deneyimleri tanıtılmıştır. Geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın, modern tıbbın tamamlayıcısı olduğu vurgulanmıştır. Geçmişten geleceğe köprü kurulması ve tıbba bütüncül bir bakış açısı sağlanmaya çalışılmıştır. Anadolu, geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında tarihsel ve kültürel birikimi olan, zengin bir coğrafyadır. Bu tarihsel birikime dayanarak, hastanelerimizi 'şifahane'ye dönüştürecek bir bakış açısının önemi tartışılmıştır. Geçmişten günümüze Anadolu hekimlerinin tıp dünyasına yaptığı katkılar ve eserlerinin detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.." dedi.

İştirakçilerden Sağlık Bilimleri Üniversitesi GETAT Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yaser Müslümanoğlu da yaptığı konuşmada; "geleneksel ve tamamlayıcı tıp son yıllarda Türkiye ve dünyada ciddi bir ilgi alanı oluşturmuştur.  Bu kongre belki de dünyada bu konuda yapılmış en büyük ve kapsamlı kongrelerden biridir. Bundan sonraki senelerde de biz bunun devamını getireceğiz. Kongrede Türkiye'de akredite edilmiş 15 alt branşta toplantılar yapıldı. 600'e yakın katılımcının iştirak ettiği atölye çalışmaları yapıldı. 77'si yabancı olmak üzere 300'e yakın konuşmacı katıldı. En önemlisi de 500 civarında da poster ve bildiriyle bu toplantının bilimsel performansı oluştu. Buradan çıkardığımız sonuç, ülkemizde bu konuda çok daha fazla bilimsel çalışmayı oluşturmak durumundayız. Bunu da Batı tıbbıyla geleneksel tıbbı entegre ederek, birlikte çalıştırarak, kanıta dayalı tıp temelinde çalışmalar oluşturarak yürütmeliyiz." şeklinde açıklamalarda bulunduğu.

Gazetemiz köşe yazarlarından doğal yaşam ve sağlık koçu Ümit Yurtkuran da bu kongrenin iştirakçileri arasında yer aldı. Kongre sonrası gazetemize bir açıklama yapan Yurtkuran: "Kongrede çok yararlı konular görüşüldü, Bu tür sempozyumlara daha sık yer verilmesinde kuşkusuz fayda vardır. Gelecek yıl yapılacak olan 2. kongrede, geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın, modern tıp denilen mevcut uygulamaların çözüm bulamadığı konularda dahi ne kadar başarılar elde ettiğine ve gelecekte insanımıza neler kazandıracağına ilişkin konuların daha detaylı ve somut örnekleriyle tartışılabilmesini diliyorum.." dedi.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.