Geçtiğimiz günlerde İstanbul Beyoğlu'nda cesedi bulunan İngiliz İstihbarat Subayı James Gustaf Edward Le Mesurier geçmişte yaptığı ve organize ettiği pek çok olayda geniş sırlar barındırdığı göze çarpmaktadır. Özellikle de Suriye'de faaliyet gösteren Beyaz Baretliler'in kurucusu olarak bilinen İngiliz casus, burada yaptığı bazı olaylarda Rusya’nın da epey dikkatini çekmişti. Rusya zaten daha önce de bu casusun Suriye’deki faaliyetlerinden rahatsız olduğunu dile getirmişti.

Rusya daha önce de İstanbul’da Çeçenlere yönelik yapılan suikastlar başta olmak üzere pek çok suikastın da yapılmasında birinci dereceden şüpheliydi. Bazı iddialara göre de İngiliz casus öldürülmeden önce iki Rus ajanı tarafından yakın takibe alınmıştı. Suikast olma ihtimali de bu minvalde giderek artmaktadır. Nitekim benim güvendiğim ve fikirlerine değer verdiğim bir iki bilgi kaynağım ise olayla ilgili “Ruslar Beyoğlu’nda sağlam operasyon yapmış hocam” yorumunu yaptı. Dolayısı ile uzun süredir İngiltere ve Rusya arasındaki Casus krizi devam ediyordu ve nitekim devam edecek gibi..

İngiliz Casus’un İstanbul’da kendi oluşturduğu ekipler ise uyuyan hücreler olarak tanımlanıyor. Özellikle de Beyoğlu’nda hem ofis, hem de ev olarak kullandığı, kaldığı yerden hariç olarak, bir de Büyükada’da ki evi de ayrı bir araştırma konusudur. İngilizler ve Vatikan Büyükada’yı Türkiye’de yapacakları operasyonlarda bir üs olarak kullanmaktadır. Hatta 15 Temmuz Darbe Girişimi esnasında Büyükada’da bulunan eski bir İngiliz karargâhı olarak kullanılan ve bugün Otel olan Splendid Otel'inde yapılan toplantı da gayet önem teşkil etmektedir. Burası darbe girişiminin yönetim üslerinden biri olarak değerlendirilmişti. Bu İngiliz Casus James Gustaf’ın da Büyükada’daki evi iyi araştırılmalıdır. Eminim ki İstanbul’daki İngiliz İstihbaratçı hücreleri ile ilgili önemli ip uçları çıkacaktır.

Bu arada bu tarz suikastların, ben şahsen devam edeceğini düşünüyorum. Bu minvalde bizim İstihbaratımızın da çok uyanık olması gerekmektedir. Yine bu tarz suikastların daha sonra çok farklı yansımaları olur. Bir yerde İngilizler üzerinden bu mesaj verilirken, diğer tarafta İngiltere’de de farklı siyasi kanallar üzerinden ve sözde düşünce kuruluşlarından da İstanbul eksenli farklı mesajlar verilebilir. İstihbarat savaşları daha da kızışacak gibi. Önümüzdeki dönemde Büyükada eksenli bilgiler ışığında Türk Devletinin de derin operasyonlarına tanık olabiliriz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.