Dünya Basın Fotoğrafı Ödülleri: 2019'un en çarpıcı kareleri

BURSA ARENA / Haber Merkezi

ABD sınırından tüyler ürpertici kareler, nesli tükenmekte olan doğanlar, Rusya ve ABD'deki "vatanseverlik" kampları… Dünya Basın Fotoğrafları Ödülleri'nin kazananları arasında yine birbirinden çarpıcı kareler yer aldı.

Dünya Basın Fotoğrafı Ödülleri: 2019'un en çarpıcı kareleri

Yılın Fotoğrafı: Teksas sınırında ağlayan küçük kız

İki yaşındaki Honduraslı minik sığınmacı kızın ABD-Meksika sınırında annesiyle birlikte polis tarafından gözaltına alınırken gözyaşlarına boğulduğu bu kare yılın fotoğrafı seçildi. Trump hükümetinin uyguladığı katı "sıfır hoşgörü" politikası sınırda benzer görüntülere neden oluyor. ABD'li fotoğrafçı John Moore tarafından çekilen bu kare "sıcak haberler" kategorisinde de ödüle layık görüldü.

The Migrant Caravan photo by Pieter Ten Hoopen (Pieter Ten Hoopen/Agence VU/Civilian Act)

Yılın Hikayesi: Göçmen konvoyu

Hollandalı fotoğrafçı Pieter Ten Hoopen'ın geçen yılın Ekim ayında yakaladığı bu çarpıcı kare, ABD sınırına doğru yol alan göçmen konvoyunu gösteriyor. Honduras'tan yola çıkanlarla başlayan yolculuk, Nikaragua, El Salvador ve Guetemala'da çığ gibi büyüyen bir göçmen karavanına dönüşmüştü.

The Cubanitas photo by Diana Markosian (Diana Markosian/Magnum Photos)

Güncel Sorunlar: Küba'dan bir umut hikayesi

Pembe bir kıyafet içinde Havana'da 1950 model üstü açık bir aracın içinde görülen Pura'nın fotoğrafı bir umut karesi. Diana Markosian imzalı fotoda görülen 15 yaşındaki genç kızın bir Latin geleneği olan "kadınlığa adım atış" töreni, beyin tümörü nedeniyle 13 yaşından uzun yaşamayacağını söyleyen doktorları yanıltan umut dolu bir kare.

  • Akashinga — the Brave Ones photo by Brent Stirton (Brent Stirton/Getty Images)

    Çevre: Akashinga – Cesurlar

  • Petronella Chigumbura elinde bir Sniper'la çalıların arasında ilerliyor. Petronella, "Akashinga" (Cesurlar) olarak bilinen kadınlardan oluşan doğal yaşamı koruma muhafızlarının yer aldığı ekipte eğitim görüyor. Kare, Getty Images muhabiri Brent Stirton'a ait.

The Disappearance of Jamal Khashoggi (Chris McGrath/Getty Images)

Genel Haberler: Kaşıkçı'nın ortadan kayboluşu

İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önünde çekilen bu kare Avustralyalı fotoğrafçı Chris McGrath'a "genel haberler" kategorisinde ödül getirdi. Fotoğrafta kimliği bilinmeyen bir adam Suudi soruşturma ekibinin konsolosluğa girişi sırasında basını kapıdan uzak tutmaya çalışırken görülü.

Beckon Us From Home photo by Sara Blesener (WPPF-2019/Sarah Blesener)

Uzun Dönem Projeleri: Vatanseverlik eğitimi

Rus öğrencileri bir şarkı yarışmasının sahne arkasında kendi aralarında eğlenirken gösteren bu kare geçen yılın Aralık ayında Dmitrov'da çekildi. Fotoğrafta imzası bulunan Sarah Blesener, ABD ve Rusya'da gençler arasında vatanseverliği artırmayı hedefleyen kampları ziyaret eden bir belgesel fotoğrafçısı.

  • Falcons and the Arab Influence photo by Brent Stirton (Brent Stirton/Getty Images for National Geographic)

    Doğa: Tehdit altındaki ulu doğanlar

    Brent Stirton'un objektifine yansıyan bir başka karede, Moğolistan'da nesli tükenmekte olan ulu doğan bir anne ve yavruları görülüyor. Bu türün nüfusu özellikle Orta Asya'da giderek azalıyor. Yüzyıllardır süregelen doğan avcılığı bu türü tehdit eden en önemli faktörlerden biri.

Boxing in Katanga photo by John Pedersen (John T Pedersen)

Spor: Yoksulluğun pençesinde boks eğitimi

Uganda'nın Kampala kentinde boks antremanı yapan gençlerin bu karesini Norveçli fotoğrafçı John Pedersen ölümsüzleştirdi. Fotoğrafta görülen Rhino Boks Klübü'nün bulunduğu Katanga 20 bin nüfuslu aşırı yoksul bir yerleşim bölgesi. Buna rağmen bu boks klübü dışarıdan gelen herhangi bir mali yardım olmaksızın ayakta durmaya çalışıyor.

(Kaynak: DW Türkçe)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.