Yılbaşı haftasında iki cenazemiz dolayısıyla 10 gün içerisinde iki kez İstanbul-Diyarbakır arasında direkt uçak seyahatim oldu, durumun aciliyetinden dolayı Pegasus yolcusu oldum. Malum, bu durumlarda bilet fiyatları tavan yapıyor, 480 – 575 arası fiyatlarda işlem gördüm.

Yani asgari ücretin dörtte biri miktarınca.

İki kişi git gel, gitti bir maaş, diğer masraflar hariç.

Eskiden fiyat belliydi, ne zaman giderseniz aynı fiyata uçardınız, şimdilerde cenazeye, taziyeye, düğüne, nişana, hastaya, sınava, mahkemeye gidenler nasipleniyor bundan. Anlatmak istediğim konu, bu bilet fiyatlarıyla bizleri okşayan firmaları anlatmak değil, nasılsa elektrikte, suda, doğalgazda, ulaşımda, gıdada, markette yani aklınıza gelen her yerde alıştırıldık sayılır.

En zoruma giden, uçuş başladıktan az sonra yapılan anons.

Şöyle diyor; “Sayın yolcularımız, az sonra ikram servisimiz başlayacaktır, arzu ettiğiniz yiyecek ve içeceklerin fiyatı ve listesi koltuk ceplerindeki kartlarımıza mevcuttur. Afiyet olsun”

Bardak su 4 TL, kola 12 TL, bisküvi 8 TL vs…

Yani param yoksa,şekerimden dolayı çok su içmek zorundaysam, ya da ilacımı almam gerekiyorsa, ya da korku, telaştan dolayı ağzım kurumuşsa bir damla su içemeyeceğim anlaşılan.

Karşımdaki adam tepside bir şeyler istedi, sandviç, meyve suyu, cips vs çatır çutur yedi, yanındaki sanırım asker yolcusu genç yutkunmakla yetindi.

İnsanlıktan falan vazgeçtim, dinden, imandan bahsetmiyorum, ticaretin dini, imanı olmadığını bilecek kadar olgun yaştayım.

Bizim Anadolu’muzun birçok ilinde halen yaşatılan bir adet ve kültür vardır.

İşyerinde bir mala bakarken, daha alışveriş faslına geçmemişseniz bile çaycı geçse size çay ikramı yapılır.

Lokantada 5 liralık bir çorba içmişseniz ardından ücretsiz çay ikramı yapılır.

Bir çayevinde selam verip, uygun tabureye ilişirseniz 1,5 liralık çayın yanında isterseniz bir sürahi su ikramı yapılır.

İleriki büfeden bir tost sipariş ederseniz, evinize kadar getirilir yanında ıslak mendili ile beraber. Ulaşım ücreti alınmadan tabii.

Ortalama 500 liralık bileti bana satarken ayrıca bir bardak suya 4 lira istemekten ticaret erbabı olarak sıkılmaz mısınız hiç?

Bu nasıl bir tüccar zihniyetidir?

Kendim için demiyorum ama 200 liralık bir bilet yerine acildir diye 5-6 yüz lira parayı bulmak için borç almak zorunda kalan yetim, dul, emekli, yoksul, asker, fakir, öğrenci vb gibi insanların yüzüne nasıl bakabiliyorsunuz?

"Kurallar böyle" diyemezsiniz, diğer havayolu bir bardak çay, su ve bir lokma ekmek veriyor misafirlerine. Serbest piyasa dönemi olabilir, halk olarak ulusal firmaların vicdanına toplu olarak pazarlanmış olabiliriz ama bazı şeyler vardır ki izahı mümkün olmaz.

Çok su içme gereksinimi olan bir birey olarak dışarıdan temin ettiğim litrelik suyumu, ayakkabımı, kemerimi, montumu soyundurduğunuz ve çok kibar özel güvenlik elemanlarınca zaten içeri almıyorsunuz. Ben de sizin paralı suyunuzu içmek istemiyorum desem aramızdaki bu sorunu kim çözer?

Evet, siz özel şirketsiniz, sizi ilgilendirmez tabi, ben de zaten size değil bizden sorumlu olan yetkili makamlara yani Ulaştırma bakanlığına, Hava Yolları Genel Müdürlüğüne, hatta daha üst makamlara sesleniyorum.

Eğer sesim duyulursa tabi….

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.