Enfeksiyona yatkınlık, soğuk algınlığı veya grip gibi rahatsızlıklar gelip geçici olarak görülüp hafife alınacak rahatsızlıklar değildirler. Onlar bize bir şeylerin yolunda gitmediğini haber veren uyarı sinyalleridir. Çünkü “sağlıklı insanlar kolay kolay soğuk algınlığına yakalanmazlar veya yakalansalar bile çabucak atlatırlar.”

Her soğuk algınlığı “içimizdeki ölümcül tehlike inflamasyonun başlangıç nedenidir.” Önemsiz bir hastalık gibi görünse de, sürekli tekrarlayan soğuk algınlığı veya grip yaygın hücresel fonksiyon bozukluğu nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıfladığının bir işaretidir. Bu durum vücudumuzda kalıcı hasar bırakarak erken ihtiyarlama mızı hızlandırır.

Günümüzde, vücudumuzdaki inflamasyon düzeyi C- reaktif protein (CRP) gibi iltihap göstergelerinin kanda ölçülmesi ile belirlenmeye çalışılıyor. Ancak bu ölçümlerin, “sonucu kesin olarak göstermesi mümkün değildir.” Çünkü “inflamasyon vücudumuzun herhangi bir yerinde, herhangi bir zamanda, herhangi bir nedenle” ortaya çıkabilmektedir ve akut enfeksiyonlar dışındakilerin de bariz bir göstergesi yoktur.

Bu nedenle yaptırdığınız pek çok kan tahlillerinde kronik inflamasyon tespit edilememektedir. Tüm kan değerleriniz normal, tahlil sonuçlarınız temiz dediklerinde bile kronik inflamasyonunuz var ve içinizden sessiz sedasız bir çok hastalığa zemin hazırlamak için, var gücüyle çalışıyor olabilmektedir.

Eğer aşağıda saydığım alışkanlıklar ve problemlerden biri ya da birkaçı sizde varsa;

*Alkol ya da sigara kullanıyorsanız.

*Şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklere düşkünlüğünüz fazla ise.

*Kendinizi sürekli aç gibi hissediyorsunuz.

*Hijyen sağlamak adına çamaşır suyu ve deterjanlarla gereğinden fazla muhatap oluyorsanız. (en iyisi hiç muhatap olmamanız)

*Uyku düzeniniz bozuksa, sabahları yorgun uyanıyorsanız.

*Zihin dağınıklığı yaşıyor, odaklanma problemi çekiyorsunuz.

*Vaktinizin çoğunu kapalı alanlarda geçiriyorsunuz.

*Sürekli sinirli ve stresli bir yaşam tarzınız varsa.

*Fiziksel aktivite imkanınız yoksa veya fiziksel aktivitelerden sonra kendinizi yorgun hissediyorsunuz.

*Bir türlü veremediğiniz kilo problemleriniz varsa.

*Sık sık kabızlık ya da isal problemleri yaşıyorsanız.

*Tırnaklarınız da çatlaklar oluşmaya başlamışsa.

*Sık tekrarlayan diş eti kanamalarınız varsa.

*Sürekli soğuk algınlığına yakalanıp grip oluyorsanız,

acil olarak “hayat tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekiyor” demektir. Yoksa kısa veya daha uzun bir süre sonra, çok ciddi bir hastalığın ya da hastalıkların ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Ancak, “yaşam tarzınızda ve beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız” çok basit değişiklikler, sessiz ve ölümcül bir tehlike olan kronik inflamasyondan sizi koruyacaktır.

Sağlıklı ve mutlu bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle…

Not: Sonraki makalemde “inflamasyonun zararlarını ve önlemek için yapabileceklerinizi” özet olarak (inşallah) bulacaksınız. Daha geniş bilgi için “Kanserle Savaşırken Öğrendiklerim”i okumanız şart.

Saygılarımla,

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.