Günümüzde vücudumuzdaki inflamasyon düzeyi C – reaktif protein (CRP) gibi iltihap göstergelerinin kanda ölçülmesiyle belirlenmeye çalışılıyor. Ancak bu ölçümlerin sonucu kesin olarak göstermesi mümkün değildir. Çünkü inflamasyon vücudumuzun herhangi bir yerinde, herhangi bir zamanda ve herhangi bir nedenle ortaya çıkabilmektedir ve akut enfeksiyonlar dışındakilerin de bariz bir göstergesi yoktur.

Bu nedenle yaptırdığınız pek çok kan tahlillerinde kronik inflamasyon tespit edilememektedir. Tüm kan değerleriniz normal, tahlil sonuçlarınız temiz dediklerinde bile kronik inflamasyonıunuz var ve içinizde sessiz sedasız birçok hastalığa zemin hazırlamak için var gücüyle çalışıyor olabilmektedir.

Eğer aşağıda saydığım alışkanlıklar ve problemlerden bir ya da birkaçı sizde varsa:

*Alkol ya da sigara kullanıyorsanız.

*Şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklere düşkünlüğünüz fazla ise.

*Kendinizi sürekli aç gibi hissediyorsanız.

*Hijyen adına çamaşır suyu ve deterjanlarla gereğinden çok fazla muhatap oluyorsanız.

*Uyku düzeniniz bozuksa.

*Sabahları yorgun uyanıyorsanız.

*Zihin dağınıklığı yaşıyor odaklanma problemi çekiyorsanız.

*Vaktinizin çoğunu kapalı alanlarda geçiriyorsanız.

*Sürekli sinirli ve stresli bir yaşam tarzınız varsa.

*Fiziksel aktivite imkanınız yoksa veya fiziksel aktivitelerden sonra kendinizi yorgun hissediyorsanız.

*Azaltamadığınız kilo problemleriniz varsa

*Sık sık kabızlık ya da ishal problemleri yaşıyorsanız.

*Tırnaklarınızda çatlaklar oluşmaya başlamışsa.

*Diş eti kanamalarınız varsa.

*Sık sık soğuk algınlığına yakalanıp grip oluyorsanız.

Acil olarak hayat tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekiyor demektir. Yoksa kısa veya uzun bir süre sonra çok ciddi bir hastalığın ya da hastalıkların ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Ancak tekrar hatırlatmakta fayda görerek diyorum ki hayatınızda ve beslenme tarzınızda yapacağınız çok basit değişikliler “sessiz ve ölümcül bir tehlike” olan “kronik inflamasyon" dan sizi koruyacaktır.

KRONİK İNFLAMASYONA KARŞI YAPABİLECEKLERİMİZ

*Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız ve zayıflatmamanız için gerekenleri yapın. (Bağışıklık sistemi ile ilgili bölümü inceleyin.)

*Pek çok anti inflamatuar (iltihapla savaşan) vitaminler, mineraller ve fito nutrientler içeren (canlı) taze meyve ve sebzelerden özellikle koyu renkli olanlarından mevsinde olmasına özen göstererek bolca tüketin.

*Fabrikasyon gıda takviyeleri yerine anti inflamatuar canlı (çiğ) fındık, yer fıstığı, badem, ceviz gibi kuruyemişler tüketin.

*Kilo almamaya çalışın. Özellikle karın ve kalça bölgelerinde ki yağ hücreleri pro inflamatuardır.

*Şeker ve şekerli ürünleri, rafine tuzu, pastörize süt ve pastörize süt ürünlerini, işlenmiş buğdaydan yapılan hamur işlerini ve trans yağları hayatınızdan çıkarın. Bunların tamamı da pro inflamatuar gıda maddeleridir.

*Hayvansal proteinleri büyük ölçüde azaltın. Özellikle bol miktar da ilaç ve hormon kullanılarak kapalı alanlarda yetiştirilen hayvanlardan elde edilen fabrikasyon ürünleri tüketmeyin.

*Mümkün olduğu kadar daha az işlenmiş gıda tüketmeye çalışın. (Beslenme bölümünü inceleyin)

*İçki, sigara ve diğer toksinleri hayatınızdan olabildiğince çıkarın. (Toksinler bölümünü inceleyin)

*Margarinler gibi Proinflamatuar yapay yağlar yerine, omega – 3 yağ asidi ihtiva eden anti inflamatuar tereyağı, sıkma zeytinyağı, susam yağı, keten tohumu yağı veya Hindistan cevizi yağı gibi doğal yağları tüketmeye çalışın.

*Glisemik indeksi yüksek karbonhidratlar tüketmeden kaynaklanan hızlı kan şekeri yükselmelerini önleyin. (Glisemik indeksle ilgili bahsi inceleyin)

*Kafanızdan kötü duygu ve düşünceleri uzaklaştırın. Kafanızı iyi ve olumlu işler için kullanın. (Duygu ve düşünceyle ilgili bölümü inceleyin.)

*Stres kaynaklarınızı azaltın veya stres yönetimini öğrenin. (Stresle ilgili bahsi inceleyin)

*Patojen bakteri veya virüslere bağlı olarak gelişebilecek kronik enfeksiyonlara engel olmaya çalışın.

*Düzenli fiziksel aktivite yapmaya çalışın. En azından düzenli yürüyüşleri alışkanlık haline getirin. (Fiziksel aktivite ile ilgili bahsi inceleyin)

*Düzenli uyumaya çalışın. Uykusuzluğun inflamatuvar göstergelerini %40 ila 60 oranında artırdığı tespit edilmiştir. (Uyku ile ilgili bahsi inceleyin)

*Düzenli olarak güneş ışığından yararlanmaya çalışın. (Güneş ışığıyla ilgili bahsi inceleyin)

Kısaca 29 Ekim’de yayınlanacak olan kitabımızı baştan sona “bir gurme titizliğiyle” okuyun ve uygulamaya çalışın!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.