Geçtiğimiz günlerin en önemli konularından biri de yeni CHP’nin İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen hapis cezasıydı. Bu il başkanının neler yaptığını, neler söylediğini, hangi çizgide olduğunu herkes çok iyi biliyor. Konuya önce CHP içerisindeki hukuki boyuttan bakmak gerekir. PKK terör örgütü üyesi Sakine Cansız güzellemeleri, sözde Ermeni soykırımı savunuculuğu, devletimize yönelik seri katil söylemleri, Atatürk’ü aşağılamaya çalışma eylemleri gibi takındığı tavırlarla, tüzüğe göre CHP üyesi bile olamaması gerekirken il başkanı yapıldı. Partiye katılmak isteyenler o tüzük ve programa uygun hareket etmek zorundadırlar. Partinin tüzük ve programına aykırı söylemlerde bulunanlara gereken yaptırım uygulanır. CHP'nin tüzük ve programına bakıldığında il başkanının açıkça parti suçu işlediği görülmektedir ama hala görevinin başındadır. Olası bir hukuk gaspını sorgulamak için önce buradan başlamak gerekir.

.

Şimdi verilen cezaya bakalım. Yargılamayı yapan İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi il başkanına verdiği beş ayrı cezada herhangi bir indirime gitmedi. Tayyip Erdoğan’a yönelik eleştirileri için 1 yıl 6 ay 20 gün, Cumhurbaşkanına alenen hakaret için 2 yıl 4 ay, Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama suçlamasından 1 yıl 8 ay, silahlı terör örgütü propagandası yapmak suçundan 1 yıl 6 ay, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek suçlamasından ise 2 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Böylece toplam 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası verildi. Karar, üst mahkemeye taşındı. Verilen ceza ağırdır ve kararın zaman açısından siyasetten bağımsız olduğu söylenemez. Ancak bu durum verilen kararın doğruluğunu da değiştirmez.

İl başkanının 6-7 yıl önceki sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek verilen hapis cezası düşündürücüdür. Çünkü buna benzer söylemleri yıllardır dile getiren siyasiler hakkında hiçbir işlem yapılmamıştır. AKP genel başkanına ya da cumhurbaşkanına hakaret suçlamasını konu dışına alalım çünkü zaten bu konuda ağzını açana hemen ceza veriliyor.

İstanbul il başkanına açılan soruşturma, söylenenlerin aksine CHP İstanbul Anakent Belediye Başkanlığı seçimini kazandıktan sonra değil, bir sene önce, 14 Ocak 2018 tarihinde başlatılmıştır. İddianamesi geçtiğimiz Mayıs ayında kabul edilmiştir. Bazılarının “İstanbul'u aldığımız için hesap soruyorlar” söylemi gerçeği yansıtmamaktadır. Sosyal medya paylaşımlarının kendisine ait olduğunu söyleyen, bugün de aynısını atarım diyen ve "Mustafa Kemal'in askeri" olmayı reddeden il başkanının, sıkıştığında “Ben Atatürk'ün partisindeyim” demesi de komiktir.

Ama bu il başkanı Ermeni soykırımı destekçisidir. Paris'te öldürülen PKK terör örgütü üyeleri için savunmaya ve güzellemeye geçmiştir. Devlete seri katil suçlamasında bulunmuştur. Atatürk’e karşı olumsuz bakış içindedir. Türk hukuk düzeninin dayandığı temel norm, Anayasanın ilk üç maddesinde ifade bulmuştur. Bu yüzden hiç kimse devleti aşağılayıp, terörist güzellemesi yapamaz. Yaparsa suç işler. Suç işlerse de cezası verilir. Bu iktidar zamanında verilen kararların çoğu haksız ve hukuksuzdur. Ergenekon ve Balyoz gibi davalara alkış tutanlar, bir gün hukukun kendilerine de gerekeceğini unuttukları için bu karmaşık olaylar yaşanmaya başladı. Verilen ceza ağır olabilir ama cezasız da kalmamalıdır. Çünkü yeni bir proje yürütülüyor; Atatürkçülerin, bir Atatürk düşmanını savunması gibi bir projeyle karşı karşıyayız. Atatürkçülerin, sözde Ermeni soykırımını kınama yürüyüşüne katılan il başkanını savunmaya zorlanması gibi bir projeyle karşı karşıyayız. Bu yeni proje sonucunda CHP ile HDP birleştirilip, Demirtaş ve Kaftancıoğlu’nun eş başkan yapılması gündemdedir.

Atatürk’ün kurduğu 96. yaşını kutlayan CHP, bu gibi işbirlikçilere kalınca, CHP’nin ve ülkenin getirildiği durum ortadadır. Oyun içinde oyun bulunmaktadır. Bu il başkanının CHP içindeki pozisyonuna karşı çıkmayanların, haktan, hukuktan, adaletten söz etmelerini de hayretle ve ibretle karşılamak gerekir.

CHP, kendi ilkelerine inananların güç birliğiyle zafere ulaşacaktır.

Bunu akıllardan çıkarmamalıyız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.