İstanbul’da yapımı süren üçüncü Havalimanı’nın 29 Ekim’de hizmete girmesi için son hazırlıklar yapılıyor.

31 Mayıs’tan bu yana devam eden testlerde 46 senaryo denendi. Bu ayın sonunda başlanacak son 3 deneme 11 Ekim’de tamamlanacak. Son denemede gerçek senaryo uygulanacak ve havalimanının her yeri fiilen kullanılacak.

Peki bu yeni havalimanının ismi ne olacak?

Bu konudaki resmi araştırmaların hem yurt içinde hem de dünya çapında sürdürüldüğünü İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu açıkladı.

***

Gelelim isim konusuna. Ortaya atılan isimler üzerindeki tartışmalar ve açılan imza kampanyaları ile düzenlenen anketler sürüyor.

Yeni Havalimanının adı Atatürk mü, Abdülhamit Han mı, Evliya Çelebi mi olsun? Şimdilik bu üç isim tartışılıyor.

"Yeni havaalanına eskisinin isminin verilmesi, yani onun da ‘Atatürk’ olması gerekir! Eski hava meydanı artık kullanılmayacak, onun yerini çok daha büyüğü ve moderni alacak. Hava ulaşımının başlamasıyla beraber eskisinin isminin de yenisine nakledilmesi çok doğru bir hareket olacaktır" diyor bir yazar arkadaşımız.

Tiyatronun ustalarından Murat Atak da, ‘Bir yere gidince adın değişmez, sadece adresin değişir…(yani) ATATÜRK HAVALİMANI (olmalı)’ diyerek sözün özünü paylaşıyor sosyal medyada.

***

Trakyalı dostların kurduğu "TrakyaBalkan@TrakyaBalkan" adlı internet sitesinde ise Abdülhamit Han konusunda bir yazı var ki sormayın, öyle böyle değil.. ‘Sivaslı Halim’ başlığını taşıyan yazı şöyle:

‘113 yıl önce birkaç Rus savaş gemisi, Karadeniz'de karasularımıza tecavüz ederek Terkos açıklarına demirledi! Ruslar İstanbul'u tehdit ediyor ve Halim'in asılmasını istiyordu. Bu, savaş ilanı sayılırdı.

Osmanlı'nın cevabı, padişahtan yolladığı ÇİÇEK ile karşılamak oldu Rusları!

Halim Sivaslıydı. Manastır'da askerdi. Askeri karakolun önünde nöbet tutarken tanımadığı sivil biri gelip "niye selam vermedin?.." diye çıkışmıştı.

Bu kişi Manastır Rus Konsolosu Rostkovski idi. Osmanlı askerlerine, yabancı konsolosları selamlamak zorunluluğu getirilmişti.

Rus konsolosu haddini aşan tavırlarıyla bilinen, Türk ahali ve askerlerine kötü davranışlarına defalarca şahit olunmuş biriydi. Konsolos hiddetlendi, Halim'e hakaret ederek kamçısıyla vurmaya başladı. Halim silahına davrandı.

İşte bu olay sonrası Rus gemileri Sivaslı Halim'in cezalandırılması için İstanbul'a dayandı!

Ruslar çiçeklerle karşılandıktan sonra Manastır'da mahkeme kuruldu. Sadece Halim değil, yanındaki nöbetçi de idama mahkum edildi.

Beklenti, idamların saray tarafından hapse çevrilmesi yönündeydi. Zira Rus konsolosun haddini aştığı herkes tarafından bilinmekteydi.

Ayrıca, Osmanlı askeri "üniformalı konsoloslara" selam vermekle yükümlüydü. Oysa o gün konsolos sivildi ve Halim'in onu tanımaması normaldi. Ancak Saray, beklentilerin aksine kararı onayladı ve Halim ile Abbas asıldı! Türk askerler lehinde tanıklık eden ya da bu haksızlığa itiraz eden birçok subay da azledildi ve hapse atıldı.

O gün, Türk askerlerinin idam edilmesi için baskı yapmak amacıyla karasularımızı işgal eden Rus savaş gemisini 2. Abdülhamit'in çiçekle karşılattığı bölgenin kıyısında şimdi 3’üncü hava alanı yapılıyor ve bugünlerde bu hava alanına Abdülhamit Han ismi verileceği iddia ediliyor!

Bakalım, 1933'te Kanapiçe Koyu'nda görevi gereği bir İngiliz subayı vurup diğerini yaralayan Balıkesirli er Musa için İngiltere ile savaşı göze alan Atatürk'ün ismi yerine, Sivaslı Halim ve Abbas'ı Ruslar istedi diye asan Abdülhamit Han'ın ismi verilecek mi yeni havalimanına?’

***

Ya yerli ve milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Abdülhamit Han hakkında yazdığı şiir!

İstiklal Marşının yazan Akif’in, Abdülhamit dönemini anlatan şiirinin bir bölümü (ve günümüz Türkçesiyle anlatımı) şöyle:

‘Yıkıldın gittin amma ey mülevves Devr-i İstibdad

Bıraktın milletin kalbinde çıkmaz bir mülevves yad’

(Ey kirli İstibdad Dönemi -Abdülhamit- yıkıldın gittin ama milletin kalbinde asla silinmeyecek kirli hatıranı bıraktın)

‘O birkaç hayme halkından cihangirane bir devlet

Çıkarmış, bir zaman dünyayı lerzan eylemiş millet

Zaman gelsin de görsün böyle dünyalar kadar zillet

Otuz üç yıl devam etsin, başından gitmesin nekbet

Bu bir ibrettir amma olmayaydık böyle bir ibret’

(O birkaç boydan bir dünya devleti yaratarak alemi titreten şu millet, zamanı gelsin de bu kadar büyük alçaklıklara uğrasın; bu yönetim başından 33 yıl gitmesin… Bu bir ibrettir ama çok isterdik ki böyle bir kötü örnek olmasaydı.) / Veysi Dündar’ın makalesinden alıntıdır.

***

Yeni havalimanından söz ederken eskisini de ihmal etmeyelim. Mesela, eski Türk Filmlerinde sık sık gördüğümüz Yeşilköy Havaalanı ismi nasıl ve ne zaman ‘Atatürk Havalimanı’ oldu?

Yıl 1983. Tercüman Gazetesi’nde Parlamento Muhabiri olarak görev yapıyordum. Patronumuz Kemal Ilıcak, Başyazarımız Nazlı Ilıcak, Genel Yayın Yönetmenimiz (kısa bir süre görev yapan ve ayrılarak ABD’ye giden) Hakkı Öcal, Ankara Temsilcimiz Yavuz Donat.

Gazete yönetimi ‘Yeşilköy Havaalanı’nın adının ‘Atatürk Havalimanı’ olarak değiştirilmesi için kampanya başlattı.

Kampanyaya yer veren Tercüman Gazetesi’nin manşeti ‘Yeşilköy’ün adı Atatürk Havalimanı olmalıdır’ idi. Manşet, ‘Büyük Öndere havacılık alanındaki borcumuzu hatırlayalım’, / ‘Atatürk’ün Ölümünün 45’inci, Cumhuriyetin kuruluşunun 60’ıncı ve Türk Hava Yolları’nın kuruluşunun 50’inci yılında bu isim değişikliği Büyük Kurtarıcıya Türk Milletinin armağanı olsun’ spotları ile destekleniyordu. ‘Olayın İçinden’ başlığını taşıyan özel yazıda ise ‘Bu bir borçtur’ denilerek bunun nedenleri anlatılıyordu. Yazıda, dünya liderlerinin isimlerinin verildiği yapılar, meydanlar, köprüler ve diğer yerlerden örnekler sıralanarak, ‘bu isim değişikliğinin gerçekleşmesi halinde Atatürk’ü bütün dünyanın, özellikle gelecek nesillerin tanıyacağını, ulusların hafızalarında yer. edineceği’ vurgulanıyordu.

Kampanya büyük ses getirdi. Hükümetten de kabul gördü.

İsim değişikliği ile ilgili düzenlenecek törene ilişkin haber ise gazetenin 11 Kasım 1983 tarihli sayısında ‘Tercüman’ın teklifi gerçekleşti’, ‘Yeşilköy’ün adı “Atatürk Hava Limanı” oluyor’ başlıkları ile duyuruldu.

Haber şöyleydi:

‘İstanbul Yeşilköy Havalimanının adı “Atatürk Hava Limanı” olarak değiştiriliyor. 29 Temmuz’da bu amaçla yapılacak törene Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Başbakan Turgut Özal da katılacak. Aynı gün Dış Hatlar Terminal Binasında yaptırılan 2 metre çapında, çevresinde Yurtta Sulh Cihanda Sulh vecizesi bulunan Atatürk maskı ve İstanbul ambleminin açılışı d yapılacak. Bu arada Türk sivil havacılığının gelişmesini gösteren fotoğraf sergisi gezilecek. Tören sırasında Türk Hava Kurumu uçakları Atatürk Hava Limanı semalarında halka gösteri uçuşu yapacak.’

Sonuç olarak; umuyoruz ki aklıselim galip gelir, Türkiye’nin yüz akı olan bu görkemli tesis dünya lideri olan Atatürk’ün adıyla hizmete girer. Böylece, hem Türk milletini sevinir hem de dünya havacılık sektöründe literatürde ve uluslar arası dökümanlarda 34 yıldır yerini alan Atatürk ismini uluslar değiştirmek zorunda kalmaz.

--

İyi Haftalar

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.