Nihayet liderler kenara çekiliyor, 23 Haziran’daki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Seçimi’ne ilişkin yarışta adaylar Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım baş başa kalıyor.

İki aday, 16 Mayıs Pazar günü saat 21.00’de, tüm televizyonların ekranlarında, canlı yayında, milyonlarca izleyicinin önünde karşı karşıya gelerek, İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayacak.

***

Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı MHP’nin lideri, İstanbul’a karargâh kuracağını söylemişti. Ancak, günler geçtikçe köprülerin çok su aktı. İddiaya göre Erdoğan, Bahçeli’ye yan yan baktı, İmralı’ya ışık yaktı, Kürt kökenli seçmene selam çaktı. Devlet Bahçeli, böyle olunca, AKP cenahının umumi arzusu üzerine asli mekanı olan Ankara’da kalmaya karar kıldı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’un 39 İlçesinde açık hava toplantısı yapacaktı. İstanbul seçimiyle ilgili kulis bilgisi yazan YeniŞafak yazarı Mehmet Acet’e göre, Erdoğan’ın 39 ilçede miting planını ‘şimdilik’ askıya aldı. Acet, Erdoğan’ın yeni bir stratejiye hazırlandığını belirtirken, bir AKP’li yetkilinin “Hareket noktamız şu şekilde: Bu seçimi kazanırsa Binali Bey kazanacak. Kaybederse yine o kaybedecek” dediğini aktarıyor. Bu kararın sebebi ise güya CHP idi… Zira, AKP’li yetkili, CHP, İstanbul seçimlerini Cumhurbaşkanımız ile bir yarışa dönüştürmeye çalışıyor. Tayyip Erdoğan’a kaybettirme üzerine bir strateji izliyorlar. Buna izin vermeyeceğiz diyordu.

***

Son günlerde, biri AKP’ye, diğeri CHP’ ye ait 2 rapor konuşulup tartışılıyor. İktidar partisinin raporu, AKP tabanının Ankara’dan, daha doğrusu Saray’dan ve TBMM’den neler beklediğine yer veriyor. Rapora göre AKP tabanının şikayet ve beklentileri şu başlıklar altında toplanıyor:

  • Atama bekleyen öğretmenler
  • Erken yaşta evlilikler
  • Evde yaşlı bakımında yaşanan sıkıntılar
  • Göreve iadeye rağmen yaşanan FETÖ mağduriyetleri
  • Kadın cinayetleri
  • Kıdem tazminatı tartışmaları
  • Mülteci sorunu
  • Trafik ışıklarında dilenen çocuklar
  • Tefecilik ve kaçakçılık
  • Doğu'da yatırımlar ve iş imkanlarının oluşturulması
  • Arap turistlerin Karadeniz'de çok fazla gayrimenkul edinmeler
  • Doğa turizmi yatırımlarının yetersizliği, hidroelektrik santralleri ve betonlaşma konusunda Karadeniz'de yaşanan sıkıntılar,
  • Engellilere sunulan hizmet
    yetersizlikleri
  • İŞ-KUR'da işe almada yaşanan haksızlıklar
  • İş kazalarının artması
  • Uyuşturucu tekelinin güneydoğu'da kurduğu hakimiyet.
  • Cezaevlerindeki fiziksel şartların iyileştirilmesi
  • Evden uzaklaştırma cezasının yarattığı sıkıntılar
  • İstihdam

***

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Grup Başkanvekili Özgür Özel’in koordinasyonunda toplam 26 milletvekili, Ramazan Bayramı’nda 27 cezaevini ziyaret ederek tutuklu ve hükümlülerle görüşmüştü.

Ziyaretlere ilişkin hazırlanan raporu açıklayan Veli Ağbaba, şöyle diyordu:

“Ziyaretlerimizde af söylentilerinin mahkumları ve ailelerini umutlandırdığı ve ciddi bir beklentiye soktuğu görülmüştür. Eğer siyasi partiler söylemlerinde samimilerse düzenleme Parlamento’ya getirilmeli ve konuya ilişkin görüşler dinlenilmelidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konuda yapıcı katkı vermeye hazırız. Ama insanları bir af beklentisine sokarak seçimlerde oya dönüştürecek biçimde duygularını istismar etmek ve seçimden sonra unutmak kabul edilebilir değildir. Sonuçlanmayan af tartışmaları hem mahkumlar, hem aileleri hem de suçtan zarar görenlerin kendileri ve yakınları açısından da tahrip edici olduğunu not ediyoruz.

Özellikle hasta mahkumların, tedaviye ve ilaca erişimde yaşadığı sorunlar ve nakil araçlarının yetersizliği de çözülmesi gereken önemli sorun başlıklarından biridir.

Uzun tutukluluk sürelerinden ve yazılmayan iddianamelerden, görülse de bitmeyen davaların yanı sıra, toplum nezdinde peşinen suçlu ilan edilen insanların lekelenmeme hakkının ihlal edildiği, bu mahkumların yakınlarının toplumda dışlanması gibi sonuçlar doğurmaktadır. Cezaevlerindeki çocuklar ve çocuklu mahkumların sıkıntıları da heyetimizce not edilmiştir.

Ayrıca, mahkumlar kapasite darlığı nedeniyle ancak üst üste ve nöbetleşe uyuyabilmekte, bazı mahkumların tuvalet önlerinde yatabildikleri belirtilmektedir. Cezaevi çalışanları, kapasite üzerindeki mahkum sayısı nedeniyle personel yetersizliği bulunduğunu, herkesin bayram yaptığı günlerde dahi çalışmak zorunda olduklarından şikayet ediyorlar. İnfaz koruma memurlarının 3600 ek gösterge talepleri de bulunmaktadır. Ayrıca infaz koruma memurları, genel idari hizmetler sınıfında bulunduklarından sosyal haklardan yararlanamamaktadır, bu nedenle infaz koruma memurlarının, emniyet hizmetleri sınıfına geçirilmesi sağlanmak durumundadır.”

***

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ‘Yeni Askerlik Sistemi’ne ilişkin düzenlemenin görüşüleceği, ‘Yargı Reformu’na ilişkin Yasa Tekliflerinin de yolda olduğu belirtilen bu hafta, ilk ve orta öğretimde 2018-2019 Eğitim ve Öğretim yılı da sona eriyor. 9 günlük bayram tatilinden dönüp 5 gün daha okula giden yavrularımız Cuma günü yaz tatiline başlıyor. Onlara ve öğretmenlerimize iyi tatiller diliyorum.

---

İYİ HAFTALAR

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.