Ne mutlu 19 Mayıs 1919’un ‘100’üncü Yıldönümü’nü gören ve yaşayan bizlere, yani Türk Milleti’ne.

19 Mayıs 2019 Pazar günü tüm Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türk Vatandaşları ayaktaydı. Kurtuluşun ve kuruluşun lideri Mustafa Kemal ile O’nun eseri Türkiye Cumhuriyeti’nin hayatta olan yabancı dostları da memnun ve kıvançlıydı.

Bu önemli günde gözler Samsun’daydı ve kalpler o büyük kurtarıcı için atıyordu. Günün anlam ve önemi törenler ile konuşmaların yanı sıra Samsun’da yapılan CHP Merkez Yönetim Kurulu toplantısından sonra açıklanan 100. Yıl Bildirisi’nde şöyle özetleniyordu:

19 Mayıs, kaderimizi kendi elimizle belirlemenin, bağımsızlık uğruna ölümü bile göze almanın, emperyalizme ve iş birlikçilerine boyun eğmemenin, sömürüye direnmenin, bağımsızlığımızın önündeki engelleri yok eden onurlu mücadelenin, en karanlık anlarda bile yurt sevgisiyle omuz omuza mücadelenin, esareti, mandacı emperyalistin himayesini reddeden bir milletin hakkına, hukukuna ve bağımsızlığına sahip çıkma azminin ve kararlılığının tarihidir. Sadece düşman işgalinden kurtuluşun değil, 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' ilkemizi dünyaya duyuran görkemli yolculuğun başlangıcıdır. 19 Mayıs, ulusu Cumhuriyete ve özgürlüğe kavuşturan görkemli ve ödünsüz direnişin adıdır. Bu nedenle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurucusu ve ilk genel başkanı olduğu Cumhuriyet Halk Partisi olarak milletimizin 1919 koşullarında bile kaybetmediği özgürlük ve bağımsızlık idealini, 19 Mayıs'ın 100. yılında kararlılıkla sahipleniyoruz.’

Bildiride, günümüz Türkiye’sinde yaşanan sıkıntılar ile çözümüne ilişkin CHP’nin duruşu da dile getiriliyordu:

‘Ülkemiz otoriter tek adam rejimiyle yönetiliyor olabilir. Güçler ayrılığı ortadan kalkmış, düşünce ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere bütün temel haklar kısıtlanmış olabilir. Hayatın her alanındaki kötüye gidişe ses yükselten bütün yurttaşlar, bütün sivil toplum örgütleri baskı ve zulümle karşı karşıya olabilir. Bölen, kutuplaştıran baskıcı siyasetle ulusal birliğimiz yara alıyor olabilir. İktidar sahipleri halka hizmeti değil, efendi olmayı, halkı demokrasi ve özgürlükten yoksun bırakmayı, saraylarda yaşamayı ve halkı yoksullukla terbiye etmeyi amaçlamış olabilir. Hak, hukuk ve adaletten, tüm özgürlüklerden yoksun bırakıldığımız bu dönemde bile milletimiz çaresiz değildir. CHP, kurtuluşun ve kuruluşun partisi olarak 100 yıl öncesinin inancıyla dimdik ayaktadır. CHP, zor zamanların ve mücadelenin partisidir. Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşları büyük bir cesaretle nasıl Anadolu'yu kuşatan puslu havayı dağıtmışsa, yorgun ve yoksul halkı nasıl ayağa kaldırmışsa CHP, 19 Mayıs 1919 ruhu ve inancıyla içinde bulunduğumuz bu karanlığı da yok edecektir. CHP olarak Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs'ta başlattıkları büyük direnişten aldığımız güç ve ilhamla partimizin köklerinin dayandığı büyük mücadelenin başladığı o kutlu günün 100. yıl dönümünde, Türkiye'de yaşanan her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı çıkıyoruz.

"Kuvayı milliye geçmişimizden ve geleneğimizden aldığımız güçle, ülkemizin geleceğini aklın öncülüğü, bilim ve sanatın yol göstericiliğiyle yeniden inşa edeceğiz. Bu mücadelemizde en büyük dayanağımız Atatürk'ün 19 Mayıs'ı armağan ettiği gençlerimizdir.’

19 Mayıs’ın 100’üncü yıldönümünde Samsun’da, davetli Siyasi Parti Liderlerinin tümü vardı. (İyi Parti Lideri Meral Akşener resmi törenlere ve hatıra fotoğrafı çekimine katılmadı) Tabi bir de, seçildikten sonra aldığı mazbatası iptal edilen Millet İttifakının CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Ekrem İmamoğlu…

***

İstanbul'da olduğu gibi Türkiye’nin her yerinde sevgi gösterileri ile karşılanan Ekrem İmamoğlu, Samsun’da da büyük ilgi gördü. Bakın ne diyor duayen tiyatrocu Metin Akpınar bu sevgi gösterisiyle ilgili: ‘Köroğlu, Malkoçoğlu, Dadaloğlu ve İmamoğlu…Tarihteki her kötü yönetim bir kahraman doğurur.’

Durum aynen böyle.

Türkiye 23 Haziran’daki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Seçimi’ne kilitlendi, ancak YSK, kısa özeti 6 Mayıs’ta açıklanan iptal ve yenileme kararının gerekçesini açıklamakta, geçmiştekilerine göre gecikti.

Bir Gün Gazetesi’nden Uğur Koç, 2011 yılından bu yana gerekçeli kararların yayınlanma sürelerini çok güzel özetlemiş… Habere göre:

-2011’de BDP’nin merkezinde olduğu Emek, Demokrasi, Özgürlük Bloku’nun bağımsız adaylarının başvurusuna YSK’den vize çıkmadı. 12 ismin adaylık başvurusunu reddeden YSK, 18 Nisan günü verdiği kararla birlikte gerekçesini de açıkladı…YSK, daha sonra yapılan itirazı kısmen kabul ederek 7 kişinin aday olmaya engel durumlarının bulunmadığına karar verdi. Bu karar da 21 Nisan’da gerekçesiyle birlikte yayınlandı.

-2014 yerel seçimlerinde CHP, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin ardından; oyların yeniden sayılmasını, iptal edilen oyların tekrar değerlendirilmesini istedi, birleştirme tutanaklarına ‘tam kanunsuzluk’ gerekçesiyle seçimlerin iptalini talep etti. İtirazı görüşen YSK, 9 Nisan günü iptal talebini reddetti. Karar, gerekçesiyle birlikte açıklandı.

-YSK tarihinin en skandal kararlarından biri 2017 Anayasa Değişikliği Referandumu’na aitti. Karar, kanuna aykırılık taşıdığına dair tartışma yürütmenin bile gereksiz olduğu kadar açık ve net biçimde yasalar ve içtihatlarla çelişkiliydi…16 Nisan günü, henüz oylama işlemi sona ermemişken, sandık kurullarından gelen şikâyetler üzerine alındığı savunulan bu kararın gerekçesi sadece 2 gün sonra, 18 Nisan’da açıkladı.

-Mühürsüz oylara dair gerekçeli kararın açıklanmasıyla aynı gün CHP ve HDP ayrı ayrı YSK’ya başvurarak Anayasa Değişikliği Referandumu’nun tam kanunsuzluk nedeniyle iptalini istedi. YSK, CHP ve HDP’nin başvurusunu reddederken, buna ilişkin gerekçeli kararını da 9 gün sonra, 27 Nisan’da açıkladı.

***

Aziz Milletimizin, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümlerini ve sonsuza dek 100 yıllarını da, (kuruluş ilkelerinden uzaklaşmadan) yaşamasını ve kutlamasını diliyorum.

---

İYİ HAFTALAR

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.