Er olmak, Cuma namazının farzlarından birisidir ki aslında er olmak bütün ibadetlerin farzıdır ve genel kanı itibariyle er olmak doğuştan erkek olmak değildir. İnsanlar, hangi anne babadan, hangi ülkeden, hangi ırktan dünyaya geleceklerini seçememektedir. Bu, tamamıyla Cenab-ı Allah’ın iradesiyle gerçekleşen kaderi bir durumdur. Allah kadını yaratırken de erkeği yaratırken de yaratacak olduğuna sormamaktadır. Kadınlar kadın olarak yaratılmayı isteyemedikleri gibi erkekler de erkek olarak yaratılmayı isteyememektedirler çünkü böyle bir hakları yoktur. Allah, erkek olarak yarattığı için erkek, kadın olarak yarattığı için kadın olmaktadırlar. Erkelerin içinden hangisi “Ya Rabbi beni erkek olarak yarat” dedi, ya da hangisi erkek olarak yaratılmak için Allah’a rüşvet verdi? Hiç birisi! O halde erkek olarak yaratılmanın şükrü olan “er olmak” yerine doğuştan gelip hazır buldukları erkekliği sahiplenip üstünlük hakları olduklarını iddia etmektedirler. Bu durum yaratıcı olan Allah’a en büyük hakarettir, şirktir, ilahlık iddia etmektir.

Er olmak, yanlış ve küfür olarak zannedildiği gibi “erkek olmak” değildir. Eğer öyle olsaydı Allah’ın adaletinde adillik bulunmazdı. Er olmayı erkek olmak olarak ele alıp üstünlük taslayanlar ve Allah’a kul olmayı sadece kendilerine mahsus sananlar, Allah’ın adaletini devre dışı bırakıp kendi adaletsizliklerini adalet diye satan din tüccarlarıdır. Cenab-ı Allah’ın esmaları içinde,

Er-Rahman. Rahmetiyle muamele eden, esirgeyen.

Er-Rahim. Merhamet eden, bağışlayan.

Er-Rezzak. Bütün mahlukatın rızkını veren ve ihtiyacını karşılayan.

Er-Rakîb. Bütün varlıklar üzerine gözcü olan.

Er-Rauf. Pek acıyan, lütuf ve merhametle pek esirgeyen.

Er-Reşid. Bütün işleri ezeli takdirine uygun bir nizam ve hikmet üzere sonuna ulaştıran.

esmaları vardır ve bizlere Er olmanın ne olduğunu göstermektedir. Bu tanımlamaya baktığımızda, Er olmak karşımıza, Rahmetiyle muamele eden, merhamet edip bağışlayan, sorumlu olduklarının rızkını verip ihtiyaçlarını karşılayan, gözetici olan, sorumluluklarını uygun bir nizam ve hikmet üzere sonuna ulaştıran ve bunların yanında adaletle davranan olarak çıkmaktadır. Bu tanıma uymayanın doğuştan erkek olması onu er yapmamaktadır, bu tanıma uyan kadın ise Allah’ın katında er olmaktadır. Yok öyle doğuştan erkek olunduğu için er olduğumuzu zannederek kendimizde üstünlük görüp bu üstünlüğü kadınlara karşı kurarken, kadınlara Allah’ın kulu olmayı yasaklamak!

Er olmak, İnsanın yaratılış gayesi üzerine yaşayıp yaşamadığıyla alakalıdır çünkü er olmak yaratılış gayemiz üzerine yaşayabilmektir ki bu ise uydurma usuller ve kurallar içinde sadece yüzeysel ve şeklen ibadet etmek ve kılık kıyafette kalmakla sınırlı olmayan gerçekte İslam olmakla mümkündür. Nedir İslam’ın gerçeği? İslam’ın gerçeğini Cenab-ı Allah’ın, Zariyat suresi 56. Ayeti kerimede,

Ve iyi bilin ki, ben insanları ve cinleri ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.

buyurarak vurgu yaptığı, yalnız Kendisine kulluk yapmaktır. İnsanlar, kulluk özelliklerini Allah’tan gayrılara yaparken yani paraya, makama, güce, eşyaya değer verip sevmeyle, güvenip hizmet etmeyle taparken Allah’a inanıyoruz iddiasıyla ibadet ederlerken aslında kulluklarını Allah’a değil taptıklarına yapmaktadırlar. Şimdi bu kişiler Allah’a kulluk yapmadıkları için yaratılış gayelerine uygun düşmemekte aksine aykırı olmaktadırlar. Bu kişilerin bedenen erkek olması onları er yapmıyor çünkü er olmanın bedensellikle alakası yoktur. Er olmak, İslam olmakla alakalıdır. Cenab-ı Allah, Rum suresi 30. Ayet kerimede,

O halde sen Hanif olarak bütün varlığınla dine, Allah insanları hangi fıtrat üzere yaratmışsa ona yönel! Allah’ın yaratmasında değişme olmaz. İşte doğru din budur; fakat insanların çoğu bilmezler.

buyurarak, er olmamız gerektiğini, Hanif olarak dine yönel diyerek vurgulamaktadır. Hanif olmak nedir ki er olmanın ne olduğunu bize göstersin? Hanif olmak, Hz. İbrahim As gibi tevhit üzerine yaşamaktır. Tevhit, Allah’tan başka ilah olmadığına şehadettir! Allah’tan başka ilah olmadığına şehadet edenlerden olmak için öncelikle tevhit üzerine yaşamak farzdır. Tevhit üzerine yaşayanlar yani kulluklarını gayrılardan alıp Allah’a yöneltmek sonucu, Allah’ı zikredenler, sevenler, güvenenler ve sığınanlar olabilirsek yaşantımız boyunca edindiğimiz benlikten ve egodan geçip kendimizi zulmaniyetten kurtarırız ve kalbimize kendi elimizle yapıp koyduğumuz putlardan arınırız da göz şirkten, kulak şirkten, dil şirkten, kalp şirkten temizlenmiş olur. Yaşam İslam’a göre yeniden düzenlenince idrak Allah’ın ilmini kabul edip bu ilimle tevhidî irfaniyet oluşur da işte irfaniyetle şehadet kendimizde ve her yüzde başlar. Cenab-ı Allah, er olmak için Ali İmran suresi 7. Ayeti kerimede,

Sana kitabı indiren O’dur. Onun bir kısım ayetleri muhkemdir ki bunlar kitabın esasıdır; diğerleri ise müteşabihtir. Kalplerinde eğrilik bulunanlar, fitne çıkarmak ve onu kişisel arzularına gör tevil etmek için ondaki müteşabihlerin peşine düşerler. Halbuki onun tevilini ancak Allah bilir; bir de ilimde yüksek pâyeye erişenler. Derler ki, “Ona inandık, hepsi rabbimiz katındandır.” Bu inceliği yalnız aklıselim sahipleri düşünüp anlar.

buyurmaktadır. Ayette geçen, Allah’ın er olmanın ne olduğunu tanımlaması, “Bir de ilimde yüksek pâyeye erişenler” denilerek yapılmaktadır. Er olmak, öncelikle zulmaniyet olan öfke, gurur, kibir, haset, cimrilik, kin gibi vasıflardan arınıp, Allah’ın rızası olmayan yaşam tarzından, alışkanlıklar ve arkadaşlıklardan uzaklaşmak sonucu İslam üzerine yaşamaya başlayarak İman yoluna girip iman tahsil etmeyle tevhidî irfaniyetle şehadet ehli olarak yaşamaktır. Bu sebeple er olmak, Allah’ın yarattığı ister kadın olsun ister erkek, her insan için farzdır çünkü er olmak yaratılış gayesi üzerine olabilmektir.

Bizler er olmadığımız sürece asla Allah’ın kulu olamayacağımız için, Allah’ın kulu olabilmek için yapılan her ibadetin farzı er olmaktır. Er olmadan yapılan ibadetler Allah’a değil egoya yapılan kulluk olup, şirktir. Er olmadan Allah’tan başka ilah olmadığına şehadet edemeyiz. Şehadetimiz olmadan İslam üzerine Allah’ın kulu olmayız. Allah’tan başka ilah olmadığına şehadeti olan erdir, olmayan henüz erkek de olsa er değildir.

 

www.ozkangunal.com

ozkangunal@ozkangunal.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.