Doğu Akdeniz’de sular bir türlü durulmuyor. Her gün yeni bir gelişme, her gün yeni bir oyunla karşı karşıya kalıyoruz. Bölgedeki doğalgaz ve petrol zenginliği ülkelerin iştahını kabartıyor. Türkiye’nin varlığıise en büyük rahatsız nedeni.

Doğu Akdeniz’de Libya’nın BM tarafından tanınan merkezi Hükümet ile yaptığımız anlaşmadan sonra şer ittifakını oluşturan ülkeler aleyhimize dönebilecek çalışmalar başladı.

Türkiye ile Doğu Akdeniz mutabakatı imzalayan Libya’da çatışmalar sürüyor. Darbeci kukla General Halife Hafter’e bağlı güçlerin Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) bulunduğu başkent Trablus’a girmek üzere olduğu bildirildi.

BM Libya Özel Temsilcisi Hassan Salame yaptığı açıklamada, Hafter’e bağlı kuvvetlerin kenti ele geçirmek üzere olduğunu söyledi. “Rusların Hafter’in birliklerine katılımından bu yana Trablus taarruzu güç kazandı. Son 10 günde savaş başkentin yerleşim alanlarına ilerledi” diyen Salame, gidişatın daha fazla sivil ölümlere yol açacağı uyarısında bulundu. UMH Dışişleri Bakanı Muhammed Syala da Hafter’in başkente yaklaştığını doğruladı ve “Trablus’un düşme riski bulunuyor” ifadelerini kullandı

Libya ile Türkiye’nin 27 Kasım’da imzaladığı Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanları anlaşması, bölgedeki dengeleri derinden sarsmıştı.

Doğal gaz arama faaliyetlerinin sürdüğü Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin hakimiyetini pekiştirmesinden çekinen devletler, Libya’da Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) yerine darbeci General Halife Hafter’e yöneldi. Rusya ve Fransa’nın Hafter’e bağlı güçlere açık desteğine, Yunanistan, İsrail ve ABD de eklendi.

İlk olarak ABD’nin Libya Büyükelçisi Richard Nordland’in başını çektiği bir heyet Hafter’in ayağına giderek darbeci General’e iş birliği teklifinde bulundu. Hafter’e Rusya ile yaptığı ittifakı sonlandırma çağrısı yapan ABD’nin ardından Yunanistan’ın da Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’i ağırlayacağı bildirildi.

Rusya’nın silah ve mühimmat sağlayarak Libya’da ilerlemesini sağladığı Hafter’e bir askeri destek de İsrail’den geldi. İşgal güçlerinin Hafter’in silahlı çetelerine katliam eğitimi verdiği ortaya çıktı.

New Arab internet sitesinin Libyalı ve Mısırlı kaynaklara dayandırdığı haberde, İsrail özel kuvvetlerinin, ilk kez Mısır üzerinden Libya’ya geçerek Hafter’in çetelerine meskun mahalde çatışma eğitimi verdiği öğrenildi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin fonladığı Hafter’e bağlı güçlere 8 yıllık iç savaşın başından beri askeri katkı sunan ülkeler ise Rusya, Fransa ve darbeci Sisi’nin Mısır’ı başta geliyor.

Paris hükümetinden tank ve top satın alan kukla darbeci, Moskova yönetiminin de insansız hava araçları ile saha komutasından yararlanıyor. Darbeci Sisi’nin Mısır’ı ise ağır silahların Hafter’in çetelerinin eline geçmesi adına lojistik destek sağlıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da son açıklamasında “Eğer Libya’nın meşru hükümeti bizden destek isterse Libya’ya asker gönderebiliriz” açıklaması yapmıştı.

Şu anda Libya’da 3 ayrı hükümet bulunuyor.

Darbeci kukla General Halife Hafter’in silahlı gücünün giderek artmaya başladığına dikkat çekiliyor.

Libya ile Türkiye arasında Doğu Akdeniz konusunda yapılan mutabakat sonrası şer güçler, darbeci Hafter’e daha yakın durmaya başladı. Rusya’nın daha önce asker gönderdiği Libya’ya şimdi Amerika, Fransa ve İsrail’den daha çok desteğin geleceği söyleniyor. Yunanistan’ın da bu konuda boş durmadığını anımsatak istiyoruz.

Hedef şu:

Türkiye’yi Doğu Akdeniz’den çıkarmak, yapılan anlaşmayı yok hükmünde göstermek ve Doğu Akdeniz’deki zengin doğalgaz ve petrol yataklarına el koymak. Libya yönetimini de kukla darbeciye bırakarak her istenilenin yerine getirilmesini sağlamak.

Her zaman söylediğimiz gibi bu şer güçlerin ve düşmanlarımızın arasında yine Arap ve Müslüman ülkeler var ve etkin rol oynuyorlar. Para musluklarını sonuna kadar açıyorlar.

Gelişmelere göre Türkiye’nin yeni planlar geliştirmesi gerekiyor. Görüldüğü gibi düşmanlarımız boş durmuyor ve durmaya da niyetleri yok.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.