31 Mart seçimleri sonra AK Parti’nin bazı bölgelerde oy kaybetmesinin nedenleri tartışılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti’nin başarısız olduğu ve kaybettiği belediyelerle ilgili olarak suçu millete atmanın acizlik olacağını söyleyerek parti içi tartışmayı da başlatmış oldu.

Yapılan son değerlendirmelerde MHP ile yapılan ittifakın AK Parti’ye oy kaybettirdiği belirtiliyor. İşte bu nedenle de MHP ile yapılan ittifakın yeniden gözden geçirileceği tartışılıyor.

Biz seçimler sonrası yazdığımız bir yazıda, “Cumhur İttifakı’nın kazananı MHP olmuştur” demiştik. MHP’nin daha önce AK Parti’ye kaptırdığı oyları yeniden topladığına da vurgu yapıp, “MHP elde ettiği kazancı ikiye katladı. Seçimde oyunu yükselten parti konumuna geldi ”diye de eklemiştik.

AK Parti içinde zaten daha önceden var olan MHP rahatsızlığının böylece seçimlerden sonra daha net ortaya çıktığını da görüyoruz.

Zaten kulis haberleri de bunu doğruluyor.

Kulis haberlerine bakacak olursak bu tartışma uzun süre devam etmeyecek.

Avrasya Araştırma'nın sahibi Mehmet Özkiraz, AKP teşkilatlarının yenilgiyi MHP'ye bağladıklarını ve Erdoğan'ın kısa sürede Saray İttifakı'nı bitireceğini ileri sürdü.

Avrasya Kamu Araştırmaları Merkezi (AKAM) firmasının sahibi Mehmet Özkiraz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın Cumhur İttifakı'nı kısa bir süre içerisinde bitireceğini söyledi.

Özkiraz, AKP teşkilatlarının ve milletvekillerinin, MHPnin yerelde AKP adaylarına destek vermediğini düşündüklerini ve yenilgiyi MHP'ye bağladıklarını iddia etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti’nin başarısız olduğu ve kaybettiği belediyelerle ilgili olarak suçu millete atmanın acizlik olacağını söyledi. Erdoğan, bu konuda gereken özeleştiriyi yapıp, ona göre adım atacaklarını kaydetti.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre; AK Parti’nin önceki gece yapılan MYK toplantısında 31 Mart yerel seçimleri ayrıntılı olarak masaya yatırıldı. Toplantının başında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlere yönelik genel bir değerlendirme yaptığı öğrenildi. Erdoğan, Türkiye geneline bakıldığında AK Parti’nin başarılı olduğunu, ancak bazı büyükşehir belediyelerinin kaybedilmesinin, bundan sonraki süreç açısından çok iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konu hakkındaki açıklamaları ise özetle şöyle.

“Suçu millete atmak acizlik ve gaflet örneğidir. Oy vermediği için milleti suçlamak ahmaklık olur. Gelinen bu noktayı ve aldığımız sonucu hem gözümüzle göreceğiz, hem kulağımızla duyacağız. Milletin sandıkta bize ne mesaj verdi? Bunu çok iyi analiz etmemiz lazım. Önümüzdeki süreçte atacağımız adımları da bu analizler belirleyecek. Bu değerlendirmeleri üstünkörü değil, derine inerek yapacağız. 26 Mayıs’ta yapacağımız istişare toplantısında enine boyuna konuşacağız. Millet bize ne diyor? Bakacağız. Özeleştirilerimizi, eleştirilerimizi yapacağız. Bunu yaparken, suçu millette değil, kendimizde arayacağız. Önce kendimize bakacağız. Herkes de önce kendisini değerlendirmeye tabi tutsun.”

MYK’da yapılan değerlendirmelerde MHP yönetiminin Cumhur İttifakına yönelik olumlu tavır ve mesajlarına rağmen, yerelde bu konuda bazı problemlerin yaşandığı belirtildi.

MHP ile ittifakın artısının yanı sıra olumsuz yansımasının da olduğu, ittifak yapılmayan illerde kıyasıya bir rekabet yaşandığı ve bazı illerde bu rekabetin MHP lehine sonuçlandığı hatırlatıldı.

Dikkat edilecek olursa bu konularda şu ana kadar MHP tarafından yapılan bir açıklama olmadı.

Ancak şu da var:

Eğer İstanbul seçimleri konusunda yenilenme kararı alınırsa bu kentte MHP desteği önemli Böyle durum karşısında MHP ile ittifakın sonlandırılması sanırız düşünülemez. Ancak Erdoğan ne düşünüyor, parti kurmayları nasıl bir hesap içindeler bunu da ilerleyen zaman diliminde birlikte göreceğiz.

Siyasette her şey çok çabuk değişebiliyor. Her parti kendi çıkarını ve hanesini düşünüyor. Yapılan ittifaklar da ortaklıklar da bunlar gözetilerek oluşturuluyor.

Biz her zaman siyaset konusu açılırken Süleyman Demirel’in şu sözünü anımsıyoruz:

“Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir.”

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.