Geçenlerde bir yazı yazmış ve “Tartışılan konulara” değinmiştik. Bu konulardan biri de lokantaların açılması ve saat 22.00’de kapatılması ile ilgiliydi.

İçişleri Bakanlığı, yayınladığı genelgede, "lokanta, restoran kafe gibi iş yerleri, park, piknik, alanları, mesire yerleri ve giyim pazarları" hakkında 81 il valiliğine genelge göndermiş ve genelgede şu hususlara değinmişti:

Faaliyetleri geçici süreliğine kısıtlanan lokanta, restoran, kafe, pastane, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokalleri (iskambil, okey, tavla oyunları ve nargile satışları ile doğrudan temasa neden olacak şekilde dans ve oyun amacıyla yapılan canlı müzik faaliyetleri hariç olmak üzere) 1 Haziran 2020 Pazartesi günü itibarıyla belirlenen kurallar dahilinde, saat 22.00'ye kadar hizmet vermeye başlayacağı, kendi müşterilerine hizmet veren turizm tesislerinin bünyesindeki işletmelerin ise saat sınırlamasına tabi olmayacağı belirtilmişti.

Böyle bir durumda lokantalar iş yapabilir mi?

Tartışılan bir konu.

Çünkü lokantaların yaz aylarında tam da iş yapabilecekleri bir saatte kapılarını kapatmaları anlaşılacak gibi değil.

Özellikle tatil yerlerinde insanlar nefes alacak. Lokantalara oturanlar içkilerini yudumlayacak. Aylardır evlere kapanmanın özgürlüğünü çıkaracak. Bunun da insanlarımızın hakkı olduğunu düşünüyoruz.

Lokantalar fırınlarını açacak. Mangallar yanacak. Tam müşteriye hizmet saatinde “Artık kapanma saatimiz geldi, kalkın” mı denilecek?

Ya, tam açacaksınız, ya da açmayacaksınız.

İşte tartışılan bu konuya yeni bir boyut kazandıracak açıklamalar da gelmeye başladı.

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, yeni tip koronavirüs (COVID-19) tedbirleri kapsamında lokantalar için belirlenen kapanış saatinin yeniden düzenlenmesini istedi.

Aykut Yenice, yeni tip koronavirüs (COVID-19) sürecindeki desteklerin esnafa can suyu olduğunu, 80 gün sonra gelen açılış kararını da lokanta esnafının memnun ettiğini ve hazırlıkları tamamladıklarını söyledi.

İçişleri Bakanlığının yayımlanan genelgesinde lokanta, restoran, kafe gibi işletmeler için kapanış saatinin 22.00 olarak belirlendiğini hatırlatan Yenice, şunları kaydetti:

"Günün batma saati zaten 21.00'e yakın bir zaman. Denizin kıyısındaki restoranların saat 22.00'de kapanması demek hiç açılmamış olması demek. Pastanelere, kafelere insanlar akşam evde yemeklerini yedikten sonra geliyor. Uygulanacak kapanış saati olan 22.00'nin mutlak bir şekilde revize edilmesi gerekiyor. Biz lokantacılar olarak saat uygulamasından muaf olmak istiyoruz. Hiç değilse saat 24.00'e kadar açık olmak bile bir nebze bizi rahatlatır. Özellikle denize kıyısı olan noktalarda insanlara saat 22.00'de dükkan kapattırmak esnafı zora sokar. Bunun değerlendirileceği inancındayız. Turistik işletmelerin içinde bar, gece kulubü ve diskoların kapanış saati uygulamasından muaf olduğu açıklandı. Aynı uygulama bizim dükkanlarımızda da olmalı. Otele gelen insanla bizim dükkânlarımıza gelen insan aynı. Otelin içinde saat uygulamasının otelin karşısındaki işletmeye de gelmesi gerekir. Birçok il ve ilçelerde belirsizlikler var. Bazı yerlerde içkili restoranların açılacağı bazılarının da açılamayacağı söyleniyor. Belirsizliklerin kalkması gerekiyor."

Söylemek istediğimiz şu:

“Artık normalleşiyoruz” diyerek yarım yamalak iş yapılmaz. Ya bir iş tam olarak yapılır ya da yasaklar devam eder.

Lokanta işi yarım yamalak bir iş olmaktan çıkarılmalı

Bu nedenle Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice’nin açıklamalarını ve uyarılarını yerinde buluyoruz. Bu uyarıların da dikkate alınacağı görüşündeyiz.

Bir de şu var:

Otellerin çoğu bugünkü koşullarda açılmayacak. Bunun da turizmimize nasıl bir darbe vuracağı ve işsizlerin sayısını artıracağı ortaya çıkıyor.

Eğer lokantalar için alınan kararlarda bir düzeltilmezse olmazsa, birçok işyerinin açılmayacağını da söyleyebiliriz. Kapılarını açmayan her iş yeri yeni işsizler demek olacak bunu da unutmayalım.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.