Koronavirüs nedeni ile yasaklanan mekânlar, plajlar ve havuzlar yavaş yavaş açılmaya başladı. Amerika başı çekiyor. Avrupa’da da adımlar atılmaya başlandı. Ancak, daha önce belirlenen kurallara kimsenin uymadığı da gözleniyor.

Sıcaklarla birlikte virüs vakalarındaki azalma, buna paralel gevşeme bu rahatlığı kendiliğinden getiriyor.

Şu noktaya dikkat:

Daha önce çeşitli kurallara göre açılan mekânlarda birkaç gün kurallara uyuldu, sonra gevşeme başladı. Aynı sistem bundan sonra açılacak olan mekanlarda da geçerli olacak gibi görünüyor.

Virüs vakalarının da iyice dibe vurması iletam gevşeme kaçınılmaz olacak.

Amerika genelinde Corona virüsü salgınına karşı uygulamaya koyulan kısıtlamalar aşamalı bir şekilde kaldırılmaya devam ederken, Ulusal Anma Günü tatilinde seyahate çıkan Amerikalıların sayısında ciddi bir artış gözlemlendi. Savaşlarda ölen askerlerin anıldığı ve yazın başlangıcı olarak kabul edilen Ulusal Anma günü hafta sonunda birçok kişi sahillere ya da diğer açık hava mekânlarına akın ettiği belirtiliyor.

Virüs nedeni ile evlere kapananlar, yasakların gevşetilmesi ile adeta geçmiş günlere sünger çekercesine hareket etmeye başladı.

Hava sıcaklığının artması ve Ulusal Anma Günü olan 25 Mayıs Pazartesi gününün resmi tatil olması nedeniyle Amerikalılar hafta sonunda seyahat etmek için yollara döküldü. Kara yollarında trafik yoğunluğu da hızlı bir şekilde arttı.

Arizona eyaletindeki bir otoyolda 20 kilometre kadar uzunluğunda araç kuyruğu oluştu. Yetkililer aşırı doluluk yüzünden bazı parkları kapatmak zorunda kaldı. Sınırlı sayıda müşteri kabul eden restoranlar da kapasitelerini doldurdu.

Amerika genelindeki sahil beldelerinde trafiğin bu hafta sonunda, Nisan ayında kutlanan Paskalya Tatilinde gözlemlenen trafiğin iki katından fazla olduğu belirtiliyor.

Başkent Washington’a sınır Maryland eyaletinin turistik sahil bölgelerinden Ocean City’de araç hareketliliği geçen aya oranla dört kat daha fazla seyrederken, 2019 yılının aynı dönemindeki hareketlilik artış oranı yüzde 5 olarak kaydedilmişti.

Her ne kadar ülke genelinde ortalama trafik yoğunluğu geçen yıla oranla yüzde 50 daha az olsa da, kara yollarındaki hareketlilik geçen aydan bu yana üç kat arttı.

Batıdaki Seattle, Los Angeles ve San Francisco gibi büyük kentlerde ve doğuda New York ve Washington’da trafik yoğunluğu hala ortalama olarak düşük. Atlanta, Chicago, Detroit ve Houston’daysa Mayıs ayının başı itibariyle yollarda hareketlilik gözle görülür şekilde arttı.

Plajların tekrar açıldığı, ABD’de salgının merkezi konumundaki New York eyaletiyle New Jersey ve Connecticut eyaletlerindeyse aşırı yağışlar plajlarda kalabalıkların oluşmasını engelledi.

Ülke genelindeki bazı ünlü mekânlar da açılmaya başladı. Güney Dakota eyaletinde dev başkan büstleriyle ünlü Rushmore dağı da ilk kez Cumartesi günü kapılarını ziyaretçilere açtı.

Havaların daha da ısınması ile Amerika ve Avrupa ülkelerinde kurallara uyulmadan daha rahat hareket edebileceği şimdiden görülüyor.

Şimdi gözler bizde.

Mekanlar kademeli olarak açılmaya başladı.

Otobüsler, trenler ve uçaklar çalışmaya başlayacak.

Uzun süre kapalı olan sahiller halka açılacak. Havuzlar hareketlenecek. Oteller müşteri kabulüne başlayacak. Lokantalar, cafe ve barlar açılacak.

Peki, Amerika’da olduğu gibi bizde de kurallar çiğnenecek mi?

Avrupa’da olduğu gibi rahat hareket edilebilecek mi?

Bize göre edilebilecek.

Çünkü insanlarımız 3 ay boyunca evden çıkmadı, bunaldı, sıkıldı. Bugüne, eğer Amerikalılar, Avrupalılar böyle hareket ediyorsa bunun arkasında sıkılmışlık, bunalmışlık ve özlem yatıyor. Aynı özlem bizim insanımızda neden olmasın?

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.