Babacan ve Davutoğlu’nun kurmaya hazırlandığı yeni partiler için AK Parti’den milletvekili istifalarının da gündeme gelebileceği konuşuluyordu. İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nun AK Parti’den istifasıyla birlikte siyasi kulislerde “istifaların devamı gelir mi” sorusunu gündeme getirdi.

Ahmet Davutoğlu’na yakın kaynaklar Yeneroğlu’nun istifasına ilişkin, “Yeneroğlu tenkitlerini dile getirdi. Ancak istifa ettirdiler. Bu parti içi demokrasinin olmadığını gösteriyor. Yeneroğlu doğru işler yaptı, güzel işler yaptı, inandıklarını söyledi” değerlendirmesini yaptı. Yeneroğlu’nun istifasının AK Parti’de sıkıntı yarattığı da aynı açıklamada yer aldı.

Yeneroğlu’nun istifa ettiği partisinin içinin kaynadığını ve seri istifaların da yeni partilerin kurulması ile geleceğini söylemesi AK Parti içinde adeta bir deprem havası yaratmış görünüyor.

Davutoğlu’na yakın kaynak AK Parti’de istifaların devam edeceği yorumunu yaparken 12-13 milletvekilinin kendileriyle görüştüğünü belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

“İstifalar devam eder gibi geliyor. AK Parti içerisinde çok rahatsız kişi var. Partiler kurulduktan sonra Türk siyasi hayatında dengeler çok değişir. Sayın Davutoğlu parti kurduktan sonra bu Kasım ayı içerisinde Türk siyasi hayatında dengeler çok değişir. Çoğu AK Partili, mevcut yetkili, ilçesinden iline kadar belediye meclisinden yetkililerine kadar çok kişi istifa eder, edecek gibi gözüküyor. Partiler kurulduktan sonra sadece AK Parti değil, diğer partilerden de istifalar olacak. Çok ciddi istifalar olur ama bu ilçe yöneticisi de olur belde yöneticisi olur il yöneticisi olur milletvekili de olur. AK Parti şu an çok ciddi sıkıntı içerisinde. Bizimle görüşen çok milletvekili var. Mevcut milletvekillerinden bizimle görüşenler var. 12-13 kişi bizimle görüşüyor.."

Davutoğlu’na yakın kaynak, kendileriyle görüşen milletvekillerinin istifa edip etmeyeceği konusunda ise bir değerlendirmede bulunmuyor. Ancak “Geniş kapsamlı bir parti kuruyoruz ve herkesi kucaklamaya hazırız” diyor.

Davutoğlu cephesinden şu açıklamalar da geliyor:

Davutoğlu’na yakın başka bir kaynak da “Hem mevcut hem eski milletvekilleri Sayın Davutoğlu hocamla bire bir de görüştüklerini de ben biliyorum” diyerek şu değerlendirmeyi yaptı:

Hem mevcut, hem eski milletvekilleri Davutoğlu ile ayrı ayrı görüşüyorlar. Hocama ve bizlere tahammül edemeyen zihniyet Mustafa Yeneroğlu’nun istifasını istedi. Gönlümüz ister Mustafa Bey ile beraber yol yürümeyi. Vicdan sahibi, siyaset sahnesinde karşılığı olan, şaibesi olmayan herkesle biz yol yürümek isteriz, Mustafa Bey’de bunlardan bir tanesi. Milletvekili arkadaşlarımız, beraber görev yaptığımız bizlerle görüştüğünde de ‘haklısınız’ diyorlar. Bir kısmı gerek bugün AK Parti içerisindeki yöneticiler gerek il gerek ilçeler gerek farklı noktadaki yöneticiler gerekse milletvekilleri hem mevcut hem eski milletvekilleri Sayın Davutoğlu hocamla birebir de görüştüklerini de biliyoruz. Mustafa Bey önemli bir isimdi özellikle Avrupa Milli Görüş Teşkilatı’nın yetiştirdiği Avrupa’da oradaki vatandaşlarımızın nezdinde önemli bir karşılığı olan kişidir. Böyle bir ismin AK Parti’den ayrılmasını AK Parti’nin sorgulaması gerekir. Bizim davamız içinden yetişmiş bir insanın, bizim gibi dava sadakatinde olan insanlar AK Parti’den ayrılıyor. Trenden itiliyorlarsa burada yanlışlık var.”

AK Parti yetkili de Yeneroğlu’ndan başka istifası istenecek milletvekili olmadığını belirtti. “AK Parti’den 10 milletvekili istifa edebilir” iddiasına da AK Parti yetkili, “İstifa edecek kimse yok. İstifası istenecek de kimse yok” görüşünü dile getirdi.

AK Parti cephesinden yetkililer de “Babacan ve Davutoğlu bunların derdi yüzde 2.5 oy almak. AK Parti yüzde 49.9 oy alsın, hedefleri o. Davutoğlu’nun amacı Reisi indirmek” şeklinde konuşuyor.

Özetleyelim:

Nur topu gibi iki yeni partinin kuruluşu kesinleşti. Nereden bakılacak olursa olsun bu partiler siyaset sahnesinde deprem yaratacaklardır. Hangi partiden ne kadar koparabilirler bunu kurulup hayata geçtiklerinde daha iyi analiz edebiliriz. Ancak, özellikle iktidardaki AK Parti’ye zarar verecekleri görülüyor.

Anketler yapılıyor.

İki partinin oy oranının toplamının % 5-7 bandında olabileceği söyleniyor.

Başka anketlerde ise Davutoğlu’nun % 10’u geçtiği görülüyor.

Babacan da son derece iddialı isimler ve programla geleceğinin mesajlarını veriyor. Partileri sahada görmemiz gerekecek.

Rahmetli Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in son derece önemsenen bir sözü vardır: Demirel “Doğmamış çocuğa don biçilmez” derdi. Biz de daha doğmamış bu partiler için söylenecek her şeyin erken olacağı görüşündeyiz.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.