BURSA ARENA Şair ve Yazarı Ali Kaybal Türk Edebiyatına 6 eser birden kazandırdı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

BURSA ARENA Gazetesi ilk kurucu edebiyatçılarından, Yayın Danışma Kurulu Üyesi, Şair ve Yazarımız Ali Kaybal, Türk Edebiyatına 6 eser daha kazandırdı.

Daha önce yayınlanmış 47 Eseri olan Kaybal, bu sayıya 6 şiir kitabını daha ilave etmiş oldu. 5 Kitabının da önümüzdeki yıl içinde yayınlanacağı öğrenildi.

Eserlerinden en kapsamlısı “Türkiye Güzellemeleri” adıyla bu hafta yayınladığı son eseri, tam 5 ciltten oluşmuş..

5 ciltte 4444 şiir, yani 81 vilayet için en az 50'şer adet manzum anlatım.

Ayrıca bu eser sadece bir şiir kitabı değil, şiirlerinin konuları itibariyle aynı zamanda sosyoloji, etnografi, folklor, coğrafya, tarih ve turizmle ilgili oldukça detaylı bilgiler içeren, zengin bir bilgi kaynağı.. Çok insan memleketini, ilini, ilçesini farklı bir anlatım tarzıyla görebilecek.  

Bu eserlerden özetle bahsedilirse;

TÜRKİYE GÜZELLEMELERİ:

Kitabın önsözünde şöyle yazıyor;

"Bu kitap;

Güzel Türkiye’mizin 81 vilayetini konu alan,

Halk Edebiyatı nazım şekillerinden olan Semai, Koşma ve Güzellemelerden meydana gelmiştir. Hece vezniyle yazılmıştır.

81 vilayetin tarihi, turistik ve gezilmeye değer yerleri bir bir incelenmiş. İlçe ve köy bazında önem arz eden yerler mümkün olduğunca işlenmeye çalışılmış. Adeta bölge insanının gözünden “Ben burayı tanıyorum” diyebilecek tarzda detaylara yer verildiği inancındayım. 

Her vilayet için en az 50 adet şiir yazılmıştır. 

Bu kitap adeta bir turizm elçisi gibidir.

O şehrin bölge insanı tarafından önem arz eden, dağı, nehri, gölü, ovası, tarihi ve turistik yerleri zikredilmiştir. Şiirler ilçelere göre dizilmiştir.

Kitabın tamamı 5 cilt olup 4444 adet şiirden teşekkül etmiştir.

Halk edebiyatımıza katkı sağlayacak ve Anadolu’nun tanıtılmasında kaynak teşkil edecek güzel bir eser olduğunu düşünüyorum.

Şunu net bir şekilde ifade edebilirim; bölgede yaşayan bölge insanının yaşadığı zaman dilimi açısından ondan daha fazla şiir yazmış olduğumu söyleyebilirim.

Semai:

Halk şiirinde hecenin sekizli ölçüsü ile koşma biçiminde düzenlenen ve özel bir ezgi ile söylenen şiirlerdir. Genellikle en az üç, en fazla beş dörtlükten oluşurlar. Çoğunlukla doğa, güzellik, ayrılık, kavuşma gibi duygusal ve lirik temaları işlerler. Semainin hece ölçüsünün yanında aruz ölçüsü kullanılarak yazılanları da vardır.

Koşma:

Âşık Edebiyatı nazım biçimidir. Genellikle hecenin 8'li ve 11'li kalıplarıyla yazılan; en az iki, en fazla dört dörtlükten oluşan bir nazım biçimidir.

Koşmanın kafiye örgüsü ;

* aaab, cccb, dddb ...;

* abab, cccb, dddb ...;

* abxb, dddb, eeeb ...;

* aaaa, bbba, ccca ... şekillerinden birisi olabilir. Koşmalar yapılarına ve ezgilerine göre çeşitli adlar alır.

Güzelleme:

Âşık edebiyatında insan ve doğa güzelliklerini işleyen koşma nazım şeklinin bir türüdür. Güzellemelerde genellikle âşık olunan kadın, kız, gelin, tabiat güzellikleri (dağ, ağaç, hayvan, çiçek vb.) gibi konular işlenir.."

*****

Ali Kaybal'ın son yayınlanan diğer eserleri de şöyle;  

İL İL TÜRKİYE:

400 sahifedir. Hece vezniyle yazılmış olup, 81 vilayet için bir beyit, bir rubai, bir iki yönlü akrostiş, bir türkü ve vilayetin özelliklerini anlatan lirik şiirlerden meydana gelmiştir.

*

BİR ŞEH-İ HÜBAN:

Tamamı 110 sahifedir. Aruz vezni ile şarkı modunda yazılmıştır. Ayrıca şiirde yeni bir akım olan Gülce Edebiyatın Tuğra serisinden şiirler yer almaktadır. Bu şiirler de aruz kalıbı ile yazılmıştır.

*

SEN BANA DÜŞTÜN GÜZEL:

Tamamı 110 sahifedir. Aruz vezni ile şarkı modunda yazılmıştır. Ayrıca şiirde yeni bir akım olan Gülce Edebiyatın Üçtuğ serisinden şiirler yer almaktadır. Bu şiirler de aruz kalıbı ile yazılmıştır.

*

DİL ŞİKAR ŞARKILAR:

Tamamı 114 sahifedir. Kitabın yarısı hece vezni ile yarısı da aruz vezni ile yazılmışıtr. Şarkı ve türküye uygun modda yazılmıştır.

*

ŞARKILAR DA BİZİM TÜRKÜLER DE :

Tamamı 117 sahifedir. Hece vezninin 7’li, 8’li, 11’li ve 13’lü kalıplarıyla türkü modunda yazılmıştır.



 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.