Şu anda 5.40 TL civarında olan Dolar'ın nerede duracağı belli değil. Son 16 yılda üretmeden tükettik. Mevcut üretim tesislerini bile kapattık veya sattık. 

Üstelik Telekom gibi sattığımız değerli firmalarımız içi boşaltıldı ve bunun için kredi alan yabancı firma, kredi borçlarını da fakir Türk halkına borç olarak bıraktı ve gitti. 

Dışarıdan aldığımız kredileri üretim tesisleri değil, gösteriş için harcadık. Köprü, tünel, yol gibi şeyleri dolar üzerinden hazine garantisi vererek yaptık. Ama bir tane bile Ereğli Demir Çelik, Aliağa ayarında üreten sanayi tesisi yapamadık. Oysa Cumhuriyet tarihi dönemince alınan dış krediler genellikle üretim tesisleri, fabrikalar kurmak için harcandı.

Vatandaş yerine, asıl tasarruf etmesi gereken devlet büyükleri için, itibarın tasarrufu olmaz düşüncesiyle saray yapıldı, uçaklar alındı vs. milyar dolarları aşan lüks harcamalar yapıldı. 

Son 16 yılda dış borç neredeyse ikiye katlanarak 453 milyar doları geçti.

 İthalat ile ihracatın farkı olan cari açık geçen sene 47 milyar dolar olarak gerçekleşti. 
Peki üretmeden nasıl bu yükün altından kalkacağız? 

Tarım ve hayvancılığı ithalat yaparak öldürdük. Eskiden olduğu gibi, bir ekonomik krizde köyden bize bulgur, un, peynir vs. gönderecek kimse de kalmadı. Sanayinin yanı sıra tarım ve hayvancılıkta da ithalatçı bir ülke haline geldik. 

Fabrikaların açılması gerekirken, Atatürk Havalimanı'nı kapatarak! açılacak olan millet parkında yatıp yuvarlanmaktan bahseden bir Cumhurbaşkanına sahibiz. Tabi ki Suriyelilerden yer kalırsa.

Yaz ayları gelen turistler nedeniyle dövizin en bol olduğu zamanlardır. Bu aylarda böyle artan dövizin yükselişini kış aylarında nasıl engelleyeceğiz? Üstelik ABD'nin İran'a ambargo kararından sonra yükselen petrol fiyatları, Rusya'nın kış aylarında doğalgaza yapacağını söylenen %30'luk zam, Zarrap davası nedeniyle Halk Bankası ve diğer Türk Bankalarına kesilebilecek cezalar ve bu sene sonuna kadar ödenmesi gereken 250 milyar dolarlık dış borç bizi beklerken, sizce dolar nerede duracaktır? Döviz fiyatları bu kadar yükselirken iç piyasaya bunun yansımaması ve enflasyonun artmaması imkansızdır. 

Kısaca dövizin daha fazla yükselmesini engelleyecek hiçbir mantıklı senaryo yoktur. Üstelik bu sefer yaşanabilecek bir ekonomik kriz Türkiye'yi, Latin Amerika ülkelerinde görmeye alışık olduğumuz karışıklıklara doğru itmeye adaydır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.