Yıl 1934
Yer Aydın - Bursa - Trakya Bölgesi..
Savaş öncesi kartallar dağlar ve ormanlara
Leylekler şehirler ve ovalara toplanmış.
Evet evet yanlış duymadınız kartallar ve leyleklerin efsane savaşından bahsediyorum sizlere.. Büyük savaşların sadece insanlar arasında değil tarihte hayvanlar arasında da yaşandığına tanık olunmuştur.

18 Ağustos 1934 The Times Gazetesinin İstanbul muhabirinin haberi ile yayımlanan bu efsane olayı ben de sizlere  yıllar sonra güncellemek istedim.
Bu haber şöyle aktarılmış;
"300 leylek ve 60 kartal arasında olağan dışı bir savaş.."
Ne kadar olduklarını saymakla iyi bir iş çıkarılmış.
Olaylar yazının başında aktardığım  gibi.. "Trakya - Bursa - Aydın" üçgeninde gerçekleşiyor .

Olay yeri Bursa Orhangazi:
Düşmanlıklar 6 kartalın bir leylek yuvasına saldırması ile başlıyor.
Anne ve baba leyleği öldürerek yavruları alıp  götürmüşler.
Birkaçgün sonra ayni kötü niyetle başka bir yuvaya yönelmişler ama yuva boşmuş, yavrular  önceden guvenli bir bölgeye taşınmış, anne baba leylekler uçuştaymış.. O sırada leylek ulusu harekete geçmiş ve memleketin dört bir yanından toplanmaya başlamışlar.. Yeterli çoğunluğu sağlayan leylekler genc leylekleri güçlü bir koruma duvarı altında tutarak kartalları bulmak uzere harekete geçmişler. Her iki tarafın da harekete geçmesi ile uzun süren kanlı bir savaşa tutuşmuşlar. Olayı büyük bir merakla takip eden halk da sonunda leyleklerden yana tavır almış. Zamanın genelkurmay baskani mareşal Fevzi Çakmak Paşa'ya haber edilip duruma müdahale edilmesi istenmiş.

Geçmiş bir gazete küpüründen aldığım bilgide şöyle yazıyor.
Aydın:
Üç gündür süren leylek ve kartallar savaşında bugün leylekler üstün duruma geldiğinden leylekler yuvalarına gelip yavruları ile meşgul olmuşlardır .Aldıkları yaralarla yuvalarına gelen leylekler ölen yavruları yuvadan atmışlar, sonra dönüp tekrar savasa gitmişlerdir. Halk yavru leylekleri gözetip kolluyor. Menderes yakınında çalışan ziraatçiler 2000 kadar leyleğin takviye birlik olarak savaşa geldiğini bildirmişlerdir.
Bursa :
Bu sabah şehrimizin üstünden 50 kadar kartal Ege istikametine doğru uçup gitmistir.
Bunların Aydin’daki savaşa gittikleri anlaşılmaktadır. Uzun süren çarpışmalar sonucu 12 ölü 50 yaralı bedeline zafer leyleklerin olmuş. Kartallarin 20 ölü verdiği kaydedilmiş.
 
Leyleklerle kartalların savaşı taktik konularda da örnek olarak ele alınmıştır.
O yıllarda Kara Harp Okulu’nda, havacılık dersinde bir öğretim üyesi, bu konuyu işlemiş, leyleklerin, savaşı yerleşim yerlerine yakın bölgelerde yapma istemelerine karşı, kartalların, dağlık bölgelere çekmek istemelerini bir taktik örneği olarak göstermiştir.

Yazının dibi:
Yaşamak oyun değil arkadaş,
Dünyaya gelmenin bir bedeli var.
Savaşmak için yaşanmaz
Ama yaşamak için savaşılır..

Hayvanlar bile ırkı icin savaşıyor ise, gök ekin gibi biçilen çocuklarımızın kemiklerini sızlatma !.. 
Vatana Millete Sahip Çık !...
 
Türküm
Doğruyum
Çalışkanım..

sozlerinin hakkını ver.

"Ne büyük söyle, ne çok söyle; yiğit iş de gerek.
Lafı bol, karnı geniş soyları taklid etme; 
Sözü sağlam, özü sağlam, adam ol, ırkına çek..."
(Mehmet Akif Ersoy)

Ne mutlu 'Türküm' diyene !..
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.