Dün Halk Ozanı Ali Kızıltuğ’u kaybettik. Aramızdan ayrılan büyük ozan Ankara'da bir süredir tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Herkesi derinden yaralayan ve yasa boğan ölüm haberi sonrası, büyük ustanın eserleri sosyal medyada en çok paylaşılanlar arasına girdi. Belki birçok kişi onun adını dahi bilmiyordu, ama bu usta sanatçıyı isim olarak tanımayanlar bile, onun türkülerini duyduğu zaman "Bu türküyü o mu yazmıştı" diyeceklerdir.

Toplam 103 plak ve 87 kaseti bulunan, Ali Kızıltuğ’un "Asrı Gurbet Harab Etmiş Köyümü" adlı ilk plağı 1969 yılında çıktı. Bugüne kadar 2 bin 160 eseri sunan sanatçının 550 eseri başka sanatçılar tarafından seslendirildi.

Hep Anadolu insanının yüreğinde olan duyguları, köyden kente göçle yaşanan gurbet acılarını, ezilmiş insanların isyanını, büyük ve temiz aşkları sazı ve sözüyle dile getirdi.

Son zamanlarda en popüler olan eseri ise Cem Adrian tarafından seslendirilen “Öf Öf” türküsü oldu.
Ali Kızıltuğ, dün Çankaya-Oran Pir Sultan Abdal CEM evinde yapılan cenaze erkanından sonra, bugün memleketi Sivas Divriği Mursal Köyü'nde doğduğu toprağa verilecek. Belki de yıllardır türkülerinde seslendirdiği memleketine tekrar kavuşmuş olacak.

Bu arada toplum olarak şunu kendimize acaba soracak mıyız; yüreğimizi yakan, içimizi titreten halk ozanlarının birçoğunun Anadolu Alevi kültüründen çıkması rastlantı mıdır ?
Elbette değildir. 
Çünkü bu topraklarda yaşayan insanlar Aleviliğin sadece mensubu değil yaratıcısıdır. İnsan değerini, sevgiyi ve hoşgörüyü merkeze koyan bu kültürün, ezilen insanların sesi olması, onların acılarını dile getirmesi ve kendi acısı gibi yaşaması kadar normal bir şey yoktur.

Ali Kızıltuğ’u tanımasak da, bilmesek de onun türküleri bizlerin ve bizden sonra gelen nesillerin dilinde ve yüreğinde değişik düzenlemelerle yer alacak.

Zavallı bazıları hala kapılara işaret koymaya devam edecek mi bilinmez ama; o bir halk ozanı olarak hepimizin yüreğine işaret koyarak gitti..  
 
Büyük ustaya saygılarımla "Sen Gel Diyorsun" (Öf Öf) türküsünün sözlerini paylaşıyorum..

Ruhu şad olsun, ışıklar içinde uyusun...

Sen Gel Diyorsun (Öf Öf)

Aramıza girmiş dağlar denizler 
Gelemem diyorum öf öf sen gel diyorsun 
Kar yağmış yollara örtülmüş izler 
Bulamam diyorum öf öf sen bul diyorsun
Sanma bu sevgimiz sence yaygara 
Ne dertler bıraktın öf öf hep sıra sıra 
Sen yoksun ya böyle ıssız Ankara 
Duramam diyorum öf öf sen dur diyorsun
Esiyor başımdan bir kavak yeli 
Kapladı gönlümü öf öf bir sevda seli 

Hergün ağlıyorum gittin gideli 
Gülemem diyorum öf öf sen gül diyorsun
Kızıltuğum baharımı yazımı 
Hangi kalem yazmış öf öf benim yazımı 
Dert ortağım olan dertli sazımı 
Çalamam diyorum sen çal diyorsun..
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.