ABD'nin 1950 yılında Ruslara karşı savunma amaçlı planladığı ve hayata geçirmeye çalıştığı Karadeniz Marmara Denizi Kanalı projesi haritası ile Ak Parti hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarla yapmaya çalıştığı Kanal İstanbul Projesi haritası arasındaki benzerlik dikkat çekti. Kanal İstanbul aslında bir ABD projesi mi?

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğan Kantarcı’nın Kanal İstanbul Projesine itirazı var. Prof. Dr. Kantarcı, projenin geri dönüşü olmayan bir doğa tahribatına neden olacağını, projenin asıl sahibinin ise ABD olduğunu söyledi ve 1950 yılında çizildiği ifade edilen bir harita paylaştı.

1950'de ABD'nin çizdiği Karadeniz Marmara Denizi Kanalı projesi haritası, 2019 yılında AA'nın yayınladığı Kanal İstanbul Güzergahı Haritası, Kanal İstanbul Projesi’nin sebep olacağı yıkıma ve ranta ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Kantarcı, “Karadeniz Marmara Denizi Kanalı” projesinin eski tasarımlarının güncellenmiş hali olduğunu söyledi. Kantarcı projenin asıl sahibinin ise ABD olduğu"nu ifade etti.

ABD’nin 1950 yılında Marmara Denizi’nin ve İstanbul’un Ruslara karşı savunulması amacıyla Çatalca Yarımadası ve Gelibolu Yarımadası’na kanallar açmayı planladığını ifade eden Prof. Dr. Kantarcı, o yıllarda bir harita tasarlandığını dile getirdi. İngilizce isimlendirmelerin yapıldığı haritada ABD’nin önerdiği kanalın yeri ile Kanal İstanbul’un yapılacağı alan arasındaki benzerlik dikkati çekiyor. “ABD’nin Savunma Projesi” Konusu hakkında, “Karadeniz-Marmara Denizi Kanalı’nın Yakın Çevresine Yapacağı Etkiler Hakkında ekolojik Değerlendirmeler” isimli bir rapor da hazırlayan Prof. Dr. Kantarcı,

“İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Sovyet Bloğu ülkelerin Avrupa ve Türkiye üzerine yapabilecekleri olası askeri müdahalelere karşı ABD’de savunma projeleri geliştirildi. Bu çerçevede İstanbul’un batıdan gelecek bir zırhlı birlik saldırısına karşı savunulması için de ‘su kanalı’ oluşturulması düşünülmüş ve buna ait bir de harita yapılmıştır” dedi.

“Ekolojik maliyeti fazla”

Bu projedeki kanalın güzergahının Durusu Gölü’nün batısından, Büyük Çekmece Gölü’ne uzanan alçak arazi ile vadiyi izlediğini ifade eden Prof. Dr. Kantarcı, daha sonra bu projeden vazgeçildiğini söyledi. Prof. Dr. Kantarcı, “Gerçekleştirilmesi çok güç ve pahalı olduğu gibi yaratacağı olumsuz etkilerin, ekolojik maliyetinin de çok fazla olduğu değerlendirildi” diye konuştu.

“Yerleşim yerleri yok olabilir”

Tankerlerin kanaldan geçerken yanması ya da patlaması durumunda çevresinde bulunan yerleşim alanlarının yok olacağını ifade eden Prof. Dr. Kantarcı, “Böyle bir patlamada Kanal ulaşıma kapanır. Patlama ve yangının Kanal çevresine vereceği hasar ile tuzlu su çevreye sızabilir. 1950 tarihli ABD proje önermesinden vazgeçilmeli” ifadelerini kullandı.

Aytunç Altındal "Kanal İstanbul Projesi'ni ABD istedi"

Ünlü tarihçi Aytunç Altındal, 26 Nisan 2006 tarihinde Kanal Türk canlı yayınında ABD'nin, Kanal Projesi için Türkiye'de yoğun diplomasi içinde olduklarını söylemiş ve ABD'nin Kanal İstanbul için girişimlerini anlatmıştı. Cumhurbaşkanı (O dönem Başbakan) Recep Tayyip Erdoğan da, "çılgın proje" olarak nitelediği Kanal İstanbul Projesi'ni 1 Kasım 2010'da açıklamıştı.

İstanbul’un Su Kaynaklarını da yok edecek olan bu proje için ödenecek faturayı, bu ülke ekonomisi kaldıramayacağı gibi kent de yok olacaktır.

Bu proje konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yanlış yönlendirenlerin olduğunu da ifade edelim.

Önümüzdeki günlerde nelerin olacağını göreceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.